.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Silnik z osprzętem i układ przeniesienia napędu - Remont silnika 650

zoltek1 - 2019-05-17, 13:06
Temat postu: Remont silnika 650
Witam
Chciałbym się was zapytać Jakie są momenty dokręcania śrub w silniku. Panewki korbowodowe, główne, koło zamachowe. Głowicy akurat mi nie potrzeba bo wiem :D A i jeszcze jakim olejem zalać praktycznie nowy wyremontowany silnik minerał czy półsyntetyk?

Nikita - 2019-05-18, 07:52

Momentu teraz ci nie powiem bo nie mam książki przy sobie, ale jeżeli chodzi o olej to jak whremontujesz wszystko z tego co rozumiem to możesz łac co chcesz. Ja po generalnym remoncie zalalem swojego półsyntetykiem 10w40.
Kubica - 2019-05-18, 15:19

Na 5W40 będzie jeszcze lepiej :) Jak już go dotrzesz na 10w40 później możesz śmiało zalewać pełen syntetyk, nic nie wybuchnie, a będzie pracował jak pszczółka. Co do wycieków: sytuacja ma się identycznie jak do rozgrzanego minerała bo obydwa typy mają w temperaturze roboczej zbliżone parametry, z oczywistą przewagą tego pierwszego. Współczesne oleje mineralne zawierają też dokładnie takie same dodatki płuczące jak syntetyki zatem wypłukiwanie zbawiennego nagaru uszczelniającego będzie zachodzić tak samo :E To o czym tu piszę zostało sprawdzone empirycznie w temperaturach -30 i +30*C podczas codziennej eksploatacji wkoło komina i tras przez całą Polskę - od morza po góry, z zachodu na wschód i w drugą stronę, a niekiedy też po przekątnej :luj: Zauważalnie spada też apetyt na olej. Ile dokładnie to nie sprawdzałem, wolę żyć w błogiej nieświadomości, ale różnica w częstotliwości dolewek jest widoczna.
Odnośnie dokręcania Klimecki podaje:
- Koło zamachowe oraz nakrętki śrub korbowodów: 34Nm,
- "Klawiatura": 24Nm.

Daniel22 - 2019-05-18, 16:24

Tak jak Kubica napisał - widzę, że przekonałem do syntetyków :twisted: Znajomi w większości zalewają swoje silniki lepszymi i gorszymi 5W40, jedno jest pewne - silniki malucha (jak i mojego poloneza, 125p i każdego innego auta) pracują na nich zdecydowanie lżej i lepiej. Więc się nie ma co zastanawiać, tylko lać :) Jak dużo jeździsz w zimę, można zalać nawet 0W40. A jeśli nie - najbardziej uniwersalny 5W40 np. valvoline, lub nawet lotos (mineralne i półsyntetyki robią szajsowate, ale "syntetyczny" 5W40 daje radę).