| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Zlecę / szukam / dam do zrobienia - PROŚBA: Wyliczyc czy to bedzie działać: tłoki 82 korby 130..
Bercikhh - 2024-05-11, 10:33 Temat postu: PROŚBA: Wyliczyc czy to bedzie działać: tłoki 82 korby 130..
Witam grupę,
Zbieram z forum informacje jaki silniczek zbudować do malczana. Póki co marzy mi się zestaw tłoków ITALIARP średnica 82mm i korbowody 130mm. Zestaw ten "rozciaga" pojemność do 740cc, moje pytanie brzmi: czy zamiast planowania głowicy można by zastosować wał korbowy o większym wykorbieniu celem powiększenie jeszcze pojemności i wtedy zastosować WEBERa 40. Oczywiście ostry wałek 80/40 jak i głowica z większymi zaworami. Czy tłoki nie będą zatrzymywały się na zaworach przy takich wymiarach/skokach. Nie jestem zbyt dobry w wyliczaniu stąd prośba. Dodatkowo myślę że mogłoby przydać się na przyszłość komuś innemu
Dzięki
michals - 2024-05-12, 13:23
| Bercikhh napisał/a: | | zestaw tłoków ITALIARP średnica 82mm i korbowody 130mm. Zestaw ten "rozciaga" pojemność do 740cc | Blok trzeba będzie wzmocnić i to powinien tym zająć się ktoś z doświadczeniem.
|
|