.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Nasze żelaza - Polski Fiat ST 1978r

rgg - 2017-07-04, 15:29
Temat postu: Polski Fiat ST 1978r
Cześć
To mój drugi post w tym dziale, o pierwszym możecie poczytać tutaj - Mały czerwony

Tym razem o 20 lat starszy maluszek, na początek opowiem jak stałem się jego posiadacze,m bo to historia ciekawa.

Mieszkam na zadupiu gdzie obok mojego domu w niedzielne popołudnie często smigają na spacerki rowerzyści, w tę pamiętną niedzielę czerwca pewna starsza pani zobaczyła pod domem mojego eleganta, a ponieważ mam w nich chromowane zderzaki dla tej właśnie pani wydał się taki sam jak samochód po jej zmarłym ojcu, toteż uradowana wparowała mi do domu z informacją że ma takiego samego malucha.

Po umówieniu się na oględziny dnia następnego, na smutnym podwórku w zapyziałym garażu pod kocami stało takie cacko, jej ojciec był jedynym właścicielem od 78r, osobiście odebrał go z Polmozbytu, mam nawet stosowne dokumenty :P Autko nigdy nie jeździło zimą a na wiosnę jak starszy pan wyprowadzał go z garażu to schodzili się sasiedzi i robili zakłady za którym razem zapali. Starsza pani zanim mnie znalazła chciała oddać go do Muzeum w Zamku Topacz, ale oni maja juz dwa maluszki więc podziękowali, inną opcją był złom.... ponieważ musiała zwolnić garaż w którym stał. Nie przeciągając dalej, dogadaliśmy się, kupiłem i jest teraz mój :]

Stan w zasadzie bardzo dobry, znalazłem tylko jedno małe gonisko korozji przy tylnym lewym nadkolu, spód zdrowy, silnik pali od strzała, nic nie stuka.... trafił mi się jednorożec :D

Rocky - 2017-07-04, 15:32

Jak to jest pierwsza seria,to ja jestem baletnicą :) To nie pierwsza seria,tylko już druga ;)
Pan_Waclaw - 2017-07-04, 15:42

Jest świetny! Gratuluję, masz prawdziwy okaz, zachowany w oryginalnym, epokowym stanie :)

Aczkolwiek, jak zauważył Rocky, to nie jest pierwsza seria. Jest to rasowy ST-ek, ale nie pierwszej serii.

CZESIO1958 - 2017-07-04, 15:42

Oj tam
Pierwsza cz druga to detal
Liczy się że to Jednorożec 😎
Taki zakup to ewenement
Gratulacje i powodzenia 😁

ScreeNDorifto - 2017-07-04, 16:59

Dobrze że trafił w twoje ręce a nie na złom :D
Powodzenia w realizacji planów ;)

r3mix - 2017-07-04, 17:13

Aaale fajny :D
danielewicz - 2017-07-05, 03:08

Urzekł mnie, jest piękny!
Zmień jedynie przycisk klaksonu ;)

rgg - 2017-07-05, 11:44

Dzięki wszystkim, będzie jeździł i błyszczał.

danielewicz napisał/a:

Zmień jedynie przycisk klaksonu ;)

No właśnie był założony gładki a w gratach które dostałem był ten z napisem i przełożyłem, rozumiem ze powinien być gładki?

Mam jeszcze pytanie, czy szybkę kapliczki można wyjąć, jest cała matowa i chciałem ją przepolerować.

buczek21 - 2017-07-05, 11:48

Cytat:
Mam jeszcze pytanie, czy szybkę kapliczki można wyjąć, jest cała matowa i chciałem ją przepolerować.

Tak można..

grzesiol - 2017-07-05, 13:45

Z polerowaniem szybki szkoda zachodu. Napisz do użytkownika konrad., dorabia szybki kapliczki ze szkła. Świetna sprawa. Jeżeli na forum nie odpowiada to ma też wystawione ogłoszenie: KLIK!!!
buczek21 - 2017-07-05, 14:00

grzesiol napisał/a:
Z polerowaniem szybki szkoda zachodu. Napisz do użytkownika konrad., dorabia szybki kapliczki ze szkła. Świetna sprawa. Jeżeli na forum nie odpowiada to ma też wystawione ogłoszenie: KLIK!!!

