| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Nasze żelaza - Jacek i moje 79
JacekSzczecin - 2017-04-07, 11:02 Temat postu: Jacek i moje 79 Dobry
Przedstawiam mojego 79. Auto podziadkowe, całe życie w rodzinie. Wykopałem fakturę rachunek z polmozbytu.
Przelot jakieś 130 tys. Ciężko ustalić bo dziadek licznik zmieniał. Wersja eksportowa z tego co pamiętam nie poszła na eksport ze względu na mleko w szybie z przodu. Mleko po 30 latach zniknęlo
Z modyfikacji założony alternator i jakiś debil wcisnął dzidkowi kierownicę od eleganta ale już zmieniłem na cieńką.
Stan dobry odpala jeździ hamuje.
Moje plany co do samochodu, to na pewno dożywocie u mnie. Chyba sie szarpnę i jakaś gruntowną blacharkę zrobię bo rocznik już wychodzi. pomimo garażowania, konserwacji dziadkowych biteksem i wstrzykami ze smarów.
Dobra baza na odbudowę w 100% oryginał. Będzie mi służył na niedzielne lansy po mieście i jakieś letnie wyjazdy.
Tutaj klika zdjęć
Pozdrawiam fanów tego zacnego auta
tomekcvc - 2017-04-07, 11:33
Witam kolege ze Szczecina. Samochód super, świetna baza do odbudowy ze względu na rok i historie chociaż patrząc na zdjęcia to myślę, że wystarczyłaby mu sama kosmetyka
Może gdzieś się złapiemy i polatamy razem
zolo - 2017-04-07, 11:34
Fajny. Trochę pracy przy nim bedzie ale ale to czysta przyjemność.
Fascynat - 2017-04-07, 11:45
Zacząłbym od polerki, szkoda oryginalnego lakieru (o ile nie miał przygód lakierniczych).
Widzę, że to wersja S (regulacja prędkości wycieraczek, podrzewane tylne okno, regulowane foteliki).
Klamki wewnętrzne też wjechały od FL'a. Nie wiem czy kiera nie powinna być śliska i bez znaczka w tym roczniku, ale to niech już się inny wypowiedzą. Przynajmniej u mnie taka jest. Masz zielony podcień na szybie?
No żółtek jest seksi. Polerka, czyszczenie wnętrza i będzie miodzio myślę
JacekSzczecin - 2017-04-07, 12:25
Jakiś lokalny spot zawsze tylko najpierw przegląd i muszę go ogarnąć trochę. Co przy wyjazdowej pracy nie jest tak łatwe i oczywiste. Ale na pewno się jakoś ustawimy. Fajnie że jest ktoś ze Szczecina.
Kosmetyka nie starczy w kilku miejscach są ślady po zaprawkach robionych przez dziadkach i idealnie już bez interwencji nie będzie.
Miał strzala w lewy błotnik z przodu ale słabo (moj pierwszy wypadek samochodowy jako pasażer) jak mialem jakieś 10-12 lat i parę lat temu dziadkowi ktoś na tył najechał więc jest pomalowane i klapa od czerwonego zamontowana bo niechlujnie zrobili.
Z tą kierownicą to faktycznie ale dałem ciała powinna być śliska, nie zauważyłem źe są dwa wąskie modele.
Klamki tak inne bo stare się zużyly. Oznaczenia brak dziadek ściągnął "bo kradną"
Niestety szyba bez paska na górze.
danielewicz - 2017-04-07, 13:28
Lubię takie auta, spatynowane i z historią, wygląda autentycznie i takim bym się cieszył
Kierownica powinna być gładka i klakson bez znaczka ale to detale. Na listę wpisz też chromowane ramiona wycieraczek.
Fascynat - 2017-04-07, 13:48
A wieszaczki na garderobę ma?
Tak, tak jak on wygląda to robi klimat. O oryginalny znaczek "650S" niestety nie łatwo, chyba, że dziadek gdzieś uchował. 😉
tomekcvc - 2017-04-07, 14:23
Osobiście wolałbym mieć oryginalny lakier z zaprawkami, niż nowy
Powinienem mieć takie klamki i to chyba nawet nowe, jak znajdę to chętnie Ci je dam
Niedziel - 2017-04-07, 17:17
Pozdrawiam Kolegę ze Szczecina, bardzo ciekawy egzemplarz, szczególnie wnętrze w mało spotykanym kolorze. Do żółtego mam sentyment bo mój też jeszcze ostatnio był żółty. Jak skończę swojego i przyprowadzę do Szczecina to chętnie dołączę się do ekipy na jakiś spocik.
