.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Nasze żelaza - Inwalida

Miłosz76 - 2016-01-01, 17:19
Temat postu: Inwalida
Witam, oto mój nowy nabytek Fiat 126p EI z 1992r. Z wersji inwalidzkiej została kierownica i znaczek, resztę ktoś wymontował. Jest to mój 5 maluch, a aktualnie mam dwa. Kupiony po to żeby poszaleć w zimę i nie tylko, turkusa po kapitalnym remoncie mi szkoda. Auto mam od 23 grudnia po świętach wykorzystałem wole w pracy i trochę porobiłem przy nim.

Akumulator raczej do wymiany bo nie trzyma jednej doby...

Maluch jest niestety po małym strzale, takiego już kupiłem.

Poletka zderzaka, sam jestem zaskoczony, że tak dobrze wyszedł.

Zrobiłem Turystyczno-Sportowy tłumik z końcówką z nierdzewki.

Blachy pod kratki st jutro będą wspawane.

Hamulce zastane, wszystkie cylinderki do wymiany, z przodu dałem nowe bębny i zrobiłem sworznie w zwrotnicach, na montaż czeka przekładnia listwowa.

Montaż znaczka z 127 który odnowiłem, nowy chrom i na nowo pomalowane tło czerwone. Miał iść do turkusa ale nie pasował tam.

Kit na błotniku, wymienię cały już na st jak będę robił blachę.

Maluch bardzo zdrowy jak widać, ale poobijany...

Replika klapy bambino, zrobiona dla zabawy 2 lata temu w końcu się przydała.

CZESIO1958 - 2016-01-01, 17:40

Trochę roboty miałeś na początek.
Zobaczymy cd. dalszy.
Powodzenia

zolwik - 2016-01-01, 17:41

W sumie ok. Wyciągnięcie przodu wg mnie bez sensu bez kitu sie nieobejdzie lepiej byli wstawić reperaturke.
Sprzetu i warunki fajne.
Polerka zderzaka i przeróbka na st wymiata , pewnie nie kazdemu sie spodoba :E

ikarusenon - 2016-01-01, 18:57

Też mam inwalidę z 92r i chciałbym coś sprawdzić, udostępnił byś numer vin ? Może być na PW

:D

Tymek94 - 2016-01-01, 19:30

Tylko przy próbce na ST nie zapomnij zaspawać dziur po listwach i zderzakach.
r3mix - 2016-01-01, 19:44

Co jak co, ale ta klapa świetnie wygląda ;)
głodny - 2016-01-01, 20:02

Pomyślałeś że tak skonstruowany wydech będzie naprzemiennie wpychał spaliny z jednego cylindra do drugiego ?
zolwik - 2016-01-01, 21:23

Klapa laminat?
Czy przeróbka?
Tez od jakiegos czasu rozmyslam nad zrobieniem bambino z fl lub el ale to jak bede miec dawce :P

Miłosz76 - 2016-01-01, 21:46

głodny napisał/a:
Pomyślałeś że tak skonstruowany wydech będzie naprzemiennie wpychał spaliny z jednego cylindra do drugiego ?

No właśnie dopiero po skończeniu mi to przyszło do głowy, wzorowałem się na zdjęciach z artykułu na terytorium, wupex albo tekla miał takie bebechy. Może na wolnych obrotach rzeczywiście coś przepchnie ale nie sądzę. z resztą nie odczułem żeby osłabł.

Miłosz76 - 2016-01-01, 21:48

zolwik napisał/a:
Klapa laminat?
Czy przeróbka?
Tez od jakiegos czasu rozmyslam nad zrobieniem bambino z fl lub el ale to jak bede miec dawce :P

Przeróbka z 2 klap, miałem foty ale mi się gdzieś zapodziały.

Miłosz76 - 2016-01-02, 22:58

Blachy pod kratki ST i otwory po listwach przespawane. No i dziura w błotniku.

Wypiaskowalem blachy pod malowanie.

Potem stwierdzeniem, ze przeglądnę silnik.

Blok gotowy do mycia i piaskowania. Silnik ma przejechane 55tys i jest w super stanie.

Na koniec taki detal.

