| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Nasze żelaza - Polski Fiat 126p 650E '92
grzesiol - 2018-06-05, 01:02 Temat postu: Polski Fiat 126p 650E '92 Trafił się kolejny Maluch, w obecnej chwili posiadam ich 4. Dzięki uprzejmości znajomego który dał mi na niego namiar udało się odkupić od pierwszego właściciela co jest rzadkie jak na dzisiejsze czasy. W dodatku za bardzo rozsądne pieniądze. Maluch stał dobre kilka lat nie używany, ostatni przegląd skończył się w 2010 roku. Z tego powodu odpadał powrót o własnych siłach. Nawet go nie próbowałem tam uruchamiać.
Sam Malec to FL z początku 1992 roku w kolorze 854 Rosso Fiam. Przebieg na obecną chwilę to równiutkie 53 tys km. Jest to "BIS pakiet" czyli maglownica, jasna tapicerka z BISa i kołpaczki z BISa z tym, że w rozmiarze 12 cali. Z bajerów to jeszcze jest potencjometr pracy wycieraczek, kontrolka ssania, dmuchawa, podgrzewana tylna szyba, zagłówki przednich foteli, krańcówka oświetlenia w drzwiach pasażera i to chyba tyle.
Z dużych plusów to stan blacharski, jest na prawdę zdrowy, nie wymaga żadnych napraw. Minusem jest na pewno kiedyś źle wykonana naprawa blacharska przodu, jest wg mnie źle spasowany. Maska wystaje jakieś pół centymetra nad pas przedni i nie za bardzo jest ją jak cofnąć, prawie zerowa szczelina między podszybiem a maską. Do tego mam wrażenie, jakby przedni zderzak opadał w dół. Kolejnym minusem są wgniotki, przetarcia i przerysowania. Jest ich mnóstwo, chyba tylko tył samochodu jest wolny od jakiś uszkodzeń tego typu.
Teraz parę fotek w dniu zakupu:
I następny dzień u mnie pod domem (alu 12 są moje, przełożone tylko do holowania)
I tutaj nastąpił moment mycia, odgrzybiania i odgruzowania.
CDN
harry37 - 2018-06-05, 03:17
Pierwszy !!
Jest zajeBISty
Pamietam kiedyś zastawiałem na nim kartke tak, że Zazdro650!
Dawaj zdjęcia po myciu
A jak zapach ? xD
r3mix - 2018-06-05, 06:51
Ciekawe co z niego będzie
Powodzenia.
CZESIO1958 - 2018-06-05, 07:39
Jak to co 😎
Kolejny maluch odratowany 😁
Będzie czrwona strzała 😈
banasiewicz02 - 2018-06-05, 07:54
Lubie takie gruzy potem następuje odgruzowywanie,i okazuje się,że do wymiany jest wszystko z powodu nieużywania przez bardzo długi czas i jest fajnie
Pan_Waclaw - 2018-06-05, 08:41
Świetny Czekamy na fotki po myciu.
LeszekK - 2018-06-05, 08:53
Wygląda identycznie jak mój po kupnie , tylko w moim ostatni przegląd był w 2003 roku Fajnie , ze już z maglownicą . Nic tylko ratować !
Piter7391 - 2018-06-05, 09:10
Fajny grzyb
Czekam na relacje z odgrzybiania i efekt koncowy
rychoo - 2018-06-05, 09:32
Dobrze, że trafił do Ciebie.
Czerwone są szybsze!
danielewicz - 2018-06-05, 10:07
Piękny i rokujący okaz!
Dawaj dalej bo nie wytrzymie
Trefl - 2018-06-05, 15:04
Sam nie wiem co powiedzieć Obłędny
Jak na wrosta to ma potencjał
Jestem ciekaw dalszych efektów
grzesiol - 2018-06-06, 01:28
Wielkie dzięki za miłe słowa.