Życzę powodzenia w realizacji planów.
r3mix - 2017-04-07, 23:25
Może i nie idealny, ale fajny. Podoba mi się
JacekSzczecin - 2017-04-08, 19:52
Dzięki wszystkim za pozytywne przyjęcie
Wieszaczki na garderobe czyli takie 9 do góry nogami ? To są.
klamki z chęcią przygarnę jakiś czteropak będzie ok?
Wycieraczki są chromy ale stan lekko przechodzony, denerwuje mnie też czarna klamka u kierowcy.
Znaczek s pewnie gdzieś jest ale gdzie
JacekSzczecin - 2017-05-30, 11:44
Wczoraj malacz dostał nowe świece,kable, kopułke, palucha, cewkę. Oraz chyba po raz pierwszy życiu był na myjni Bo dziadek to ścierką w garażu przecierał
CZESIO1958 - 2017-05-30, 12:20
Masz zabawkę 😈
T_NIK - 2017-05-30, 14:17
Fajne auto dobrze że chcesz robić
Sprawdź w moim temacie z czym będziesz miał doczynienia bo dokładnie takiego żółtego ST z 1979 roku posiadam i aktualnie trwają prace nad nim by cieszył i był taki jak zawsze chciałem.
Wersja 650S rocznik 1979:
1. regulacja wycieraczek
2. ogrzewana szyba
3. kolorowa tapicerka
4. rozkładane fotele
5. cienka gładka kierownica
6. felgi cytrynki bez napisu fiat
7. licencja fiat (zależy który miesiąc produkcji mój jest z grudnia i już nie było wiem że na początku 79 jeszcze montowali)
8. szyby trójkątne z blokadą klamki
9. szyby przednia i tylna bez klina
10. znaczek z przodu polski fiat na środku pasa, tył 650S i plastikowy chromowany 126p (obydwa w "telefonie")
11. oryginalnie brak lusterka i otworów na nie
12 lewe lusterko montowane na ramie drzwi lub otworach w drzwiach
13 korek paliwa zamykany klapką
14 podsufitka mała klejona do dachu
15. szyba przednia z zielonym paskiem (nie wiem czy we wszystkich)
ps jako ciekawostka sprawdź nr VIN na budzie i tabliczce znamionowej jeżeli jest SUF to duża szansa że na tabliczce brakuje jednego zera (spotkałem w kilku autach w tym u mnie)
McGyver - 2017-06-03, 14:50
| T_NIK napisał/a: |
ps jako ciekawostka sprawdź nr VIN na budzie i tabliczce znamionowej jeżeli jest SUF to duża szansa że na tabliczce brakuje jednego zera (spotkałem w kilku autach w tym u mnie) |
Też się z tym spotkałem, ale w maluchu z końca 1980 roku. Parę razy spotkałem się też z sytuacją, że na nadwoziu był vin z początkiem ZFA, a na tabliczce znamionowej był SUF , a reszta taka sama.
T_NIK - 2017-06-05, 12:56
| McGyver napisał/a: | | T_NIK napisał/a: |
ps jako ciekawostka sprawdź nr VIN na budzie i tabliczce znamionowej jeżeli jest SUF to duża szansa że na tabliczce brakuje jednego zera (spotkałem w kilku autach w tym u mnie) |
Też się z tym spotkałem, ale w maluchu z końca 1980 roku. Parę razy spotkałem się też z sytuacją, że na nadwoziu był vin z początkiem ZFA, a na tabliczce znamionowej był SUF , a reszta taka sama. |
Wszystko jest dobrze jak nie trafisz na upierdliwego diagnostę bo wtedy jest cyrk - patrz tabliczka zastępcza. Ja bałem się przeglądu na żółte i jak by były problemy miałem wymieniać tabliczkę znamionową na "poprawioną" Na szczęście auto przeszło nikt nie zauważył i teraz już nie zauważy. Znam przypadek że nie skończyło się tek łatwo i droga przez mękę by to odkręcić.
Wilk1985 - 2017-06-12, 22:24
Bardzo fajnie auto, mi sie podoba model i twoje plany, orginal najpiekniejszy. Ciekawy kolor i wersja tez, fajnie zakup!
Jak bedzie spotkanie w Szczecinie to tez chetnie wpadne
|
|