Miłosz76 - 2016-01-04, 22:13

Miały być rekiny, już miałem malować na biało ale stwierdziłem, że bardziej będzie pasować szeroka 12. Postanowiłem że sam zrobię felgi. Wykorzystałem maszynkę do polerowania felg którą kiedyś zrobiłem. Jutro dotnę i wywalcuje paski i może coś pospawam :D

Zamontowałem kratki.

zolwik - 2016-01-04, 22:30

Pokaz polerke zalozona piasta na walku?
endryoou - 2016-01-05, 07:13

Narzedziownie masz zajebista, umiejętności też nie małe. Ciekawa ta maszyna do felg, jeśli tam jest piasta to ogranicza to troche mozliwosci montazu roznych felg, nie ?
zolwik - 2016-01-05, 07:55

Buduje taka maszyne, ale z montażem felgi centralnie .
Silnik ogarnia (frania z rozruchem wl. odsrodkowym)?
Dociazenie zamachem :lol2:

malan126 - 2016-01-06, 09:31

Czym pomalowałeś te spawy ? :)

Wyciąganie tego prawego błotnika moim zdaniem nie była najlepszym pomysłem.. to bedzie wymagało mnóstwo kitu :D

Miłosz76 - 2016-01-07, 00:00

zolwik napisał/a:
Pokaz polerke zalozona piasta na walku?

Tak dokładnie.

endryoou napisał/a:
Narzedziownie masz zajebista, umiejętności też nie małe. Ciekawa ta maszyna do felg, jeśli tam jest piasta to ogranicza to troche mozliwosci montazu roznych felg, nie ?

Warsztat mojego szefa, moja tylko spawarka polerka kątówka i wiertarka :p A na polerkę zawsze mogę sobie założyć adapter na inny rozstaw.

zolwik napisał/a:
Buduje taka maszyne, ale z montażem felgi centralnie .
Silnik ogarnia (frania z rozruchem wl. odsrodkowym)?
Dociazenie zamachem :lol2:

Daje rade, stary dobry silnik nie jakaś chińszczyzna.

malan126 napisał/a:

Wyciąganie tego prawego błotnika moim zdaniem nie była najlepszym pomysłem.. to bedzie wymagało mnóstwo kitu :D

Na wiosnę będzie nowy pas błotniki wzmocnienie budy i lakier robiony.

Silnik pomalowany i poskładany w 90%. 2 przednie felgi pospawane na 6j, wyszły super (Nawet lepiej niż cytrynki które robił wheel wide) a robiłem to pierwszy raz.

Rzecz jasna jak się obniży to się schowa koło.Plan jest taki żeby w sobotę już latać bokiem bo upragniony śnieg już parę dni u nas leży...

ATi - 2016-01-07, 00:07

Zapowiada się całkiem fajny maluch. ;)
Z tyłu będzie 6.5-7 cali szerokości?

Pawello652 - 2016-01-07, 20:02

ATi, Na pewno będzie szeroko 8) I to bardzo :D
Miłosz76 - 2016-01-10, 13:16

Silnik włożony odpalony w piątek po pracy, jeszcze gaźnik leci w kulki bo os jest wybita ale juro będę mieć gaźnik w wstawiona nowa oska. Wypoleruje gardziel przerobie dyfuzor i będę zakładał.

Założyłem na próbę inny akumulator, w passacie b5 130km nie dał rady w -20. W maluchu powinien dać rady, przy okazji trochę przód dociazyłem :p

Taki pomysł się narodził na felgi, ale nie wiem jak to wyjdzie finalnie na aucie.

Tylny zderzak był w tragicznym stanie, więc obkleiłem go folia chrom, z daleka wyglada spoko z bliska tragedia, ale to tymczasowe rozwiązanie ;)

Tu Inwalida ze swoim starszym bratem, na pewno będzie jakaś sesja razem w zimowej aurze, na razie śnieg stopniał...

Grzes - 2016-01-10, 17:12

Pomysł z kołpakiem genialny. Jak się pogoda poprawi(zima odejdzie), to trzeba zrobić sesje jakąś.
Miłosz76 - 2016-01-15, 18:48

Niewiele się ostatnio działo, maluch przeszedł przegląd.

Tutaj wtyczka iso czeka na montaż.

Tylne felgi pospawane (7j). Znalazłem takie dekielki z audi ale niestety tylko 3 szt, jak mi się uda dorwać gdzieś czwarta sztukę to może wpadną, ale raczej nie będą pasować do ogólnego stylu samochodu.

