| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Nasze żelaza - Polski Fiat ST 1978r
rgg - 2017-07-04, 15:29 Temat postu: Polski Fiat ST 1978r Cześć
To mój drugi post w tym dziale, o pierwszym możecie poczytać tutaj - Mały czerwony
Tym razem o 20 lat starszy maluszek, na początek opowiem jak stałem się jego posiadacze,m bo to historia ciekawa.
Mieszkam na zadupiu gdzie obok mojego domu w niedzielne popołudnie często smigają na spacerki rowerzyści, w tę pamiętną niedzielę czerwca pewna starsza pani zobaczyła pod domem mojego eleganta, a ponieważ mam w nich chromowane zderzaki dla tej właśnie pani wydał się taki sam jak samochód po jej zmarłym ojcu, toteż uradowana wparowała mi do domu z informacją że ma takiego samego malucha.
Po umówieniu się na oględziny dnia następnego, na smutnym podwórku w zapyziałym garażu pod kocami stało takie cacko, jej ojciec był jedynym właścicielem od 78r, osobiście odebrał go z Polmozbytu, mam nawet stosowne dokumenty Autko nigdy nie jeździło zimą a na wiosnę jak starszy pan wyprowadzał go z garażu to schodzili się sasiedzi i robili zakłady za którym razem zapali. Starsza pani zanim mnie znalazła chciała oddać go do Muzeum w Zamku Topacz, ale oni maja juz dwa maluszki więc podziękowali, inną opcją był złom.... ponieważ musiała zwolnić garaż w którym stał. Nie przeciągając dalej, dogadaliśmy się, kupiłem i jest teraz mój :]
Stan w zasadzie bardzo dobry, znalazłem tylko jedno małe gonisko korozji przy tylnym lewym nadkolu, spód zdrowy, silnik pali od strzała, nic nie stuka.... trafił mi się jednorożec
Rocky - 2017-07-04, 15:32
Jak to jest pierwsza seria,to ja jestem baletnicą To nie pierwsza seria,tylko już druga
Pan_Waclaw - 2017-07-04, 15:42
Jest świetny! Gratuluję, masz prawdziwy okaz, zachowany w oryginalnym, epokowym stanie
Aczkolwiek, jak zauważył Rocky, to nie jest pierwsza seria. Jest to rasowy ST-ek, ale nie pierwszej serii.
CZESIO1958 - 2017-07-04, 15:42
Oj tam
Pierwsza cz druga to detal
Liczy się że to Jednorożec 😎
Taki zakup to ewenement
Gratulacje i powodzenia 😁
ScreeNDorifto - 2017-07-04, 16:59
Dobrze że trafił w twoje ręce a nie na złom
Powodzenia w realizacji planów
r3mix - 2017-07-04, 17:13
Aaale fajny
danielewicz - 2017-07-05, 03:08
Urzekł mnie, jest piękny!
Zmień jedynie przycisk klaksonu
rgg - 2017-07-05, 11:44
Dzięki wszystkim, będzie jeździł i błyszczał.
| danielewicz napisał/a: |
Zmień jedynie przycisk klaksonu |
No właśnie był założony gładki a w gratach które dostałem był ten z napisem i przełożyłem, rozumiem ze powinien być gładki?
Mam jeszcze pytanie, czy szybkę kapliczki można wyjąć, jest cała matowa i chciałem ją przepolerować.
buczek21 - 2017-07-05, 11:48
| Cytat: | | Mam jeszcze pytanie, czy szybkę kapliczki można wyjąć, jest cała matowa i chciałem ją przepolerować. |
Tak można..
grzesiol - 2017-07-05, 13:45
Z polerowaniem szybki szkoda zachodu. Napisz do użytkownika konrad., dorabia szybki kapliczki ze szkła. Świetna sprawa. Jeżeli na forum nie odpowiada to ma też wystawione ogłoszenie: KLIK!!!
buczek21 - 2017-07-05, 14:00
| grzesiol napisał/a: | | Z polerowaniem szybki szkoda zachodu. Napisz do użytkownika konrad., dorabia szybki kapliczki ze szkła. Świetna sprawa. Jeżeli na forum nie odpowiada to ma też wystawione ogłoszenie: KLIK!!! |
Nie chce komuś robić koło dupy...
