.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Nasze pojazdy z epoki - Citroen BX 19 TRD

nurek3 - 2015-11-07, 18:29
Temat postu: Citroen BX 19 TRD
Nie wiem co mnie podkusiło na tak porąbany samochód ale nie żałuję. Najprzyjemniejsza transakcja w moim życiu, jeszcze nigdy tak nie miałem. Ale od początku.

Jakiś czas temu przeglądałem ogłoszenia na OLX szukając czegoś ciekawego. Może maluch, borewicz, może coś innego. Czas mijał i trafiło się ogłoszenie odnośnie citroena BX. Myślę sobie - niby fajny ale konżektory, LHM, psujące się co chwilę wężyki, odpada. Miałem trasę w okolice Głogowa, przypomniało mi się o BX-ie. O dziwo, stał przy wjeździe, cały pognity, zmęczony z każdej strony. Nawet nie dzwoniłem, odpuściłem.

http://olx.pl/oferta/citr...html#354145a007

Czas mijał, ogłoszenie dalej wisiało, miałem trasę w okolice Głogowa ponownie. Niech stracę, przedzwonię. Odbiera starszy Pan, mówię mu że ten BX jest zgnity a on do mnie że to pomyłka, jego od 4 lat stoi w garażu. "Co on p*****li" ale ok, podał mi adres(BTW mieszka na Herkulesa a Citroen, godny swojego technolicznego porąbaństwa stał zamknięty na ulicy Orbitalnej), pojechałem i ... rodzinka ugościła mnie obiadem, ciastem i wszystkim co możliwe. Nie wiem o co chodziło, święto lasu że przyjechał kupiec? Z jednej strony dziwnie, z drugiej gościnnie.

Zaczęło się - nie dali mi dojść do słowa a już małżeństwo zaczęło nawijać. Mąż kupił w NRD nowego za 18 tysięcy marek(!), przyjechał nim pod blok i każdy nam zazdrościł! Byliśmy nim na Marsylii, w Rosji, w Brukseli u córki, w Hiszpanii, mówię Panu, ani razu się nie zepsuł, taki kochany nasz Lucjan. Okazali zdjęcia z samochodem z tych podróży, ręczną nawigację z lat 80 i zapaliła mi się lampka - podoba mi się. Lubię takie historie.

Z właścicielem zeszliśmy na dół do garażu i wyciągnąłem to cudo. Okazało się że to... diesel. 1.9D. Citroen z konżektorem w dieslu, cios w plecy, combo w serce, musk paruje. Chyba oltic club jest durniejszy.

Po dłuższym staniu zapalił ładnie, nie zakopcił, trasa po mieście - jak to pływa, progi zwalniające dla niego nie istnieją. Pięć dych na liczniku i nic, inne auto by się rozpadło. Potem zaparkowaliśmy i sprawdzałem sobie blachy. Oprócz paru wgniotek i dziwnych zaprawek super, zero zgnilizny, nic się nie leje, gruszki ok. Silnik suchy, nie poci się. Łapał punkty coraz bardziej. Jedyny minus - rozszczelniła się szyba i jest biała plama na rogu.

Po sprawdzeniu wszystkiego zaczęły się negocjacje cenowe - nie nie, trzeba było pójść do domu, zjeść flaki, ciasto i wtedy rozmawiać. W końcu jazda BX-em należy do bardzo wyczerpujących :mrgreen: Stanęło na takiej cenie że szkoda gadać, bardziej zależało im aby poszło w dobre ręce więc cena wyszła symboliczna :) I wracamy do Wrocławia :D

Podsumowując - Citroen BX 19 TRD, 1.9D, wspomaganie, centralny zamek, 4x elektryczne szyby, wełniana tapicerka, roleta na tylną szybę i cuda których jeszcze nie odnalazłem.

1-szy właściciel, 1987 rok (chodź kod mówi 2 luty 1986r), 330000km przebiegu. Jak przez tyle czasu - niewiele.