Nabyłem od kumpla kierownice sport 300, jest mocno zmęczona. Aktualnie czeka na nowa skórę. Zrobiłem nabe z kierownicy z el na mały wieloklin bo taki tam mam.

Lampy st po odświeżeniu.

Grzes - 2016-01-15, 19:04

Ja bym robił tą stal z tym obciętym kołpakiem, spasować to dobrze i będzie git.
zolwik - 2016-01-15, 19:05

Fajera fajna "made in home" od dawna planuje zrobić tyle że drewnianą :mrgreen:
Miłosz76 - 2016-01-19, 22:32

malan126 napisał/a:

Cekor R;)

Kierownice obszyłem nie jest idealnie ale jak na pierwszy raz jest ok.

Jako że dorwałem żółte R2 to założyłem, bo lampy jakie były w inwalidzie to zelmoty na żarówki R2 w idealnym stanie. Myślałem że będzie to kiepsko świecić ale jest dość światła. Osobiście nie widzę różnice po miedzy R2 a H4.

No i gaźnik, pokrywka po przeróbce.

Dzisiaj coś polatałem po śniegu, Zabawa przednia polecam każdemu.

Depsu95 - 2016-01-20, 20:59

dobry patent na felgi z plastikowymi kołpakami oryginalnie :)
Aron - 2016-01-20, 21:20

Kołpak w poszerzce idealny pomysł! Kiedyś o tym myślałem... będę musiał teraz pokombinować coś do Poloneza :E
endryoou - 2016-01-21, 07:40

Miłosz76, co daje przerobka gaźnika ?
Miłosz76 - 2016-01-21, 21:04

endryoou napisał/a:
Miłosz76, co daje przerobka gaźnika ?

Dodaje mocy i zmniejsza zużycie paliwa ;)

Z siostrą zrobiliśmy krótki filmik:

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

Rocky - 2016-01-21, 22:31

Nie ukrywam,że trochę zazdroszczę kierownicy :>
Miłosz76 - 2016-02-02, 08:14

Inwalida w końcu dostał gaźnik po przeróbkach i nowa osią, odetkało go niesamowicie. W skrócie co zrobiłem:

-nowa przerobiona oś nad wymiar 8,5 z obłymi śrubkami
-przerobiony dyfuzor
-wyrównana gardziel i wypolerowana
-dysze rurka na razie seria paliwao 115 powietrze 190 rurk,a f101
-zaokrąglony i wypolerowany wlot do gardzieli

Sorry za zdjęcia aparat nie złapał ostrości :facepalm:

Za wysoko wspawana końcówka, co ciekawe teraz bez niej tłumik nabrał fajnego basowego brzmienia.

Felgi pomalowane, jako że zostało mi 3setki 463 turchese farfalla z turkusa poszły w ten kolor.

Założyłem opony hankook 135r12 z tyłu nówki z przodu minimalnie używane, dałem za komplet 100zł na szrocie, jak na razie na mokrym trzymają fajnie zobaczymy co będzie na śniegu. O ile raczy jeszcze zawitać na Śląsk cieszyński.

Z przodu podstawki skrócone o 1cm, jak będzie śnieg będą seryjne bo wyszło za nisko.

Efekt strzału w krawężnik, jeździłem tak nie świadomy ponad 2 tyg

Tył sprężyny ucięte 1,5 zwoja. Fotki dam wieczorem jak maluch teraz stoi. Zbieżność mnie więcej ustawiona, będę korygował jak resor usiądzie.

Pawello652 - 2016-02-02, 20:58

Ładnie wygląda felgi, aż jestem ciekaw jak CI z tyłu usiadło :)
Miłosz76 - 2016-02-04, 23:04

Maluch dzisiaj strzelił focha, i musiał być holowany kilka kilometrów. Aparat zapłonowy wyzioną ducha i malec przestał wychodzić na obroty, dodatkowo kilka mocnych strzałów w gaźnik rozwaliło którąś uszczelkę i gaźnik zaczną cieknąc.

Pospawałem tłumik, zrobiłem uskok żeby nie bił o belkę.

Tak obecnie inwalida się prezentuje, robi zamieszanie na ulicy. Ludzie się uśmiechają robią zdjęcia itp.

