| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Zawieszenie i układ kierowniczy - Regulacja wahacz przód
Kicu133 - 2019-03-22, 13:09 Temat postu: Regulacja wahacz przód Witajcie!
Sprawa tyczy się wahacza przód po wymianie tulejek metalowo-gumowych. Po wymianie okazało się, że prawe koło zaczęło obcierać o nadkole przy skręcie w lewo - co nie miało miejsca przed wymianą tulejek. Szukałem tematów na forum oraz poza nim ale niestety - niczego nie znalazłem. Starałem się także znaleźć informacje o regulacji tegoż wahacza ale tak samo bez rezultatów. Ma ktoś może pomysł co może być przyczyną?
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
damiancn - 2019-03-22, 13:44
regulacja zbierznosci,regulacja kata pochylenia sworznia zwrotnicy,kat wyprzedzenia sworznia ma wartosc stala i nie ulega regulacji,cos tam pomotane jest
michals - 2019-03-22, 18:55
Ten wahacz jest dosyć delikatny i możliwe jest zmienienie jego kształtu przy mocniejszym uderzeniu młotkiem.
Posta należy rozumieć: była wymiana tylko po jednej stronie i tylko tulei na ośce wahacza, tak?
Kicu133 - 2019-03-25, 12:21
Uściślając- wymieniane były tuleje metalowo-gumowe w obydwu wahaczach z przodu a sprawa tyczy się tylko i wyłącznie koła prawego, z lewym wszystko jest w porządku. Sama wymiana odbywała się u zaprzyjaźnionego mechanika na prasie, ponieważ nie chciałem wykrzywić wahacza za pomocą młotka
Majonez - 2019-03-25, 23:21
Podkładki regulacyjne wróciły na swoje miejsca ? Musisz pojechać na ustawienie geometrii zawieszenia nie ma innej rady.
Kicu133 - 2019-03-26, 20:59
Hm. Nie do końca pamiętam co z podkładkami. Kupię i pojadę na zbieżność, co wyjdzie - napiszę.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi!
Kicu133 - 2019-04-30, 14:42
Witajcie
Faktycznie problem był z podkładkami (a raczej ich brakiem) za sworzniem wahacza, teraz tylko muszę znaleźć kogoś kto nie bedzie się bał ustawic zbieżności w moim maluszku bo juz dwie stacje mi odmówiły tej przyjemności
Dziękuje serdecznie za podpowiedzi!
Pozdrawiam
|
|