| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Nasze żelaza - TOWNiiiik
Szotrab - 2015-12-07, 23:20 Temat postu: TOWNiiiik Witam.
Przedstawiam Wam mój nowy nabytek jakim jest maluszek Townik z 1998 roku.
Kupiony 29.11.2015r.
Samochód w oryginalnym stanie z przebiegiem 11 tys.km ...Szukałem,szukałem aż znalazłem juuuuuuupi
Kwestia "wsadzenia w niego troszkę serca" i będzie miodzio.
Pozdraaaawiam!
Loq94 - 2015-12-08, 01:51
Konserwuj podłogę, progi i cosieda! Naprawdę fajnie wygląda na tych zdjęciach. Będziesz trzymać w oryginale?
Pan_Waclaw - 2015-12-08, 02:16
Ładny Wujek ma podobnego, tylko w bieda wersji i niestety zgnitego. Twój wygląda duuużo lepiej. Powodzenia i wrzuć na dniach jakieś lepsze fotki
CZESIO1958 - 2015-12-08, 05:31
Powodzenia
Szotrab - 2015-12-08, 18:24
| Loq94 napisał/a: | | Konserwuj podłogę, progi i cosieda! Naprawdę fajnie wygląda na tych zdjęciach. Będziesz trzymać w oryginale? |
Podloga i reszta jest w b.dobrym stanie ale oczywisie wszystko bedzie konserwowane tak z glową i dopieszczone zeby byl smak. Bede relacjonowal w miare mozliwosci prace.
...tylko i wylawcznie oryginal hmm chyba ze jakis delikatny tuningowiec z epoki
Depsu95 - 2015-12-08, 18:55
tylko oby nie z epoki auta, jak zaczniesz tuning z 99/00 i podobnie to srednio to widze, wtedy królowały duze zderzaki, kolorowe nadwozie itp
Loq94 - 2015-12-08, 19:10
Dokładnie, tuning tej epoki najłatwiej znaleźć wśród tych wiejskich więc z tym bym uważał i nie przesadzał. Zwłaszcza że masz już bardzo ładny egzemplarz!
Szotrab - 2015-12-08, 22:41
Wiem wiem panowie, dużo czasu poświeciłem w szukanie maluszka w takim stanie żeby teraz go hmm zeszmacić.... Najważniejsze teraz to konserwacja, smarowanko zwrotnic itp, wymiana olei, delikatna polerka i oooo i jakieś smaczki znaczy dodatki ale to na spokojnie.
Szotrab - 2016-03-22, 22:53
...fanty zbierane przez okres zimowy
Depsu95 - 2016-03-22, 23:09
z tych wszystkich fantow najbardziej podoba mi sie obrotomierz
Szotrab - 2016-03-22, 23:17
mam jeszcze wakuometr
sory ale jeszcze go nie wyczyściłem.
gasiek84 - 2016-03-23, 00:00
No jakos CB radio do boba to mi nie bardzo podchodzi...
ZAWO - 2016-03-23, 00:01
mas zmocowanie do tego obrotka? mam taki sam ale bez mocowania i chciałem cos wyrzeźbic podobnego do oryginału
Pan_Waclaw - 2016-03-23, 00:03
| gasiek84 napisał/a: | | No jakos CB radio do boba to mi nie bardzo podchodzi... |
Czemu nie, przy obecnych ograniczeniach prędkości to nawet na hulajnodze można mandat zapłacić
Szotrab - 2016-03-23, 11:27
| gasiek84 napisał/a: | | No jakos CB radio do boba to mi nie bardzo podchodzi... |
W moim będzie pasowało. Radio Onwa MK1 produkowana w początkach lat 90tych bardzo często gościła w maluchach w czasach wielkiego buuuum CB radia w latach 90tych przed telefonami komórkowymi Antena również z tamtych lat: Lemm magnum - AT 71 produkowana do dnia dzisiejszego będzie montowana jak to przystało na tamte lata w maluchach uchwytem montażowym do rynienki na dachu także wydaje mi się że fajna sprawa jadąc po trasie zawsze może ktoś z nami się skomunikować/skomentować nasz pojazd
| ZAWO napisał/a: |
mas zmocowanie do tego obrotka? mam taki sam ale bez mocowania i chciałem cos wyrzeźbic podobnego do oryginału |
Właśnie brak mi podstawki ;/ też muszę coś wykuuubinować.
Szotrab - 2017-06-07, 23:27
W końcu się zabrałem za konserwacje podwozia.
Wiertarka ze szczotkami drucianymi i szpachelka - Fertan - Epoksyd - Baranek i Biteks
Zostały jeszcze profile zamknięte do ogarnięcia......
danielewicz - 2017-06-08, 02:57
Kawał dobrej roboty ale nie szanujesz swojej pracy używając biteksu...
