.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Swap - [SWAP]Silnik 1.2 16V centralnie-kilka pytań

ahj - 2011-05-20, 20:30
Temat postu: [SWAP]Silnik 1.2 16V centralnie-kilka pytań
Witam.Otóż niedługo przymierzam się do swapowania malucha, z oryginalnego na 1.2 16V pochodzącego z punta.Silnik będę umieszczał centralnie, czyli zamiast tylnej kanapy :)
I mam kilka pytań otóż:
-czy wjedzie silnik ze skrzynią z punta czy jakoś dokupywać inną skrzynie ?
-jak przerobić tylne zabieraki/przeguby by wlazły tam półośki od skrzyni punto ?
-i ostatnie czy jest to wykonalne?
Ogólnie maluch jest w bardzo dobrym stanie, rdza znikoma, wiadome zmodyfikuję zawieszenie,hamulce itp, ale co z tym silnikiem? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję :)

HarrySWP - 2011-05-20, 20:31

Cytat:
i Ty sie chcesz za to brac..? :roll:
ahj - 2011-05-20, 20:41

HarrySWP napisał/a:
Cytat:
i Ty sie chcesz za to brac..? :roll:

Nie no wiem że trochę to głupio zabrzmiało, wiem że jest wykonalne, tylko myślałem ze dostanę jakiś odpowiedzi pożytecznych a nie to co wyżej :D I nie spamuj tylko pisz na temat.
Z kolega robiliśmy już swap silnika tylko umieszczaliśmy go na miejsce starego maluchowskiego, ze skrzynia z malucha, 8 zaworowy ale nie podobało mi się, dlatego wolałbym centralnie.Czekam na dalsze odpowiedzi

HarrySWP - 2011-05-20, 20:52

ahj napisał/a:
I nie spamuj tylko pisz na temat.
podpatrz inne takie projekty, jest duzo zdjec z budowy takich aut u wujka, wiec to na pewno byloby duza podpowiedzia, kto jak t zrobil, o ile wzorujemy sie na skonczonych i jezdzacych projektach.

co do przegubow byl jakis patent, nawet do kupienia na allegrolecz dosc drogi, ktos na pewno podrzuci, ja nie pamietam jak to lecialo.

tu mamy chyba jeden taki projekt o ile sie nie myle nie skonczony, wiec tez podanych informacji raczej nie bedzie, wiecej teorii ;)

ahj - 2011-05-20, 20:57

Ok.. to jak się wezmę za projekt i nie będę czegoś wiedział to napisze. Oczywiście jak skończę to się pochwale.Na razie proszę o nie zamykanie tematu :)
Krzysztof0430 - 2011-05-20, 22:31

http://www.motomax.pl/www...instr_126p.html Link do poradnika jak zamontować przegub typu "tripod" w maluchu. A na Allegro tego dawno nie widziałem.
Domage - 2011-05-20, 22:34

Krzysztof0430 napisał/a:
http://www.motomax.pl/www...instr_126p.html Link do poradnika jak zamontować przegub typu "tripod" w maluchu. A na Allegro tego dawno nie widziałem.

:facepalm:
wystarczy usunąć kilka "/" i mamy adres http://www.motomax.pl/ gdzie można takie cuś zamówić

ahj, jak masz robić druta na trytach i szpachli to lepiej nie rób nic :roll:

kaszlak_maniak - 2011-05-20, 22:54

Gdzieś na forum prawdopodobnie wala się temat sebcyca i jego bisa (a jeśli nie tu, to na pewno jest na terytorium, pewnie na jego stronce budowaswapów też można obejrzeć zdjęcia), gdzie można sobie dokładnie obejrzeć, jak wiele ingerencji w konstrukcję nadwozia i nie tylko wymaga umieszczenie silnika centralnie. Właściwie to tak na prawdę skonstruowanie od nowa tylnej części auta - nadwozia, zawieszenia, mocowań silnika, skrzyni, i wielu wielu innych mniejszych lub większych pierdół. Tylko skorupa z zewnątrz pozostaje taka sama. A o koszcie takiego projektu nawet nie ma co wspominać. :E
Domage - 2011-05-20, 22:59

kaszlak_maniak, ale co ty opowiadasz ? ahj, kolegą mają MIG'a, CO2 i kilometr drutu. Napewno coś polepią. :E
kaszlak_maniak - 2011-05-20, 23:06