Wylądowała kapliczka z 1 seri, wystarczyło przełożyć kolejność kabelków we wtyczkach i wszystko działa. No i oczywiście dokonałem "korekty nowego licznika". Szukam jeszcze szybki w dobrym stanie.

Na koniec ku mojemu zdziwieniu ukazał się oryginalny lakier pod konserwacją.

Jak dobrze pójdzie to jutro dostanie nowe świece, kable i aparat po regeneracji...

[/list]

Grzes - 2016-02-05, 16:44

Szukaj zestawu pod nanoplex, albo wozić ze sobą zapasowy aparat zapłonowy. Ogarnąć lakier do końca i będzie git.
zolwik - 2016-02-05, 18:20

No robi sie fajnie, moze kiedys tez sobie sprawie szeroka stal (do n126 cytrynki) :lol2:
Macioo - 2016-02-05, 20:54

Wyglada naprawde dobrze. Tez polecam przeskok na nanoplexa.
Pawello652 - 2016-02-05, 21:56

szybki licznika? widziałem gdzieś ze zamiast plastikowego krążka szklany dawali ;)
Miłosz76 - 2016-03-24, 15:19

Dla odświeżenia tematu wrzucam aktualny stan auta i próbny zestaw z boxem.

Box na początku wydawał się spoko, ale potem stwierdziłem że to nie ta bajka. Aktualnie jest tak:

I fota z której jestem najbardziej dumny :D

Depsu95 - 2016-03-24, 17:48

ani box ani bagaznik mi nie podchodzi, ale u Cb fajnie wyglada, co stalo sie z felga ?
Mateusz9510 - 2016-03-24, 18:13

Bez boxa i bagażnika najlepiej ;)
malan126 - 2016-03-25, 18:11

Dokladnie tak jak przedmówcy . Bagażnik i box powinien miec wylot
Grzes - 2016-03-25, 18:19

A mi się dla odmiany podoba z boxem. Pasują do tego nawet te zaprawki z mini.
Miłosz76 - 2017-03-22, 19:46

Witam, Inwalida ma się dobrze przesyłam kilka fotek z zeszłego i obecnego sezonu.

2016, ekipa GDB Crew zrobiła mega graffit na maluchu. Był kozacki jedyny w swoim rodzaju:

Sezon zakończył się zabraniem dowodu za wystające koła...

Przez zimę 2016/17 zrobiłem blacharkę i nowe malowanie, wszystko wykonane spejami montana black plus aerograf i masa taśmy maskującej 3mm i 30mm. Wpadły odświeżone P4, oryginalna żaluzja i lampy białe na tył. Na tylne błotniki zamontowałem poszerzenia nadkoli. Pod przednim zderzakiem zrobiłem dokładkę z blachy 1mm. na klapie wykonałem Ducktail też blacha 1mm. Zmodyfikowane brewki z laminatu na przodzie. Zrobiłem nowe felgi poszerzone na tym większym rancie. Wnętrze dostało karkołamacze i deske st. Dokładka drze na naszych pięknych drogach, muszę ją jeszcze skrócić 1cm.

r3mix - 2017-03-22, 19:52

Na pewno jest jedyny w swoim rodzaju, ale czy lepszy niż rok tamu? Mam mieszane uczucia...
Jesienią próbowałem zrobić podobny spoiler z laminatu, ale coś nie wyszło. Spróbuję teraz z blachy :)

Magneto94 - 2017-03-22, 22:01

z przodu masz tylko skrócone podstawki czy resor klepnięty też?
Pan_Waclaw - 2017-03-22, 22:11

Jak nie przepadam za takimi projektami, tak ten jest naprawdę udany!! :D 8)
banasiewicz02 - 2017-03-22, 23:17

dobry jest bo nie typowy nudny klasyk z chromami wychuchany pod kocykiem w deszcz stojący,tylko zabawka do orania na codzień :E
Marko1992 - 2017-03-23, 10:00

Ale jest Bandzior z niego :mrgreen:
Paweł M-11 - 2017-03-23, 12:40

Ale kozak, mi się podoba! :)
Ciasteczkowy - 2017-03-23, 14:46

spoko temat i co roku cos innego :)
Miłosz76 - 2017-05-06, 14:37

Maluch z bólem serca idzie na sprzedaż, zainteresowanych proszę o kontakt na messendzera: Miłosz Firla. Pozdrawiam.