Ale kupiłem w wrześniu od niego takie szkiełko..Nie dość średnica z 4mm za mała,to jeszcze całe szkło w odpryskach jak by ktoś kątówką ciął w pobliżu tego szkła..
Nie miałem ochoty sie szarpać z kimś na 33zł....ale jak szybko to szkło przyszło tak samo szybko wylądowało w koszu..
rgg - 2017-07-05, 15:35
| grzesiol napisał/a: | | Z polerowaniem szybki szkoda zachodu. Napisz do użytkownika konrad., dorabia szybki kapliczki ze szkła. Świetna sprawa. Jeżeli na forum nie odpowiada to ma też wystawione ogłoszenie: KLIK!!! |
Nie wpadłem na to, dzięki. Mam szklarza po sąsiedzku to do niego uderzę ze starą.
grzesiol - 2017-07-05, 21:25
| buczek21 napisał/a: | | grzesiol napisał/a: | | Z polerowaniem szybki szkoda zachodu. Napisz do użytkownika konrad., dorabia szybki kapliczki ze szkła. Świetna sprawa. Jeżeli na forum nie odpowiada to ma też wystawione ogłoszenie: KLIK!!! |
Nie chce komuś robić koło dupy...
Ale kupiłem w wrześniu od niego takie szkiełko..Nie dość średnica z 4mm za mała,to jeszcze całe szkło w odpryskach jak by ktoś kątówką ciął w pobliżu tego szkła..
Nie miałem ochoty sie szarpać z kimś na 33zł....ale jak szybko to szkło przyszło tak samo szybko wylądowało w koszu.. |
Miałeś pecha kolego. Pół Krakowa na tym śmiga i wszyscy zadowoleni w tym ja
Bonifacy - 2017-07-08, 15:57
Piękny jest Gratuluję.
rgg - 2017-07-11, 20:39
Było pięknie i się skończyło....
Dziś rano na wolnych obrotach świecila kontrolka oleju, wieczorem już świeciła non stop. Olej sprawdziłem i mam lekko ponad stan. Parę dni temu wlalem nowy olej Mobil 15w40, od tego czasu zrobiłem 200km, stary było czarny jak smoła.
Czyżby czas na remont?
romek - 2017-07-11, 20:47
Yyyy myślę, że jakby szlag trafił silnik to by się nie działo od razu tylko stopniowo. Może spróbuj podmienić czujnik? I czemu nalałeś oleju ponad stan?
rgg - 2017-07-11, 21:23
| romek napisał/a: | | Yyyy myślę, że jakby szlag trafił silnik to by się nie działo od razu tylko stopniowo. Może spróbuj podmienić czujnik? I czemu nalałeś oleju ponad stan? |
Wlałem 2.2 litra, na podziałce jest lekko ponad połowę. Poszukam czujnik i sprawdzę.
Wyciągnąłem bagnet na pracującym silniku i dmucha lekko na biało z komory. Wcześniej nie sprawdzałem nigdy na zapalonym silniku ale tak chyba nie powinno być. Uszczelka pod głowicą?
Hanss - 2017-07-11, 21:30
Czujnik ciśnienia Ci leci w kulki,pewnie dostało się do niego osadu i teraz źle pokazuje.
W polonezie miałem ten sam problem,pomogła kąpiel w rozpuszczalniku i wydmuchanie powietrzem
Karol - 2017-07-11, 21:37
rgg, zawsze będzie lecieć biały dym, ten typ tak ma
rgg - 2017-07-11, 21:44
No to mnie trochę pocieszyliscie idę rozbierać czujnik.
romek - 2017-07-11, 22:06
Ja powiem szczerze ze nigdy czujnika nie.mialem w ręku (wstyd) ale to co napisal Hanss jest sensowne. Maluch pewnie cale życie na lotosie czy innym Selektolu a zalales lepszy olej i mogli sie cos rozpuścić. A tak w ogóle to nie byl czasem syntetyk?
rgg - 2017-07-11, 22:38
Nie wiem co wcześniej było wlane. Ale czujnik niemal rozleciał mi się w rękach, odpadł ten plastik. Jutro poszukam na szrocie czujnika i zobaczymy.
