| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Silnik z osprzętem i układ przeniesienia napędu - Ustawienie pływaka w gaźniku
pawelor - 2019-05-12, 21:08 Temat postu: Ustawienie pływaka w gaźniku Dzień dobry,
Dzisiaj pierwszy raz samodzielnie ustawiałem, a raczej sprawdzałem ustawienie pływaka w gaźniku. I pojawiły mi się dwa pytania:
- czy minimalna odległość pływaka od pokrywy (7 mm) mierzymy z założoną uszczelką czy bez (w końcu uszczelka do dodatkowy pewnie z milimetr)?
- czy istotna jest maksymalna odległość pływaka od pokrywy (znów z uszczelką czy bez ), bodajże 15 mm. O ile 7 mm jest istotne, aby w odpowiednim momencie odciąć dopływ paliwa to 15 mm chyba nie za bardzo... Czym skutkuje złe ustawienie tych 15 mm?
Pozdrawiam
Paweł
zolwik - 2019-05-12, 21:35
http://rezerwa126p.pl/war...ulacja-gaznika/
pawelor - 2019-05-12, 22:57
Dzięki za podpowiedź.
Gaźnik rozbierałem i czyściłem nie raz i byłem na podpowiedzianej stronie warsztatu już wcześniej. Jednak nie ma tam odpowiedzi na moje pytania.
Ogólnie przed zadaniem pytania na forum szukam odpowiedzi na sieci, ale w tym przypadku nigdzie odpowiedzi nie znalazłem (co nie znaczy, że jej nie ma a ja po prostu nie znalazłem ).
Uszczelka zwiększa odległość pomiędzy zaworem iglicowym a dyszą paliwową i od jej grubości zależy skład mieszanki (tak mi się wydaje). Z drugiej strony nigdzie nie znalazłem opisu, żeby mierzyć do uszczelki, wszędzie jest, że do pokrywy.
Pozdrawiam
Paweł
zolwik - 2019-05-13, 07:40
Od 4min
https://m.youtube.com/watch?v=8PQSHmhKIsM
michals - 2019-05-13, 23:01
Mierzy się z uszczelką, a pozycja dolna min. zapobiega wypadnięciu zaworka.
pawelor - 2019-05-14, 08:38
No i wszystko jasne, dzięki za odpowiedzi.
Przypadek wypadnięcia zaworka (i konsekwencje tego zdarzenia ) w skutek złego ustawienia pływaka działa aż za bardzo na wyobraźnię
Pozdrawiam
Paweł
michals - 2019-05-14, 10:05
Polecam ksiazke Mirosław Trzeciak "Gaźnik". Dużo wiedzy, o która trudno we współczesnym warsztacie
pawelor - 2019-05-14, 10:11
Dzięki, zamówiona
Mała uwaga: Krzysztof Trzeciak a nie Mirosław.
Pozdrawiam
Paweł
|
|