.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Elektryka - Zwarcie w podgrzewaniu tylnej szyby

alamos14 - 2010-03-03, 14:30
Temat postu: Zwarcie w podgrzewaniu tylnej szyby
Zwarcie w podgrzewaniu tylnej szyby nie mogę zlokalizować zwarcia. i jest taka ciekawostka że mi wybija bezpiecznik jak przekręcę kluczyk przed włączeniem ogrzewania szyby w który miejscu to może być teoretycznie proszę o szyb. odp.
k4rgu1 - 2010-03-03, 17:17

Na chłopski rozum, leć po prostu od kabla tylnej szyby i badaj czy gdzie nie robi zwarcia, on chyba nie jest wcale aż tak bardzo ukryty... ;)
alamos14 - 2010-03-03, 18:06

no jasne wiesz jak te france sa ze sobą w kupie zbite jechałem od licznika ale nic nie znalazłem
k4rgu1 - 2010-03-03, 18:39

Pozwól, że dopytam, chodzi Ci o ten bezpiecznik, który się znajduje na końcu po prawej stronie w środkowym rzędzie, prawda?
Jak tak to jeszcze wyjmij kostkę z pstryczkiem przy kierownicy i oblookaj styki, może się coś popaliło niechcąco... :P

alamos14 - 2010-03-03, 18:49

Cytat:
kostkę z pstryczkiem przy kierownicy

jak ta kostka wygląda i od której strony można się do niej dostać. I wypiolem cało tom tablice bezpieczników tam są wszystkie styki ok

k4rgu1 - 2010-03-03, 19:06

No mam na myśli pstryk, którym włączasz ogrzewanie tylnej szyby, po prostu go mocno do siebie pociągnij, może się tam coś potopiło...
A jak nie to spróbuj jeszcze od "dupy strony" i kabel sprawdzaj począwszy od szyby, a kończąc pod machą, może się gdzieś , przetarł/zagiął, myślę co jeszcze może być... ;)

Pozdrawiam

alamos14 - 2010-03-03, 19:18

od szyby to kabel kasik w głąb wchodzi a wyłącznika nawet nie muszę przełączyć. bo wystarczy kluczyk przekręce to mi spali bezpiecznik
xemup - 2010-03-03, 19:21

Skoro tak, to zwarcia musisz szukać przed wyłącznikiem, czyli nie na kablu który idzie od wyłącznika do szyby, tylko od źródła prądu do wyłącznika. Inaczej się nie da, to musi być jakieś zwarcie, może przetarcie kabla i styka do blachy.
k4rgu1 - 2010-03-03, 19:25

alamos14 napisał/a:
od szyby to kabel kasik w głąb wchodzi

Kurde, nie pamiętam dokładnie czy ten kabel wchodził pod kanapę czy podsufitką szedł ale chyba pod kanapę :roll: , aż bym teraz poszedł i sprawdził jakby nie to, że moja rakieta jest spawana w warsztacie... :P
alamos14 napisał/a:
a wyłącznika nawet nie muszę przełączyć. bo wystarczy kluczyk przekręce to mi spali bezpiecznik

No to na bank gdzieś się kabel przetarł i zwiera, ale zajrzyj jeszcze dla pewności w tą kostkę co pisałem... ;)

----------------------------------------------
Osz kurcze o 4 minuty mnie pumex wyprzedził, akurat jak posta pisałem... :mrgreen:

xemup - 2010-03-03, 19:28

Skoro zwarcie jest przed włączeniem ogrzewania, to musi to być kabel przed włącznikiem, bo na kablu włącznik->szyba nie ma jeszcze prądu ;)
k4rgu1 - 2010-03-03, 19:29

No masz rację tyle, że pisał coś o tym, że sprawdzał tam przy liczniku...

Sorry, przy "tablicy"...
Zrób jak pumex pisze, a jak nie będzie to, to jeszcze pokombinujemy... ;)

alamos14 - 2010-03-04, 11:07

Siema poruszałem te kable od stacyjki do kosoli bezpieczników i potem wsadziłem bezpiecznik i działa ale!!! Jak przekręcę kluczyk to mi radio szumi ja tu linka posłałem żebyście zerkneli na filmik co się to u mnie dzieje. Jak przekręcę kluczyk to przez bezpiecznik przepływa prąd 20mA a jak włączę szybę to 7A.

Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=R3GGdL3JKU0

Noi zaś się popsuło jak uszczelniłem tom gumę co do licznika idzie szmatom.

k4rgu1 - 2010-03-04, 15:33

alamos14 napisał/a:
poruszałem te kable od stacyjki do kosoli bezpieczników

No to nie chcę Cię straszyć ale chyba będziesz musiał te kable wybebeszyć trochę na wierzch bo jak Ci się tak z radiem dzieje to na bank gdzieś masz styk z karoserią...

P.S. Nie rób takich wielkich fot bo się je źle przegląda... ;)

alamos14 napisał/a:
uszczelniłem tom gumę... ...szmatom

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

alamos14 - 2010-03-04, 15:47

Pójdę do garażu jeszcze raz rozpiepsze wszystkie kable a jak tego nie znajdę to robię osobną instalacje do tego podgrzewacza. Bo mnie już chce szlak trafić jak ma działać to niech działa a nie tak że przychodzę po godzinie i nie działa juz chyba z 20 bezpieczników spaliłem na tym pieroństwie
k4rgu1 - 2010-03-04, 15:57

Daj znać jak już starmosisz te kable i je oblookasz... :D
alamos14 - 2010-03-04, 16:12

Wictory :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Izolacja była przedarta przy kątowniku od silnika wycieraczek. Zaizolowałem i git ani radio nie szumi i prędko nie zauważę spalonego bezpiecznika
k4rgu1 - 2010-03-04, 17:18

No i wszystko, dobrze, że się z tym uporałeś... ;)
alamos14 - 2010-03-04, 18:09

można zamknąć jeszcze raz wielkie dzięki