Przed samym myciem wywaliłem ze środka dziesiątki różnych reklamówek bez cennej zawartości, łopatek, zmiotek, skrobaczek do szyb, jakichś resztek gazet, bandaży, lekarstw, ołówków i innych mniejszych lub większych badziewi. Jednak sprzątanie środka i opis będzie w oddzielnym wpisie. Z samego mycia nie mam dużo fotek:
Po wyschnięciu prezentował się tak:
Następnie chop na koła:
I pojechał do garażu:
Tutaj przyszła pora na ogarnięcie go by mógł znów jeździć i hamować o własnych siłach. I tutaj banasiewicz ma rację. Hamulce wleciały całe nowe gdyż stare to był raczej eksponat. Przeciekająca pompa, zapieczone tłoczki w cylinderkach, kruszące się okładziny, zapieczone rozpieraki ręcznego czy pozrywane zabezpieczenia szczęk. Po wymianie hebli przyszedł czas na układ paliwowy, między czasie zlewał się olej z silnika. O dziwo sam zbiornik paliwa jest w idealnym stanie, spuściłem z niego około 15 litrów benzyny. Znam ten charakterystyczny zapach i kolor starej zleżałej benzyny, ta pachniała dość świeżo i ma ładny żółty kolorek. Stare przewody paliwowe kruszyły się dosłownie jak szkło, wleciały nowe czarne zbrojone z opaskami, filtr i pompa paliwa. Potem przyszedł czas na silnik. Chciałem sprawdzić profilaktycznie dociągnięcie głowicy. Okazało się, że niektóre nakrętki można było dokręcić palcami a inne nie chciały ruszyć przy 60Nm na kluczu dynamometrycznym. Wiec te które chciały współpracować zostały dociągnięte do 55Nm wg odpowiedniej kolejności. Następnie ustawiłem zawory, rozebrałem, wyczyściłem, wyregulowałem i poskładałem gaźnik i aparat zapłonowy. Wpadły oczywiście nowe uszczelki, kondensator, regulator napięcia, świece, fajki, przewody WN, pasek, filtr powietrza, olej i 5 litrów świeżej benzyny. Ze starą nie wiem co zrobię, chyba zostanie do mycia gaźników i innych części. Szczotki alternatora są jak nowe więc zostały tak jak i przerywacz aparatu który jest ori Zelmot. Z doświadczenia wiem, że przesmarowany raz na jakiś czas kroplą oleju z bagnetu jest prawie nie zniszczalny chyba, że styki się wypalą. W tych obecnych niemalże w oczach zużywa się ślizg pracujący z krzywką wałka, i choćbym wiadrem tam olej wlewał to zetrze się w moment.
(nie to nie brud wynikający z eksploatacji, to konserwacja )
Po tych wszystkich naprawach i podlaniu komory pływakowej benzyną zapalił od strzała.
W zeszły piątek udałem się klepnąć przegląd, jedynym problemem był skład mieszanki, za bogato. No i nie duży luz na prawej zwrotnicy. Po przekręceniu śrubki dostał przegląd po czym nawinąłem nim prawie 100km, jak dotąd bez awaryjnie. Jeździ się nim naprawdę super, wszytko pracuje bez zarzutu, prowadzi się bardzo dobrze brak wyczuwalnych luzów. Następnie postanowiłem poprawić lakier. Nabyłem odpowiednie środki i w sobotę wziąłem się za rozbieranie, przygotowanie lakieru pod polerowanie i samo polerowanie.
Po polerowaniu przyszedł czas na woskowanie. Zostało mi jeszcze pozbyć się wosku z zakamarków, odświeżyć plastiki, umyć lampy tylne i poskładać go do kupy. Niestety w tygodniu z czasem słabiej to i nie mam aktualnych zdjęć i prace trochę zwolniły. Jutro chce pozbyć się resztek wosku z zakamarków i odświeżyć listwy, zderzaki, wloty i tylne lampy i być może zacząć coś składać. Aktualne foty z prac i efekt końcowy niebawem. Tutaj jeszcze parę fot z zeszłego piątku, robione niestety już telefonem to i jakość nie powala:
Pan_Waclaw - 2018-06-06, 09:08
Rewelacja, na tych alusach wygląda świetnie. Trochę rażą inne odcienie na bocznych listwach Polerkę robiłeś konkretnie czy pasta tempo?
Jareg - 2018-06-06, 09:54
Elegancki FL w normalnych pieniądzach, gratuluję!
Jak pojeździłem trochę przejściówką to tęskni mi się za wygodnym FLem
Tak w ogóle jakbyś sprzedawał, to wiesz
azbest - 2018-06-06, 13:07
| Pan_Waclaw napisał/a: | Rewelacja, na tych alusach wygląda świetnie. Trochę rażą inne odcienie na bocznych listwach Polerkę robiłeś konkretnie czy pasta tempo? |
O właśnie, jaką pastą polerowałeś?
grzesiol - 2018-06-06, 15:05
Przed polerowaniem umyłem dokładnie całe nadwozie płynem do mycia naczyń i małą gąbką. Polerowałem go pierw Fareclą G3 na mokro i polerką mechaniczną z miękkim padem. Potem znów umyłem go dokładnie płynem do mycia naczyń. Po czym wypolerowałem go jeszcze raz pastą tempo na mokro również mechanicznie. Po ponownym dokładnym umyciu płynem do naczyń położyłem na lakier wosk. Efekt końcowy wyszedł taki:
I jest to też obecny stan auta.
Trefl - 2018-06-06, 15:29
No teraz jest lala Szyba z przodu wymieniana? Bo ma resztki naklejki od białych tablic.
grzesiol - 2018-06-06, 16:21
Tak wymieniana, jest z eleganta 98.
danielewicz - 2018-06-06, 16:34
Niezła metamorfoza
azbest - 2018-06-06, 18:55
Efekt jest zarąbisty.
A jaki wosk możesz polecić?
Pan_Waclaw - 2018-06-06, 19:05
O, na tych fotkach już lepiej widać efekty Jest GIT
Budzik - 2018-06-07, 16:58
Bardzo przyjemnie wyszedł, super metamrofoza
Alu pięknie siedzi, do FL pasuje idealnie
Majonez - 2018-06-07, 20:04
Czasem mnie to zadziwia jak takie wrosty masz tak wyprowadzić, szacunek .
