.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Silnik z osprzêtem i uk³ad przeniesienia napêdu - uk³ad zap³onowy ustawienie zap³onu

nosio1 - 2022-10-10, 19:10
Temat postu: uk³ad zap³onowy ustawienie zap³onu
Witam. Mam problem z ustawieniem zap³onu. Aparat jest bez palca . Idzie jeden przewód do cewki i cewka ma dwa uzwojenia. Do rzeczy, ustawiam zap³on jak ksi±¿ka pisze czyli ¿arówka jeden kabel do masy drugi na cewkê . Krêcê ko³em pasowym a¿ naciêcie znajdzie siê na pierwszy znak na obudowie i zapala siê w tym czasie ¿arówka. Odpalam auto po ujmowaniu gazu strzela w ga¼nik. Nie podda³em siê lampa stroboskopowa w rêce i ¼dziwko zap³on jest du¿o za wcze¶nie ustawiam idealnie na znaki poprzez lampê i znowu s³ychaæ jak wali w wydech. po kontroli zap³onu przez ¿arówkê zap³on du¿o za pó¼no. Moje pytanie czy w tym aparacie jest jaki¶ przestawiacz konta wyprzedzenia zap³onu i on robi problemy? Prosi³bym o poradê bardziej do¶wiadczonych. Ja bez z³±cza obd jak bez rêki:)
zolo - 2022-10-10, 20:42

Bebechy aparatu masz w porz±dku? Moze masz luzy na walku, spad³a sprê¿ynka itd. moze przerywacz
Malyzdw - 2022-10-10, 21:01

Ja bym obstawia³ lu¼ny ³añcuch rozrz±du 🤔🤔
nosio1 - 2022-10-10, 21:48

rozrz±d niedawno zmieniany na nowy
Hanss - 2022-10-11, 07:03

No to masz przyczynê jak rozrz±d zmieniany na nowy, mog³e¶ za³o¿yæ gumê z majtek zamiast ³añcucha i na jedno by wysz³o :E
Malyzdw - 2022-10-11, 10:20

nosio1, a ciasno wchodzi³ z ko³ami ?? No i niedawno tzn. ile kilometrów bo czas go nie uszkodzi ...😉 Ja bym zajrza³ dla ¶w. Spokoju
olsza - 2022-10-11, 21:56

Hanss napisa³/a:
No to masz przyczynê jak rozrz±d zmieniany na nowy, mog³e¶ za³o¿yæ gumê z majtek zamiast ³añcucha i na jedno by wysz³o :E

A¿ mi siê przypomina, jak zak³ada³em nowy rozrz±d koledze. po za³o¿eniu ten "nowy" mia³ wiêkszy luz jak stary :E

Malyzdw napisa³/a:
nosio1, a ciasno wchodzi³ z ko³ami ?? No i niedawno tzn. ile kilometrów bo czas go nie uszkodzi ...😉 Ja bym zajrza³ dla ¶w. Spokoju

Ja mam rekord na nowym rozrz±dzie 3000km, element który odpowiada za "naci±g" ³añcucha odpad³, wpad³ pod ma³e ko³o i doszczêtnie je zmieli³. Ma³e ko³o wygl±da³o tak, jak bym je zeszlifowa³ na szlifierce :lol2: :lol2: :E :E

W³a¶nie przez takie cyrki za³o¿y³em nano, mam ¶wiêty spokój z regulacj± czy naci±gniêtym ³añcuchem, gdzie lu¼ny ³añcuch wp³ywa na wyprzedzenia k±ta zap³onu.

nosio1 - 2022-10-14, 20:40

nano kolega móg³by jako¶ to rozwin±æ co to za rozrz±d? i druga sprawa w aparacie zap³onowym jak jest krzywka od przerywacza na dole s± dwa bolce które wchodz± w podstawê wa³ka i jeden z tych bolców prawie ¿e wypad³ taki by³ wybity. Takie wszêdzie s± luzy na tym przestawiaczu ¿e ja siê dziwie ¿e to do tej pory je¼dzi³o.
zolo - 2022-10-14, 21:22

No to masz aparat do wymiany albo same bebechy.
szaleniec1 - 2022-10-14, 23:18

a ja zak³adam rozrzady od CC700,u siebie juz przelata³em ponad 25 ty¶ i nic siê nie dzieje, cena taka sama jak normalny, a jako¶æ bez porównania, tzn trwa³o¶æ
Malyzdw - 2022-10-15, 19:40

Ja mam jeszcze trochê epokowych zabawek wiêc jest okej do niebieskiego za³o¿y³em ori, ale do czerwonego malucha za³o¿y³em nowy i ju¿ 7000 przejecha³ i póki co ¿yje 😉👍
michals - 2022-10-22, 11:33

nosio1 napisa³/a:
nano kolega móg³by jako¶ to rozwin±æ co to za rozrz±d? i druga sprawa w aparacie zap³onowym jak jest krzywka od przerywacza na dole s± dwa bolce które wchodz± w podstawê wa³ka i jeden z tych bolców prawie ¿e wypad³ taki by³ wybity. Takie wszêdzie s± luzy na tym przestawiaczu ¿e ja siê dziwie ¿e to do tej pory je¼dzi³o.
W aparacie powinny byæ jeszcze sprê¿ynki i ciê¿arki do od¶rodkowego przy¶pieszania zap³onu. Znane s± przypadki zerwania sprê¿ynek i wtedy k±t lata od min do max.
nosio1 - 2022-11-20, 12:36

witam aparat zap³onowy ogarniêty nowy wa³ek. Mam teraz problem ze sk³adem mieszanki. Mianowicie wkrêt od sk³adu mieszanki jest wykrêcony na 8 obrotów wydaje mi siê ¿e za du¿o i dalej s³ychaæ po schodzeniu z obrotów delikatne strzelanie z wydechu, co by ¶wiadczy³o o zbyt bogatej mieszance. Jak wkrêcam ¶rubkê to silnik zaczyna gasn±æ. Wyczyta³em ze ta ¶rubka powinna byæ ustawiona ok 3.5 obrotu a pó¼niej korekta na ciep³ym silniku. U mnie przy 3.5 obrotu silnik w ogóle nie odpala. jak to ustawiæ mianowicie o co tu chodzi. paliwo w komorze p³ywakowej jest ok.
michals - 2022-11-27, 13:06

Wkrêt na 3 obroty a chêæ pracy na obrotach reguluje siê ¶rubk± uchylenia przepustnicy. Je¶li to nie pomo¿e to zapchane bêd± kanaliki w ga¼niku.