Nie chce komuś robić koło dupy...
Ale kupiłem w wrześniu od niego takie szkiełko..Nie dość średnica z 4mm za mała,to jeszcze całe szkło w odpryskach jak by ktoś kątówką ciął w pobliżu tego szkła..
Nie miałem ochoty sie szarpać z kimś na 33zł....ale jak szybko to szkło przyszło tak samo szybko wylądowało w koszu..

rgg - 2017-07-05, 15:35

grzesiol napisał/a:

Nie wpadłem na to, dzięki. Mam szklarza po sąsiedzku to do niego uderzę ze starą.

grzesiol - 2017-07-05, 21:25

buczek21 napisał/a:
grzesiol napisał/a:

Nie chce komuś robić koło dupy...
Ale kupiłem w wrześniu od niego takie szkiełko..Nie dość średnica z 4mm za mała,to jeszcze całe szkło w odpryskach jak by ktoś kątówką ciął w pobliżu tego szkła..
Nie miałem ochoty sie szarpać z kimś na 33zł....ale jak szybko to szkło przyszło tak samo szybko wylądowało w koszu..

Miałeś pecha kolego. Pół Krakowa na tym śmiga i wszyscy zadowoleni w tym ja ;)

Bonifacy - 2017-07-08, 15:57

Piękny jest :) Gratuluję.
rgg - 2017-07-11, 20:39

Było pięknie i się skończyło....
Dziś rano na wolnych obrotach świecila kontrolka oleju, wieczorem już świeciła non stop. Olej sprawdziłem i mam lekko ponad stan. Parę dni temu wlalem nowy olej Mobil 15w40, od tego czasu zrobiłem 200km, stary było czarny jak smoła.
Czyżby czas na remont?

romek - 2017-07-11, 20:47

Yyyy myślę, że jakby szlag trafił silnik to by się nie działo od razu tylko stopniowo. Może spróbuj podmienić czujnik? I czemu nalałeś oleju ponad stan?
rgg - 2017-07-11, 21:23

romek napisał/a:
Yyyy myślę, że jakby szlag trafił silnik to by się nie działo od razu tylko stopniowo. Może spróbuj podmienić czujnik? I czemu nalałeś oleju ponad stan?

Wlałem 2.2 litra, na podziałce jest lekko ponad połowę. Poszukam czujnik i sprawdzę.

Wyciągnąłem bagnet na pracującym silniku i dmucha lekko na biało z komory. Wcześniej nie sprawdzałem nigdy na zapalonym silniku ale tak chyba nie powinno być. Uszczelka pod głowicą?

Hanss - 2017-07-11, 21:30

Czujnik ciśnienia Ci leci w kulki,pewnie dostało się do niego osadu i teraz źle pokazuje.
W polonezie miałem ten sam problem,pomogła kąpiel w rozpuszczalniku i wydmuchanie powietrzem ;)

Karol - 2017-07-11, 21:37

rgg, zawsze będzie lecieć biały dym, ten typ tak ma :D
rgg - 2017-07-11, 21:44

No to mnie trochę pocieszyliscie :) idę rozbierać czujnik.
romek - 2017-07-11, 22:06

Ja powiem szczerze ze nigdy czujnika nie.mialem w ręku (wstyd) ale to co napisal Hanss jest sensowne. Maluch pewnie cale życie na lotosie czy innym Selektolu a zalales lepszy olej i mogli sie cos rozpuścić. A tak w ogóle to nie byl czasem syntetyk?
rgg - 2017-07-11, 22:38

Nie wiem co wcześniej było wlane. Ale czujnik niemal rozleciał mi się w rękach, odpadł ten plastik. Jutro poszukam na szrocie czujnika i zobaczymy.

Edit:
Dałem nowy czujnik i kontrolka nadal świeci, czyli jednak nie będzie tak prosto.

