| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Fiat 126p - Klapa silnika ST I seria
ThomasCrown - 2012-04-01, 11:56 Temat postu: Klapa silnika ST I seria Witam Panowie,
Mam pytanko o klapę silnika. Otóż moje autko to rocznik 1977, pierwsza rejestracja 1.07.1977 r. Jak wiadomo do lipca produkowana była pierwsza seria, później druga. W moim autko poprzedni właściciel przeprowadził remont blacharski, o którym można w skrócie powiedzieć, że bardziej zależało mu na walorach praktycznych niż na oryginalności, konsekwencją czego mam nowsze błotniki z charakterystycznym mocowaniem na zderzaki. Błotniki wiadomo, czym się różnią i wiadomo, że trzeba je wymienić. Natomiast czy ktoś się orientuje, do kiedy auta były produkowane z klapą silnika z dodatkowymi otworami, i przetłoczeniem pod tablicę kwadratową. Albo czy możliwe, że moje auto na przełomie produkcji I i II serii oryginalnie mogło mieć już nową maskę? O ile błotniki daje się kupić, to zakup owej klapy wydaje mi się, że graniczy prawie z cudem.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
kapsel - 2012-04-01, 12:20
Klapa, którą opisujesz to tzw. bambino, na Allegro albo na forach znajdziesz ją właśnie pod taką nazwą. Klapa ta była montowana w I serii, tak więc Twoje auto powinno mieć już klapę z mniejszą ilością 'żeberek'.
Co do dostania klapy 'bambino' - co jakiś czas ktoś na forum ma do sprzedania, lub pojawiają się na Allegro, aczkolwiek ich cena jest coraz wyższa.
ThomasCrown - 2012-04-01, 16:02
Dzięki za odpowiedź, tyle, że moje auto jest własnie z serii I-szej, z samej końcówki produkcji. Większość elementów charakterystycznych jest właśnie z pierwszej serii, silnik 600 cc, felgi, błotniki, kapliczka do 130 km/h włącznik świateł po lewej stronie, jasne wnętrze. Ale już np. ten plastyk dla pasażerów z tyłu, jest owszem też jasny, ale już z małym wycięciem na łokieć, czyli o ile mi wiadomo z II-giej serii.
W związku z tym, że część newralgicznych elementów blacharskich została wymieniona w najprostszy sposób, czyli na fl, moje wątpliwości budzi fakt czy klapa przypadkiem także nie została wymieniona.
To może inaczej sformułuje pytanie, czy wszystkie autka z pierwszej serii miały klapę bambino? Przeglądając Wasze autka z I-szej serii widzę, że jest różnie.
Pozdrawiam,
frank - 2012-04-01, 16:11
Jest różnie z wielu względów - Fiat pakował do aut to co miał, poza tym - z nową klapą auto było przecież nowocześniejsze
Musisz zastanowić się na czym Ci zależy - na odrestaurowaniu malucha z pierwszej serii, czy na odrestaurowaniu tego konkretnego egzemplarza
Playzer - 2012-04-01, 16:22
A masz wloty powietrza w słupku B widocznie po otwarciu drzwi? Jak masz umiejscowione mocowanie szyb uchylnych z tyłu?
Z mojej niewielkiej wiedzy wynika, że to jest wyznacznik I-szej serii. Jeśli się myle niech mnie ktoś poprawi.
FreddieM - 2012-04-01, 16:41
Playzer, to był element tyko do roku 75
Playzer - 2012-04-01, 16:45
O! O tym nie wiedziałem, dzięki
ThomasCrown - 2012-04-01, 20:27
Wg oficjalnych informacji I- szą serię produkowano do lipca 77 roku. Wobec czego wydaje mi się, że jedynym słusznym podziałem jest rok produkcji.
Mój problem polega na tym, że moje autko przeszło remont i muszę ocenić które elementy zostały wymienione, błotniki to proste, bo łatwo ocenić, wątpliwości budziła klapa, ale skoro była taka w tych latach to zostaje. Reszta elementów nie budzi póki co wątpliwości.
Zależy mi na tym, żeby przywrócić ten egzemplarz do takiego stanu w jakim opuścił fabrykę. Inaczej to chyba nie sensu, bo przecież nie byłby oryginalny.
Budzik - 2012-04-01, 20:56
Masz wąskie mocowanie pasów tylnych
Jak tak to I seria.
razor34 - 2012-04-01, 22:56
A znaczki klapa ma w słuchawce czy pod żeberkami ?
ThomasCrown - 2012-04-02, 09:18
Panowie zresztą sami oceńcie, oto moje autko
https://picasaweb.google.com/109530975924981969694/Maluch
Layco - 2012-04-02, 09:44
Ładny ale załóż temat o nim w odpowiednim dziale - "Nasze Żelaza".
Piotrek1990 - 2012-04-02, 09:45
Fajny, roboty przy nim będzie
Budzik - 2012-04-02, 10:14
Czaiłem się na jego zakup ale cena minimalnie mnie przerosła.
ThomasCrown - 2012-04-02, 11:08
no fakt tanio nie było. Ale takiego szukałem, parę stówek, przy wkładzie jaki trzeba jeszcze w niego włożyć, myślę, że różnicy nie robi.
mam nadzieję, że starczy cierpliwości
ThomasCrown - 2012-04-05, 11:26
Panowie,
W motorze z 23 stycznia 77 roku doczytałem, że maska, którą posiadam jest najprawdopodobniej oryginalna. otóż ok. listopada 76 roku została wprowadzona do produkcji nowa maska o zmienionym przetłoczeniu blach w okolicy tablicy rejestracyjnej i nowej konstrukcji wlotów powietrza. Celem tego zabiegu było zapewnienie lepszego rozprowadzanie powietrza wokół silnika.
Poniżej przesyłam zdjęcie do ze strony tego motoru. Swoją drogą ciekawy artykuł na temat jazdy naszymi autkami w zimie.
Ponadto tutaj na facebooku znajdziecie więcej cennych motorów z lat świetności naszych autek. https://www.facebook.com/...80010615&type=1
aradwan - 2012-04-05, 12:15
tak, ja nie spotkałem '77 w którym były klapy z szerokim wlotem. Końcówka 1 serii wg mojej wiedzy miała już nowszą klapę. Jeszcze przez jakiś czas wychodziła taka hybryda - poszycie bambino, a stelaż od środka (wzmocnienie) II seria. Ale tak jak ktoś napisał - FSM montował co miał.
Odnośnie charakterystycznych cech I serii to nieprawdą jest, ze jak słupki z tyłu mają prostokątne otwory na pasy to I seria. Ja mam '77, grudzień, ewidentnie II seria i ma otwory prostokątne, mało tego, ma licznik do 130, kierownicę w klarze i białe pasy które też poniekąd charakteryzowały I serię, a jednak pojawiły się później.
pozdrawiam
|
|