A nie no, skoro warsztat jest tak profesjonalnie przygotowany, to rzeczywiście nie mam się czym martwić. :E
ahj - 2011-05-21, 09:36

Sorry że wczoraj nie odpisywałem.Więc tak, spawarkę mój tzw "warsztat" ma, oczywiście urządzenia do cięcia też itp itd.Wiem że jest to trochę zbyt ambitny projekt, ale jeżeli ma się duże chęci to się da zrobić :) Oczywiście z funduszami tez nie ma problemu, bo samochód nie będę robił na szybkiego w jeden miesiąc, tylko powoli ale do przodu :) Maluszka mam już upatrzonego, ogladniety z nieduża ilością rdzy. Na początek wiadomo ze trzeba blacharkę zrobić, to pójdzie do znajomego,który mi ja ładnie odnowi. Potem myślę nad włożeniem silnika,i jego zamocowanie podłączeniem itp,a na koniec hamulce,zawieszenie i kola.Co do tych przegubów, widzę że fajne rozwiązanie tylko nie wiem czy nie będą za długie półośki ze skrzyni punto ? Co o tym sadzicie ?
Domage - 2011-05-21, 13:46

Sądze że szkoda naszego czasu na kontunuowanie tych dywagacji.
frank - 2011-05-21, 18:47

Chcesz się brać za coś, o czym nie masz pojęcia - to niebezpieczne, bardzo.

PS - jeśli wsadzisz silnik z punto wraz ze skrzynią, nie będziesz miał czasem 5 biegów w tył i 1 w przód?

Mariuszz - 2011-05-21, 18:53

Cytat:
nie będziesz miał czasem 5 biegów w tył i 1 w przód?

jeśli to ma być central, to nie ;)

frank - 2011-05-21, 18:53

Jeżeli silnik będzie poprzecznie ułożony
ahj - 2011-05-21, 19:34

frank napisał/a:
Chcesz się brać za coś, o czym nie masz pojęcia - to niebezpieczne, bardzo.

PS - jeśli wsadzisz silnik z punto wraz ze skrzynią, nie będziesz miał czasem 5 biegów w tył i 1 w przód?

A czemu uważasz ze nie mam o tym pojęcia? Jeżeli coś piszesz to popieraj to jakimiś przykładami,a nie wal tak od siebie.Widzę że tu pomocy nie dostane,więc lepiej temat do zamknięcia niż mam być wyśmiewany, ale jak go skończę to oczywiście wstawię fotki :) Pozdrawiam

PS: Sadząc po tym co napisałeś ze 5 biegów do tylu, to raczej ty nie masz pojęcia :)

frank - 2011-05-21, 19:39

ahj napisał/a:
A czemu uważasz ze nie mam o tym pojęcia?

ahj napisał/a:
czy wjedzie silnik ze skrzynią z punta czy jakoś dokupywać inną skrzynie ?
ahj napisał/a:
czy jest to wykonalne?

To są pytania niepoważne dosyć.

HarrySWP - 2011-05-21, 19:42

Frank, mistrz cietego cytatu :mrgreen:
ahj - 2011-05-21, 19:53

frank napisał/a:
ahj napisał/a:
A czemu uważasz ze nie mam o tym pojęcia?

ahj napisał/a:
czy wjedzie silnik ze skrzynią z punta czy jakoś dokupywać inną skrzynie ?
ahj napisał/a:
czy jest to wykonalne?

To są pytania niepoważne dosyć.

Człowieku,jeszcze takiego swapa nie robiłem, tylko robiłem z podobnym silnikiem 8V, umieszczonym w budzie starego silnika, dlatego sie pytam,bo do tamtego trzeba było szukać skrzyni,nie jestem wszechwiedzący tak jak ty.Dobra temat do zamknięcia

frank - 2011-05-21, 19:54

ojojojojoj, obraziłeś się?

Licz się z konstruktywną krytyką.

Borze, co to bezstresowe wychowanie robi z ludźmi.

ahj - 2011-05-21, 20:44

frank napisał/a:
ojojojojoj, obraziłeś się?

