.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Nasze żelaza - Zdzisław - FL z 1991 w kolorze białym

jaxon - 2015-05-24, 13:34
Temat postu: Zdzisław - FL z 1991 w kolorze białym
Witam

Przedstawiam mój projekt pod kryptonimem "Zdzisław" :)
FL z 1991 w kolorze białym. Kupiony 2 tygodnie temu od pierwszego właściciela. Przebieg 54tys km.
Autko w godziwym stanie technicznym, podłoga praktycznie bez dziur i ognisk korozji. Z zewnątrz kilka domowej roboty zaprawek.
Wnętrze trochę przybrudzone, fotel kierowcy przetarty.

Trochę pracy będzie, ale myślę, że da radę to wszystko ogarnąć.
Chciałbym go doprowadzić do serii i w przyszłym roku "bić się" o "żółte papiery".
Zobaczymy jakie będą efekty.

Poniżej kilka fotek

Tasok - 2015-05-24, 13:36

Skuj bitex z podłogi, wtedy będziesz wiedział jak faktycznie jest. ;) Poza tym fajny białas :E
Gregortech - 2015-05-24, 13:53

Ładny stan, troszkę pracy i będzie idealny :mrgreen: Powodzenia
tommi - 2015-05-24, 15:07

Z Lublina?
Jak tak to uprzedziłeś mnie :/
Widzę że dobrze trafił, będę kibicował w doprowadzeniu do żółtych blach.

jaxon - 2015-05-24, 16:50

Tak z Lublina ;)
Krzysztof0430 - 2015-05-24, 17:48

Tapicerka BISowskia ale brakuje kilka rzeczy do 4 pakietu. Magiel jest?
CZESIO1958 - 2015-05-24, 20:11

Jest maluch i to się liczy :D
jaxon - 2015-05-25, 23:28

Tak jak Kolega Tasok podpowiedział zacząłem rwać bitex. Na razie strona pasażera i jest git. To czarne/brązowe na zdjęciu to klej/smoła, nie rdza :P
Wywaliłem nadkola, listwy, lampy. Najgorzej jest w narożnikach przedniej szyby.

Ma ktoś jakiś sposób coby doczyścić ten smar zabezpieczający?

Krzysztof0430 napisał/a:
Tapicerka BISowskia ale brakuje kilka rzeczy do 4 pakietu. Magiel jest?

Nie ma maglownicy ;)

Renegat - 2015-05-25, 23:43

Jest nieźle :)
Ja ten smar zmywałem rozpuszczalnikiem nitro, ale trzeba uważać bo z nim może lakier odejść, może spróbuj zwykłym rozpuszczalnikiem.

Gregortech - 2015-05-26, 04:07

W żadnym wypadku nitro!, jedynie benzyna ekstrakcyjna ;) może gorzej to schodzi ale przynajmniej lakier zostanie :mrgreen:
ikarusenon - 2015-05-26, 07:53

Nie wiem po co kombinować Akra K2 do mycia silnika i wszystko schodzi ;)
Tymek94 - 2015-05-26, 09:24

ikarusenon ja przez ten płyn K2 muszę zrobić polerkę lakieru bo tam gdzie go nałożyłem na klapę to zmatowił lakier.
jaxon - 2015-05-26, 11:40

ikarusenon napisał/a:
Nie wiem po co kombinować Akra K2 do mycia silnika i wszystko schodzi ;)

No właśnie nie idzie :? Próbowałem akrą, cleanerem 4nano, plakiem do mycia silników, karcherem, szmatkami iiii... lekki brud zszedł, ale ten twardszy zostaje.

Tasok - 2015-05-26, 12:29

Trzeba spróbować mechanicznie, zmiękcz chemią-jeżeli się daje, a potem plastikowym śrubokrętem (jakoś się to nazywało, bo śruby tym nie odkręcisz) lub czymś podobnym próbuj zdrapać, koniecznie plastikowe i z zaoblonymi krawędziami abyś sobie lakieru nie porysował.

Podłoga wygląda bardzo dobrze. każdy maluch ma parę parchów. Wiele roboty nie masz. Życzę powodzenia. ;)

jaxon - 2015-09-19, 21:19

Dawno nic tu nie pisałem, a troszkę się działo w garażu. Miało być szybko i łatwo, a wyszło jak zwykle :P 4 miesiące bez fiacika.
Po wyjęciu silnika chciałem doczyścić całą blachę z konserwacji, smarów itd. Nie szło niczym. Znajomy powiedział "obsyp go piachem" i tak też zrobiłem. Całe blacha podłogi wewnątrz i na zewnątrz, komora silnika, progi i bagażnik.

W międzyczasie zdjąłem głowicę, bo ciekło. Podejrzewałem uszczelkę pod głowicą, ale okazało się, że to przez uszczelki osłon popychaczy. Mając czapę na wierzchu, dałem ją do sprawdzenia. Została splanowana, wymienione 2 zawory, a kanały przeczyszczone.
Przeczyściłem gaźnik + uszczelki, wymieniłem termostat (znalazłem nieużywany mieszkowy), uszczelki kolektorów, uszczelkę pod miską, uszczelniacze półosi. Założyłem nową pompkę i filtr paliwa, filtr powietrza, wyczyściłem wentylator z syfilisu, a całość obmazałem wysokotemperaturową farbiną.

Zalałem nowe płyny i tak silniczek czekał na skorupę.

