| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Silnik z osprzętem i układ przeniesienia napędu - Wymiana poduszek skrzyni ?
Maverin21 - 2018-05-13, 21:50 Temat postu: Wymiana poduszek skrzyni ? Witam ! Ostatnio zaobserwowałem w moim malaczu że podczas ruszania jakbym za szybko chciał puscic sprzęgło następuje takie pukniecie w bude ponadto widać jak lewarek chodzi na 1 biegu i przy około 60 km.h trzesie buda czego wczesniej nie było oraz przy odjeciu gazu szarpie . Przymierzam się do wymiany poduszek ale troche się naczytałem że potem może byc problem z ustawieniem biegów itp czy to rzeczywiscie prawda ? Sporo trzeba się namęczyc żeby to ustawic do porz±dku ?
damiancn - 2018-05-13, 22:36
nie ma problemu z ustawieniem skrzyni biegow,poduszki przykrecasz tam gdzie byly,a lewarek zmiany biegow ustawia sie luzujac srube poduszki silnika na tylnej belce i przesuwajac silnik do przodu albo do tylu,lewarek powinien byc pionowo,bardzo prosta sprawa
Maverin21 - 2018-05-14, 21:23
Aha czyli tragedi nie ma skoro tak mowisz ale o takim ustawienui pierwszo słysze Dzi¶ partzyłem i ksrzynia jest na samiuteńkim dole regulacji kto¶ wie jak powinno być fabrycznie ? Dzi¶ jak ruszałem za skrzyni i silnik t nie słychac obijania mimo to skrzynia przy nagłym ruszeniu wali o bude ..
damiancn - 2018-05-14, 21:31
skrzynia nie moze o nic uderzac,ustawienie fabryczne,ciezko powiedziec,chyba takie ze skrzynia o nic nie uderza,maluchowska skrzynia jest tolerancyjna
Maverin21 - 2018-05-22, 22:27
zmieniłem poduszki diagnoza trafna obie zerwane metalowy element się od nich odlepił i pojawił się problem bo wszystkie biegi wchodz± ale czasem jedynka i wsteczny potrafi zazgrzytac zerknełem na lizak i podczas jego pracy zaobserwowałem luzy w miejscu dokrecenia srub . Zamawiac nowy lizak ?
damiancn - 2018-05-23, 11:14
jezeli nie zrobila sie lezka z otworow to lizak jest ok,lezka czyli otwor sie rozkalibrowal,powiekszyl,ale to niedroga sprawa,wymiana
damiancn - 2018-05-23, 11:27
jak zgrzytaja biegi to znaczy ze zle wypoziomowales skrzynie,obie poduszki musza byc na tej samej wysokosci przykrecone
Maverin21 - 2018-05-23, 18:20
poduszki rowno ustawione
damiancn - 2018-05-23, 19:23
na tej samej wysokosci jak byly?i poduszke silnika nie przesunales,w sensie czy caly silnik nie przesunales,do przodu albo do tylu,lizak warto wymienic jak ma luz,bo traci precyzje wkladania biegow
Maverin21 - 2018-05-24, 08:21
przesunełem skrzynie raz jeszcze precyzyjnie i podciagnełem sprżegło delikatnie i problem narazie się rozwi±zał Mam małe pytanie czy w tej chwili jakbym wymienił lizak to może być tak że pogin± mi biegi i będe to musiał od nowa ustawiac wszystko ? Mam delikatny luz bardzeij przy skrzyni
damiancn - 2018-05-24, 09:33
jak wymienisz lizak na oryginal to to zawsze polepszy sprawe,ale czasami nie warto,jak cos jest w 'miare' dobre
Maverin21 - 2018-05-25, 21:51
No niestety chyba mnie ten temat nie ominie dzis po przejadzce stwierdzam że nadal z ta cholerna jedynka jest problem albo wejdzie ze zgrzytem albo wejdzie dobrze albo ciezko ja wsadzic kurcze troche sie boje tego tematu ze tak dorobie ze zadnego biegu nie bede miał
damiancn - 2018-05-25, 22:18
a masz w tej skrzyni olej?sprzeglo podciagniete?maluch musi stac w miejscu zeby jedynke wlozyc,nie moze sie kulac
Maverin21 - 2018-05-26, 11:26
Olej nowy 80w90 zawsze zatrzymuje do zera sprobuje jeszcze sprzeglo podciagnac dzis raz jeszcze 😃
|
|