.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Warsztat - Uszczelka komory ssania-potrzebna czy zbędna?

Mykx - 2015-11-12, 18:33
Temat postu: Uszczelka komory ssania-potrzebna czy zbędna?
Mam nadzieję że nie było już takiego tematu, szukałem nie znalazłem :P

Otóż zbieram się do odświeżenia gaźnika według rezerwowego poradnika i było tam info o nowych uszczelkach, zresztą w książce 'naprawa polski fiat 126p' też piszą by je wymienić, w sumie logiczne. Tylko kurcze na zdjęciach jest uszczelka pokrywki komory ssania, w książce nie ma (wszystkie inne uszczelki są uwzględnione strona 74) + z czterech gaźników które rozkręciłem dwa miały uszczelki a dwa nie. Problem w tym że kupiłem komplet uszczelek który nie ma takiej uszczelki i chciałbym wiedzieć czy rzeczywiście można jej nie zakładać? A może właśnie nie powinno się jej zakładać.
I już jak spamuję-w czym, oprócz płynu hamulcowego, można zamoczyć uszczelki by je 'zainpregnować'?

I czy powietrze sprężone z puszki do kompów będzie okej do przedmuchania dysz?

Jareg - 2015-11-12, 18:36

Skoro rozebrałeś te gaźniki to użyj starej uszczelki - lepsza używana niż żadna.
Ja też się spotkałem z zestawami bez uszczelki pokrywy ssania ;)

Orion459 - 2015-11-12, 18:39

Ja kupuję takie zestawy i niema problemu :D
http://allegro.pl/zestaw-...5650133157.html

Mykx - 2015-11-12, 18:57

Niestety uszczelki stare, papierowe, rozpadły się.

Bardziej chodzi mi o to czemu czasem są te uszczelki a czasem nie :/

I czy rzeczywiście będzie ciekło jak nie będzie, jeśli tak to zamówię na allegro i najwyżej będę czekał dłużej

Orion459 - 2015-11-12, 19:13

Wydaje mi się, że będzie ciekło. Jakby nie patrzeć to po coś tą uszczelkę wsadzili.
A dlaczego czasem są, a czasem nie to już nie mam pojęcia.
Tą uszczelkę się raczej rzadko zmienia i może to jest przyczyną.

Mykx - 2015-11-12, 21:11

no dobra, dobra, to dla spokoju ducha założę :P teraz tylko wyczaić czy dostanę ja gdzieś u siebie
Axi - 2015-11-12, 21:14

Ja też własnie nie miałem w paru gaźnikach tej uszczelki, wziąłem starą uszczelke i wycinałem z takiego papieru co ma blok techniczny na koncu. Dorabiałem bo nie mozna tego nigdzie dostać.
Mykx - 2015-11-12, 22:37

w niektórzy zestawach są, tak jak napisał Orion459, tyle że kurcze teraz czekać na dostawę za allegro ;_;

edit:

kupiłem ten zestaw, i tak miałem przykręcić jeszcze nową pompkę
http://allegro.pl/uszczel...5414600973.html

w ogóle, tak jak pytałem wyżej, w czym najlepiej zamoczyć uszczelki by dobrze przylegały i nic się z nimi nie działo? Słyszałem że płyn hamulcowy, a coś innego?

Majonez - 2015-11-13, 00:11

Zwykły olej silnikowy też jest spoko ;) .