Oczywiście wszystko się w czasie rozkładało, a ja kompletowałem graty. Miało być seryjnie, ale np. z całego wnętrza tylko boczki i wykładziny nadawały się do włożenia. Wpadły mi w ręce stołki IG razem z kanapą, tylne boczki materiałowe czarne, potem boczki drzwi IG. Mając fotele czarno-czerwone wpadł mi do głowy pomysł. Może trochę szalony, ale strasznie mi się spodobał. Mianowicie czerwona wykładzina. Znalazłem na włoskim ebayu, a po kilku dniach (zaskakująco szybko) zapukał listonosz z paczką z makaronowni.
Na rezerwie zanabyłem osłonę licznika ze wszystkimi mocowaniami i lusterko ala łezka. Na allegro wygrzebałem felgi od mini w stanie słabym.

Wypiaskowałem i pomalowałem proszkowo na srebrno. Do tego przefrezowany został otwór centrujący, a śruby są pływające. Osłony silnika, skrzyni, gitara, uchwyty skrzyni, zderzaków i wydechu zostały wypiaskowane i pomalowane proszkowo na czarno.

Po... dłuższym czasie, fiacik nareszcie pojechał do blacharza.

Oczywiście miało być szybko i prosto, tylko drobne rzeczy, Wyszło lakierowanie całości.

Tu już w podkładzie.

A tu już w nowym lakierze.

Nowe maty bitumiczne

Kod lakieru zgodny z naklejką :)

Czekając na auto, wypolerowałem cewkę i korek wlewu oleju.
50/50

Zrobiłem nowe wygłuszenia, bo stare mocno nie ładnie pachniały :P

A tu już foto całości.

To by było na tyle. Pracy jeszcze trochę przede mną jest, ale jest już bliżej niż dalej.

Alfred 126p - 2015-09-20, 08:43

elegancko wyszło
ja bym go jedynie trochę obniżył

tomek458 - 2015-09-20, 08:52

Takie tylne materiałowe boczki są oryginalne?. Jeżeli tak to w jakiej wersji je montowano?
Budzik - 2015-09-20, 09:55

Gustownie wyszły te zmiany.
Jedyne co, to rzeczywiście go obniżyć, ale tak z głową, nie za dużo :)

matys782 - 2015-09-20, 10:00

ładny ale gleby mu lekkiej trzeba :) dobrze ze go całego pomalowałeś bo pożniej mogł bys żałować :)
Jareg - 2015-09-20, 11:38

Jest świetny! :shock:
Czerwona wykładzina siadła idealnie :mrgreen:

Tasok - 2015-09-20, 12:27

Lekko obniż, i wywal gumy w wykładziny i daj ładne czerwone welurowe dywaniki i będzie majątek!
Pan_Waclaw - 2015-09-20, 14:27

Konkret :D Chociaż mnie ta czerwona wykładzina średnio leży. Może na żywo bym zmienił zdanie :) Wygłuszenia zdały egzamin?
jaxon - 2015-09-21, 22:21

tomek458 napisał/a:
Takie tylne materiałowe boczki są oryginalne?. Jeżeli tak to w jakiej wersji je montowano?

Nie mam pojęcia. Podobno to boczki z ST, ale czy oryginalne to nie wiem.

Tasok napisał/a:
wywal gumy w wykładziny i daj ładne czerwone welurowe dywaniki i będzie majątek!

Taki jest plan :)

Pan_Waclaw napisał/a:
Wygłuszenia zdały egzamin?

Tak, jak najbardziej.

dawcio650e - 2015-09-21, 22:30

Pasowałby ci do tego idealnie czerwone pasy z cc sporting ;)
Jakbyś szukał to mam nie żebym się reklamował :E

jaxon - 2015-09-21, 22:38

dawcio650e napisał/a:
Pasowałby ci do tego idealnie czerwone pasy z cc sporting ;)
Jakbyś szukał to mam nie żebym się reklamował :E

Poka fote :P

dawcio650e - 2015-09-21, 22:53

Mam taką tylko :

Musiałbym zrobić .

Avira625 - 2015-09-27, 10:59

Bardzo fajny maluszek, aż miło popatrzeć, żę właściciel tak sumiennie dba :) Powodzenia w dalszych pracach oraz zarejestrowaniu na żółte blachy :)
synchro - 2015-09-27, 11:20

jaxon napisał/a:

tomek458 napisał/a:

Nie mam pojęcia. Podobno to boczki z ST, ale czy oryginalne to nie wiem.

Oryginalne. Odpowiednik pomarańczowych z ST. Były jeszcze szare i beżowe.

jaxon - 2017-07-07, 15:25

Baaardzo dawno nic tu nie pisałem, więc przyszła pora odświeżyć temat.
Malec żyje, jeździ i ma się dobrze. Kilka rzeczy doszło, inne wyleciały.
Pierwsza rzecz to obniżyłem go troszkę, resor 12cm z tego co pamiętam, tylne sprężyny to nówki od trucka. Ale tył jeszcze muszę poprawić, bo ciut za wysoko jeszcze jest.
Kolejna to maglownica zamiast przekładni i mały remoncik układu zawieszenia. Nowe amorki, zwrotnice po regeneracji, końcówki, układ hamulcowy kompletny bez pompy.
Następnie to felgi 13 BBS.
We wnętrzu siedzi trójramienna MC, wpadły czerwone pasy z CCS, welurowe dywaniki. Przez chwilę miałem też IG z długą poduszką, ale wywaliłem, bo nie leżały mi za bardzo.

A tutaj kilka zdjęć.