Szotrab - 2017-06-08, 07:58
Dlaczego? Tam gdzie było zerwane do zera to był "baranek" a na to jeszcze biteks a a tam gdzie zdrowo to na stara konserwacje chyba biteks to był to poszedł nowy biteks bo nie było sensu bo zdrowo było i oryginalnie
Karol - 2017-06-08, 11:22
nowoczesne preparaty są tak tanie, że uzywanie bitexu to przesada
Szotrab - 2017-06-08, 12:27
No jakie? Pisz konkrety Bitex CHEMY wcale nie jest taki zły. Na epoksydowy podkład poleciał najpierw UBS intertroton.
MajkelMoto - 2017-06-08, 15:27
| Karol napisał/a: | nowoczesne preparaty są tak tanie, że uzywanie bitexu to przesada |
Na przykład jakie masz na myśli bo szukam czegoś dobrego i w miare przystępnej cenie, najlepiej spray albo na pedzel.
Karol - 2017-06-08, 15:34
Baranek już kupisz za niewiele drożej np. FORCH albo BOLL.
Szotrab - 2017-06-08, 20:44
Heh :-) i co ten baranek ma w sobie takiego wow? Zresztą pisałem że poszedł baranek troton. Panowie czytajcie że zrozumieniem :-) pozdrawiam komentujących!
Karol - 2017-06-08, 20:48
Szotrab, jak Ci pasuje to to i mi też
Szotrab - 2017-06-08, 21:26
Bo mówicie ogólnikami że są takie a takie rzeczy ale bez konkretów spoko wodza mi tam pasi 😀
Emilienko126p - 2017-06-08, 21:53
Według mnie, dobrze zrobiona robota. Baranki same w sobie są suche, znaczy po wyschnięciu robią się twarde i po jakimś czasie pękają. Bitex jest dobry do zamknięcia warstwy, bo tak szybko nie zasycha. Ostatnio używam bolla zielony korek do konserwacji podwozi, baranek zmieszany z fluidolem, daje radę.
evil1 - 2017-06-09, 09:46
Szotrab, trochę konkretów:
Bitex skład:
-Benzyna zawierająca węglowodory
aromatyczne (ropa naftowa) /niskowrząca benzyna niespecyfikowana
-Mieszanina benzyny rozpuszczalnikowej, lekkiej alifatycznej(1) i alkoholu nbutylowego(2))
-Benzyna ciężka obrabiana wodorem (ropa naftowa) Niskowrząca frakcja naftowa obrabiana wodorem
-Asfalt oksydowany
Boll skład:
-Solwent nafta (ropa naftowa), węglowodory lekkie aromatyczne 2 różnych grup
-Weglowodory, C9-C12, nalkany, izoalkeny, pierścieniowe, aromatyczne
-Etanol
Bitex jest prymitywnym środkem, jego największą wadą jest wysoka ropopochodność co oznacza reagowanie i rozpuszczalność ze środkami z frakcji wyższej jak benzyna i wszelkie ropopochodne rozpuszczalniki. Zawartość asfaltu w bitexie oznacza podatność na pękanie z biegiem czasu i wcale tego czasu dużo nie potrzeba. Wbrew pozorom baza ropna pomimo swojej "tłustości" nie jest środkiem aż tak hydrofobowym jak np żywica syntetyczna.
Boll nie posiada ciężkich pochodnych ropy i rozpuszczalny jest przez ksylen który to jest organicznym rozpuszczalnikiem. Na pewno dłuższy jest proces twardnienia takiego środka ja mieszanki nafty z mazutem, bo właściwości ma zbliżone bardziej do gumy jak do skawalonej smoły. Środki na bazie żywic syntetycznych w minusowych temperaturach utrzymują swoją względna elastyczność, Bitex można w zimę odłupywać płatami.
Bitex ma o wiele mniejszą adhezyjność przez co łatwiej o odlepienie się od blachy i powstanie przestrzeni na potencjalne gromadzenie się wody.
Walory estetyczne pozostawiam już kwestii gustu, chociażby wynikające z możliwości pomalowania takiego środka do ochrony karoserii.
Szotrab - 2017-06-09, 22:37
Aż w takie szczegóły się nie zagłębiałem :-) tylko że ja na epoksyd zastosowałem baranek z Trotona a na resztę gdzie BITEKS był i już daaaawno zastosowany przez poprzedniego właściciela i był w idealnym stanie przez tyle lat i blacha pod nim była idealna potraktowałem delikatnie jeszcze raz biteksem a nie barankiem i o :-) ps: między czasie pracuje z drugim http://forum.rezerwa126p.pl/viewtopic.php?t=22872 maluszkiem
Szotrab - 2017-06-10, 21:15
|
|