Co w planach? Mam znajomego który ma rozebranych 15 bx-ów, w tym kilka sportów więc stylizacyjnie będzie robiony na wersję SPORT. W tygodniu opinia historyczna na autko :)

CZESIO1958 - 2015-11-07, 19:25

Ano historyczne :D
Mało kto wie że ma plastikową maskę.
Migacz już w dzwigience A nie klawisz jak w starszych.

Rocky - 2015-11-07, 19:33

BX-jeden z niewielu żabojadów,którymi bym mógł jeździć. Ojciec kolegi ojca ma/miał takiego. Na prawdę fajne,sympatyczne auto,chociaż trochę bez sensu.
ATi - 2015-11-07, 20:16

Ale brzydal :E
Znając stare citroeny to pewnie komfortowo się tym jeździ, plus za stan i wyposażenie jak na te lata. ;)

sigo - 2015-11-07, 20:30

kurwa, Ty już łysiejesz? :E
ATi - 2015-11-07, 20:32

sigo, w końcu ma 65 lat :D
Krzysztof0430 - 2015-11-07, 22:12

nurek3, sprawdź profilaktycznie dokładnie od dołu poduszki siłowników czy guma nie jest powybrzuszana a pod nią korozja. Z ciekawości: jak często cyka konżektor? :)
nurek3 - 2015-11-08, 08:06

Samochód kupowałem pod okiem zagorzałego BX-siarza więc gdyby nie jego propsy nad tym egzemplarzem to bym go po prostu nie wziął ;)

Pięknie opada, pięknie idzie do góry, jedynie gruszki z przodu są nie takie i jest trochę twardszy. Mam już ich całe wiaderko, w tygodniu nabijemy i wymienimy :)

Konżektor cyka sobie co ok. 15 sekund więc źle nie jest :)

CZESIO1958 - 2015-11-08, 09:53

Spoko
Lecz DS lub nawet CX czy XM też do mnie przemawiają

ramzes92 - 2015-11-08, 10:04

A o gsa jak zwykle nikt nie pamięta. Miałem, jeździłem, silnik dalej żyje, ale w innym aucie. Chyba bedzie kolejny, bo kolega sprzedaje gs z 78 roku.

Jak sie diravi sprawuje w nim?

zolwik - 2015-11-08, 10:06

ogłoszenie z szerokim opisem :mrgreen:
szkoda że bocian ,ciekawe auto :P

LOBUZ88 - 2015-11-08, 11:51

nurek3 napisał/a:
zależało im aby poszło w dobre ręce

pechowi ludzie...

tokiroki - 2015-11-08, 12:14

LOBUZ88 napisał/a:
nurek3 napisał/a:
zależało im aby poszło w dobre ręce

pechowi ludzie...

:lubieto: Ciekawe kiedy go sprzedaż :luj:

Anzel - 2015-11-08, 12:29

Przy sprzedaży zrób sobie ksero dowodu kupującego,co byś spał spokojnie 8)
Krzysztof0430 - 2015-11-08, 12:44

ramzes92, BX nie miał Diravi. ;)
Piotrek1990 - 2015-11-08, 12:48

faktycznie pech
r3mix - 2015-11-08, 17:08

Samochód tak brzydki, że aż mi się spodobał :E
Krychoo - 2015-11-08, 17:23

Dziadek miał BX'a auto nie do zajechania muszę przyznać, najbardziej pamiętam jego zapach :lol2: dziadek jeździł na oleju żepakowym :lol: 1,9 żywotny silniczek :) potem przesiadł się na XM'a i zaczęły się schody x)
Dawno nie widziałem BX'a na drodze ;) miło przypomniec sobie jak to wygląda :D

mp93 - 2015-11-08, 19:54
Temat postu: Re: Citroen BX 19 TRD
nurek3 napisał/a:

Po dłuższym staniu zapalił ładnie, nie zakopcił

A co w tym dziwnego? Miałem taki silnik w polonezie... prócz braku mocy(tzn silny był jak cholera, 2T przyczepa na haku wbiłem jedynke i ruszyłem tylko puszczając sprzęgło, bez dodawania gazu) to nic nie można mu zarzucić... Teraz w polonezie mam xud-a z turbo i jest jeszcze lepiej :)

Prędkościomierz nie działa? Zawsze podobały mi się te citroeny, ale też zawsze bałem się ew kosztów napraw więc sobie nie kupiłem jak była okazja :luj:

nurek3 - 2015-11-08, 21:56

Dzisiaj zakupiony pakiet startowy - rozrząd, olej, filtry, świece żarowe. We wtorek jadę po lampy muszkietery i zestaw laminatów z GTI, w piątek po nowe gruszki i felgę i zaczynamy składać :)

Wszystko działa, nawet kontroli od otwartych drzwi i spalonych żarówkach. 300km zrobione, pali, jeździ, tylko nieźle zgrzybiały w środku :lol2:

lubelak.nl - 2015-11-08, 22:00

nurek3, te cytrynki vzy XM są na pneumacie?
Jak to gimbusy mawiają....Zajefajny... :mrgreen:

CZESIO1958 - 2015-11-09, 07:13

Na hydropneumatyce.
nurek3 - 2015-11-11, 12:42

Działamy na propsie. Grzyb znalazł lotkę na tylną szybę oraz podaruje mi felgi widoczne na zdjęciu. Jest moc :mrgreen:

Co dostałem w pakiecie?

-przedni zderzak
-poszerzenia przód
-poszerzenia tył
-łezki na tylne zderzaki
-spoiler z GTI
-nakładki progów
-reflektory

oprócz tego mnóstwo gratów. Za niedługo kolejna wycieczka za lotką na tylną szybę i felgi z GTI bo grzyb się namyślił i jednak chce mi to dać. Więc działamy naprawdę szybko :)

Krzysztof0430 - 2015-11-11, 13:32

Jak złożysz cały pakiet to będzie kosa. :D Ciekawe czy te lampy Musketiery/Morette świecą lepiej niż seryjne.
sigo - 2015-11-11, 15:11

Przecież to jest paskudne jak chuj :lol2:
a z tym pakietem to już w ogóle, chyba bym wolał tuningować multiple :lol2:

xemup - 2015-11-11, 18:32

Dobra nowa nurkowa historia się kreuje w tym temacie, poczekajmy na rozwój wydarzen :P
Aron - 2015-11-13, 11:46

Ta lotka na dachu jest mocno z dupy, ale reszta mmmmm :3 szczególnie widać, że Ronal Turbo pasują zawsze i wszędzie!

nurek3 - 2015-11-13, 14:16

Spokojnie, będzie piknie :)

Póki co muszę się nacieszyć oryginalnymi felgami z GTI. Tak na chwilkę :) I wleciała brązowa szyba na przód, zaraz idę odebrać od szklarza i pokazać :D

CZESIO1958 - 2015-11-13, 14:16

Wygląda szpanersko :D
ATi - 2015-11-13, 15:13

CZESIO1958 napisał/a:
Wygląda szpanersko :D

Ponad dwadzieścia lat temu taka fura musiała wzbudzać podziw i zazdrość w takim pakiecie, jest splendor. :D

nurek3 - 2015-11-13, 16:46

Szyba założona, lekko brązowa, fajnie wygląda :)

I założyłem zderzak. Ciężki temat z nim będzie, nie ma bocznych ślizgów i nie mam pomysłu co zrobić aby na rogach podnieść go do góry.

głodny - 2015-11-13, 20:33

nurek3 napisał/a:
nie ma bocznych ślizgów i nie mam pomysłu co zrobić aby na rogach podnieść go do góry.

Opuść auto jak będzie nad krawężnikiem.

nurek3 - 2015-11-17, 10:14

Powoli zaczyna mieć to ręce i nogi ;)