Pan_Waclaw - 2017-07-12, 10:28

No to może zaślepka na wale? Masz jeszcze jakieś inne objawy oprócz tej kontrolki? Coś stuka w silniku, jakaś zmiana w pracy jest wyczuwalna?

A zobacz jeszcze czy samo podłączenie do czujnika nie jest trefne. Po drodze kabel mógł się gdzieś przetrzeć. Chociaż wtedy to chyba w ogóle ta kontrolka by nie świeciła... Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

Ostatecznie możesz podjechać sobie do warsztatu i zmierzyć ciśnienie oleju manometrem :)

rgg - 2017-07-12, 10:31

Gdzie szukać zaślepki na wale? Silnik zapala i pracuje jak wcześniej.

Idę zaleje jeszcze ten olej i dam inny.

romek - 2017-07-12, 11:40

Spróbuj zmierzyć manometrem, tak jak kolega pisze.
rgg - 2017-07-12, 12:40

Niestety nie mam manometru, a boję się nim jeździć co by bardziej nie zepsuć. Zmiana oleju nic nie dała, ale swoją drogą poprzedni po 200km jest jak smoła czarny :P

Dobrze wyczytałem, że aby dobrać się do zaślepki na wale muszę zlać olej i odkręcić miskę?

Pan_Waclaw - 2017-07-12, 12:50

rgg napisał/a:
Niestety nie mam manometru, a boję się nim jeździć co by bardziej nie zepsuć. Zmiana oleju nic nie dała, ale swoją drogą poprzedni po 200km jest jak smoła czarny

Jest czarny, bo masz syf w silniku po poprzednich, kiepskich olejach, ale to nie jest problem w tym momencie :)

Nie odpowiedziałeś na pytanie czy zapalaniu się kontrolki towarzyszy jakaś zmiana w pracy silnika.

rgg napisał/a:
Dobrze wyczytałem, że aby dobrać się do zaślepki na wale muszę zlać olej i odkręcić miskę?

Tak, naprawa tego jest opisana w jednym z zeszytów. Polecam je pobrać, są bardzo pomocne w naprawach :)

rgg - 2017-07-12, 13:01

Pan_Waclaw napisał/a:

Nie odpowiedziałeś na pytanie czy zapalaniu się kontrolki towarzyszy jakaś zmiana w pracy silnika.

Napisałem wcześniej że silnik pracuje równo, cicho i ładnie tak samo jak przed wystąpieniem problemu

Pan_Waclaw napisał/a:

Tak, naprawa tego jest opisana w jednym z zeszytów. Polecam je pobrać, są bardzo pomocne w naprawach :)

Musze ich poszukać, wieczorkiem ściągnę miskę i zobaczę te zaślepki i sprawdzę przy okazji smok olejowy czy się nie zapchał

Pan_Waclaw - 2017-07-12, 13:28

rgg napisał/a:
Napisałem wcześniej że silnik pracuje równo, cicho i ładnie tak samo jak przed wystąpieniem problemu

OK, a więc nie doczytałem, przepraszam :)

rgg napisał/a:
Musze ich poszukać, wieczorkiem ściągnę miskę i zobaczę te zaślepki i sprawdzę przy okazji smok olejowy czy się nie zapchał

Czekamy więc na relację wieczorem :D Na ten moment obstawiam zaślepkę.

rgg - 2017-07-12, 13:38

Pan_Waclaw napisał/a:

Czekamy więc na relację wieczorem :D Na ten moment obstawiam zaślepkę.

Jeśli będzie to zaślepka to mam ją wbić/wkleić na miejsce czy dać nową?

romek - 2017-07-12, 18:52

Nowa kosztuje 5 zł, nie przesadzaj... :D
rgg - 2017-07-16, 14:29

Udało mi się znaleźć chwilę i ściągnąłem miskę, okazało się że jedna zaślepka leżała na dnie miski. Nową wbilem na miejsce, zaklepałem, poskładałem i wszystko śmiga :) Dzięki wszystkim za rady.
romek - 2017-07-16, 20:50

No i dobrze się skończyło ;)