Edit:
Dałem nowy czujnik i kontrolka nadal świeci, czyli jednak nie będzie tak prosto.
Pan_Waclaw - 2017-07-12, 10:28
No to może zaślepka na wale? Masz jeszcze jakieś inne objawy oprócz tej kontrolki? Coś stuka w silniku, jakaś zmiana w pracy jest wyczuwalna?
A zobacz jeszcze czy samo podłączenie do czujnika nie jest trefne. Po drodze kabel mógł się gdzieś przetrzeć. Chociaż wtedy to chyba w ogóle ta kontrolka by nie świeciła... Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
Ostatecznie możesz podjechać sobie do warsztatu i zmierzyć ciśnienie oleju manometrem
rgg - 2017-07-12, 10:31
Gdzie szukać zaślepki na wale? Silnik zapala i pracuje jak wcześniej.
Idę zaleje jeszcze ten olej i dam inny.
romek - 2017-07-12, 11:40
Spróbuj zmierzyć manometrem, tak jak kolega pisze.
rgg - 2017-07-12, 12:40
Niestety nie mam manometru, a boję się nim jeździć co by bardziej nie zepsuć. Zmiana oleju nic nie dała, ale swoją drogą poprzedni po 200km jest jak smoła czarny
Dobrze wyczytałem, że aby dobrać się do zaślepki na wale muszę zlać olej i odkręcić miskę?
Pan_Waclaw - 2017-07-12, 12:50
| rgg napisał/a: | | Niestety nie mam manometru, a boję się nim jeździć co by bardziej nie zepsuć. Zmiana oleju nic nie dała, ale swoją drogą poprzedni po 200km jest jak smoła czarny |
Jest czarny, bo masz syf w silniku po poprzednich, kiepskich olejach, ale to nie jest problem w tym momencie
Nie odpowiedziałeś na pytanie czy zapalaniu się kontrolki towarzyszy jakaś zmiana w pracy silnika.
| rgg napisał/a: | Dobrze wyczytałem, że aby dobrać się do zaślepki na wale muszę zlać olej i odkręcić miskę?
|
Tak, naprawa tego jest opisana w jednym z zeszytów. Polecam je pobrać, są bardzo pomocne w naprawach
rgg - 2017-07-12, 13:01
| Pan_Waclaw napisał/a: |
Nie odpowiedziałeś na pytanie czy zapalaniu się kontrolki towarzyszy jakaś zmiana w pracy silnika. |
Napisałem wcześniej że silnik pracuje równo, cicho i ładnie tak samo jak przed wystąpieniem problemu
Tak, naprawa tego jest opisana w jednym z zeszytów. Polecam je pobrać, są bardzo pomocne w naprawach |
Musze ich poszukać, wieczorkiem ściągnę miskę i zobaczę te zaślepki i sprawdzę przy okazji smok olejowy czy się nie zapchał
Pan_Waclaw - 2017-07-12, 13:28
| rgg napisał/a: | Napisałem wcześniej że silnik pracuje równo, cicho i ładnie tak samo jak przed wystąpieniem problemu
|
OK, a więc nie doczytałem, przepraszam
| rgg napisał/a: | Musze ich poszukać, wieczorkiem ściągnę miskę i zobaczę te zaślepki i sprawdzę przy okazji smok olejowy czy się nie zapchał
|
Czekamy więc na relację wieczorem Na ten moment obstawiam zaślepkę.
rgg - 2017-07-12, 13:38
Czekamy więc na relację wieczorem Na ten moment obstawiam zaślepkę. |
Jeśli będzie to zaślepka to mam ją wbić/wkleić na miejsce czy dać nową?
romek - 2017-07-12, 18:52
Nowa kosztuje 5 zł, nie przesadzaj...
rgg - 2017-07-16, 14:29
Udało mi się znaleźć chwilę i ściągnąłem miskę, okazało się że jedna zaślepka leżała na dnie miski. Nową wbilem na miejsce, zaklepałem, poskładałem i wszystko śmiga Dzięki wszystkim za rady.
romek - 2017-07-16, 20:50
No i dobrze się skończyło
|
|