Krzys - 2018-06-09, 10:59
Świetna robota Grześ! To co jednak FLem fiurgasz na Węgry?
grzesiol - 2018-07-09, 19:34
Dzięki za dobre słowo Krzyś jeszcze nie wiem którym jechać, cały czas się zastanawiam.
Maluch już przejechał trochę w moich rękach. Teraz jest to seria z silnikiem typu "poprawiona fabryka". Ze złych wieści jest już na białych blachach. Z powodu nie do końca jasnej papierkologi postanowiłem "nie gubić" blachy na pamiątkę dla swojego świętego spokoju. Ktoś kto rejestrował auto w Krakowie w WK Podgórze będzie wiedzieć o co chodzi. Mam w planach parę modów ale wszystko w swoim czasie, tutaj jeszcze foty gdzieś z przed miesiąca.
CZESIO1958 - 2018-07-09, 19:52
Jednak czerwone są najszybsze 😈
Majonez - 2018-07-09, 23:12
Szkoda czarnych, jednak dodają autu uroku. Na białych pewnie wygląda bardziej zwyczajnie. Powinny dać się zachować jako tablice pojazdu zabytkowego, albo przynajmniej jakiś zbliżony do nich wzór zamiast tych paskudnych ostentacyjnych żółtych . Niemniej miło zobaczyć malucha który do niedawna był wrostem w pełni sprawny i w doskonałej kondycji .
Ciasteczkowy - 2018-07-12, 11:46
swietny ten FL
MajkelMoto - 2018-07-12, 15:28
Silnik "poprawiona fabryka"? Mozesz cos wiecej powiedziec?
grzesiol - 2018-07-13, 12:12
Poprawiony dolot ( dodmuch + rurka od 6setki ), zapłon na 13 stopni, tłumik o mniejszych oporach przepływu i gaźnik podniesiony o 2cm. Ma być podniesiony o 4cm ale jak znajdzę chwilę jak to upchnąć pod ścianą grodziową, brakuje jakieś 4mm żeby było bezpiecznie. Silnik na prawdę odżył, jest dużo bardziej elastyczny i duużo lepiej przyśpiesza. Jak na malucha oczywiście Chcę jeszcze pomieszać trochę rurkami i dyszami w gaźniku.
grzesiol - 2018-09-08, 15:26
Coś się dzieje:
A przypomnę, że jeszcze w maju tak niszczał:
Alfred 126p - 2018-09-08, 18:35
Zajebiście teraz wygląda.
mlody mechanik - 2018-09-08, 18:37
no fajny jest
Krzys - 2018-09-08, 20:17
Ekstra!
azbest - 2018-09-08, 21:38
Ja pierniczę, ale mega zmiana! Szacun!!!
Macioo - 2018-09-09, 00:07
Ta fota z tyłu rewelacja. Jeszcze lekko przod w dół i geometria i będzie miażdżył - nie tylko w kwestii wyglądu ale i funkcjonalności.. Dodam tylko, ze aktualnie to Daily Grzeska - szacun za ogrom pracy wsadzony w ten egzemplarz!
Pan_Waclaw - 2018-09-09, 16:50
re-we-la-cja
mlody mechanik - 2018-09-09, 17:13
A przypomnę, że jeszcze w maju tak niszczał:
[url=https://farm2.staticflickr.com/1760/28473603798_6f6ca1bd5f_c.jpg]Obrazek[/url][/quote]
masz jeszcze te kołpaki bo chce zobaczyć jak wyglądają na elegancie
Rocky - 2018-09-09, 19:59
Doskonały przykład na to,że nie trzeba wielu dodatków,by auto się dobrze prezentowało Klasyczny ATS świetnie leży.
Ciasteczkowy - 2018-09-10, 22:52
gratulacje jest swietny,i powinno mi być wstyd i jest bo mój stoi od listopada w garażu i kompletnie nic nie jest w nim zrobione,nawet co gorsza się zastal
grzesiol - 2018-09-11, 19:16
Dzięki Panowie Przód pójdzie jeszcze w dół. Nie chce bardziej już klepać resoru, teraz jest na 14.5cm. Kupiłem dziś dwa komplety podstawek aluminiowych pod resor do splanowania. Jedne chce splanować do oporu czyli o 11mm a drugi o 5mm. Pozmieniam i zobaczę jak siądzie.
| mlody mechanik napisał/a: |
masz jeszcze te kołpaki bo chce zobaczyć jak wyglądają na elegancie |
Kołpaczki mam schowane i nie są do sprzedania.
Puzon - 2018-09-13, 09:09
Ladnie wygląda. Czy masz może kod lakieru? Bardzo ładna czerwień.
grzesiol - 2018-09-13, 09:15
Jest napisane w pierwszym poście, jest to kolor kod nr 854, nazwa Rosso Fiam.
|
|