Licz się z konstruktywną krytyką.

Borze, co to bezstresowe wychowanie robi z ludźmi.

Boże,widzę że się bawisz w jasnowidza? Liczę się z krytyka, ale jakbyś pomyślał to chodzi mi o to by nie ciągnąc dalej tego spamowiska, do nabijania postów, tylko skoro nie chcecie/nie możecie pomoc to po prostu zamknąć temat, byście dalej nie spamować.Np ty, jakbyś nie chciał za spamować to byś nie napisał tego co wyżej,a el cóż tak robią tylko dzieci Neo, spamują nie wnosząc nic do tematu.Prosta zasada kolego: Masz coś ważnego do napisania w temacie co możne pomoc ? To pisz,a nie jakie bzdety by tylko przedłożyć rozmowę i naspamowac jak najwięcej.Ja uznaję temat za zamknięty, i więcej nie przeciągam tematu bo nie chce się zniżać do poziomu Franka.A bezstresowo to chyba ciebie wychowali :)

Domage - 2011-05-21, 23:39

Bezstresowo to ja jestem wychowany, a i tak mnie wkurwia wasza gadka.
Pokaż budę obspawaną i przygotowaną do swap'a to ci pomożemy, bo takich cfaniaków co to w budzie za stodołą swap'a chcieli robić, było u nas wielu.

KlasycznyWojtek - 2011-05-21, 23:55

ahj napisał/a:
Prosta zasada kolego

Te, to jest mój kolega a nie Twój, i to bardzo dobry kolega więc wyluzuj. I Tyczy się to paru innych osob z tego forum. I waż słowa.

frank - 2011-05-22, 09:34

ahj napisał/a:
jakbyś nie chciał za spamować to byś nie napisał tego co wyżej
Misiu, ja widziałem na oczy więcej swapów niż Ty odcinków "galileo" na TV4. Zrozum, że nikt tu nie chce, żebyś się zabił.
LOBUZ88 - 2011-05-22, 10:38

pokaż no kolego tego swapa z V8...ciekawi mnie sposób i jakośc wykonania :)
Bonus - 2011-05-22, 11:14

ahj napisał/a:
8V

LOBUZ88 - 2011-05-22, 11:17

a no to jeszcze lepiej, przepraszam :lol:
ahj - 2011-05-22, 13:06

Tak jak mówiłem temat do zamknięcia :) Dziękuję :)
HarrySWP - 2011-05-22, 13:15

dziekujemy <papa>
LOBUZ88 - 2011-05-22, 14:53

a bana chcesz ? :)
ahj - 2011-05-22, 15:12

Ja>? niby za co ? Za grzeczność ? :)
bad - 2011-12-11, 22:29

Za totalny brak wiedzy
Domage - 2011-12-11, 22:36

bad, proszę... dojebywanie komuś po ponad pół roku, i w dodatku jeśli ten ktoś ostani raz logował się:
Ostatnia wizyta: 2011-05-25, 17:13 (Minut: 1)

Nie ma sensu.,.
(Nie można wygasić posta ?! WTF ?)

kaszlak_maniak - 2011-12-11, 22:39

Domage napisał/a:

(Nie można wygasić posta ?! WTF ?)

Najwidoczniej wygaszanie postów zostało wyłączone, ponieważ niektórzy korzystali z tego zbyt często i po wygaśnięciu postów w różnych tematach zostawały bezsensowne monologi.

xemup - 2011-12-11, 22:40

Właśnie tak :E
bad - 2011-12-11, 22:41

nie patrze na daty :mrgreen: :E
głodny - 2011-12-11, 22:42

to zacznij bo odgrzewasz niezłe kotlety :E
bad - 2011-12-11, 22:43

Cicho myślałem że nikt nie zauważy, a tu was coraz więcej, co nikt już swapów nie robi?
xemup - 2011-12-11, 22:51

Już nie te lata, teraz tylko seria i na działeczkę :<
bad - 2011-12-12, 11:23

Ta albo kurs do niemiec po coś innego :/
Szkoda, choć sam zrezygnowałem ze wzg. na mały rozstaw osi.