.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Odpady komunistyczne - [K] Cewkę zapłonową do ST!

Dziadek - 2015-09-11, 15:09
Temat postu: [K] Cewkę zapłonową do ST!
Panowie und Panie,

Szukam cewki zapłonowej do ST na 4 wejścia.
Bo taka jest ale szlak ją trafił :roll:
Może ma ktoś na zbyciu ? Lub jakiś namiar na sklepy itp. ?

Chyba, że można to jakoś w łatwy sposób przerobić na pojedyńczą ?
Będę serdecznie wdzięczny. :P

Anzel - 2015-09-11, 16:32

Jak na cztery wejścia? Chodzi Ci o 4 mocowania na wsuwki? Bo do ST wejscie pod kabel WN było zawsze tylko jedno.Cewka dwubiegunowa to domena FL-i.
dizzyx - 2015-09-11, 17:11

Anzel, pewnie ma przerobiony zapłon - jak u mnie. Też mam jeszcze niby ST (85 rok), ale mam już cewkę dwubiegunową.
Anzel - 2015-09-12, 07:14

dizzyx napisał/a:
Anzel, pewnie ma przerobiony zapłon - jak u mnie. Też mam jeszcze niby ST (85 rok), ale mam już cewkę dwubiegunową.

ST były do 1984 - wyznacznikiem ST nie jest tylko kapliczka i wąski wlot ;) Przyjmuje się głównie obecność chromów i brak wypustów na boczne mocowania zderzaków+ szerokie nadkole.Szałwia jest w 84 (oryginalna blacharsko) i pokrywa się z ST, a rozbity zielony KRN (także dziewiczy blacharsko) 1985,miał już blacharkę nowszego typu :)

Nie spotkałem się także z oryginalnie montowanym zapłonem bez rozdzielacza w autach po 1984 - jest to łatwa przeróbka i sporo wozów przechodziło ją już w latach '80,dla zmniejszenia awaryjności.

Kolega najlepiej niech wrzuci zdjęcie poszukiwanej cewki.Typowych do ST mam całe wiadro ;)

Dziadek - 2015-09-12, 14:13

Chodzi mi o cewkę dwubiegunową - taką mam, takiej szukałem i taką znalazłem na Allegro...

Mam nadzieję, że przez to Maluszek nie chce odpalić, bo "chechła, chechła" i dupaaaa!!! A mam potwierdzone, że cewka padnięta :/

hacki - 2015-09-12, 16:07

zacznij od kondensatora, on częściej pada
Dziadek - 2015-09-12, 16:41

hacki napisał/a:
zacznij od kondensatora, on częściej pada

ale kondensator przy cewce jest chyba od zakłóceń radia itp. ? czy się mylę ?
bo drugi kondensator jest chyba przy samym aparacie zapło ? nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem 8) jeśli się mylę, naprowadźcie mnie na dobrą drogę :luj:

hacki - 2015-09-12, 18:53

ten przy aparacie