.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Silnik z osprzętem i układ przeniesienia napędu - Wymiana dźwigni / drążka zmiany biegów

pichorz - 2010-10-16, 18:58
Temat postu: Wymiana dźwigni / drążka zmiany biegów
Jak w temacie jest to wykonalne żeby wymienić ten element ze zdjęcia? Czy ten element różni się w poszczególnych wersjach?

Bonus - 2010-10-16, 19:05

Wykonalne jak najbardziej, różnic brak.
LOBUZ88 - 2010-10-16, 19:07

hmm a w elegancie przypadkiem nie były inne ?
pichorz - 2010-10-16, 19:08

Trzeba to jakoś wyciągac całe ? a nie wiesz może jaka jest średnica gwintu na tym drążku?
xemup - 2010-10-16, 19:09

Z tego co wiem, to co co różni drążek z eleganta to tylko brak gwintu na pionowym lewarku (tego na gałkę).
LOBUZ88 - 2010-10-16, 19:11

no właśnie bo tam gałka chyba jakoś inaczej jest mocowana (na stałe) , akurat tego nie ruszałem nigdy :P
xemup - 2010-10-16, 19:13

No w elegancie jest ten nierozbieralny i nieściągalny kondom na cały lewarek (ponoć w niektórych malcach dało się go ściągnąć a w niektórych nie), a w starszych jest tylko nakręcana gałka i w związku z tym jest gwint. Na elegantowskim gwintu na pewno nie ma, bo kiedyś chciałem taki kupić i pytałem.
Co nie zmienia faktu że pasować pasuje, tylko że będziesz musiał nagwintować, albo jakoś inaczej zamocować gałkę.

pichorz - 2010-10-16, 19:20

A w ST jest gwint?
xemup - 2010-10-16, 19:20

No jest, nakręcasz na niego gałkę przecież ;)
pichorz - 2010-10-16, 19:22

No właśnie doczytałem w poprzedniej odpowiedzi ;)
Bonus - 2010-10-16, 19:24

No chyba że ktoś sobie skrócił drążek i go nie nagwintował ;)
Quick07 - 2010-12-31, 19:34

A odgrzeje tego kotleta jeszcze bo nie taki całkiem stary jest :mrgreen:

Drążek z eleganta różni się tym , że posiada na tym plastikowym czy tam teflonowym pierścieniu centrującym taki wypust , który uniemożliwia obracanie się drążka ;)
Przynajmniej ja w elegantach z samymi takimi się spotkałem.
Aczkolwiek te bez tego wypustu też pasują ;)
Ostatnio taki montowałem u siebie gdyż elegantowskiego akurat nie mieli na miejscu w sklepie.

k4rgu1 - 2011-01-03, 13:50

pumex napisał/a:
No w elegancie jest ten nierozbieralny i nieściągalny kondom na cały lewarek (ponoć w niektórych malcach dało się go ściągnąć a w niektórych nie)

Nie ponoć tylko normalnie tak jest, że się to gumowe badziewie ściąga... :E

synchro - 2011-01-07, 12:54

k4rgu1 napisał/a:
pumex napisał/a:
No w elegancie jest ten nierozbieralny i nieściągalny kondom na cały lewarek (ponoć w niektórych malcach dało się go ściągnąć a w niektórych nie)

Nie ponoć tylko normalnie tak jest, że się to gumowe badziewie ściąga...

Tak. Jak weszły eleganty, to można było zakupić lewarek/gumowy pokrowiec z gwintem od wewnątrz. Badziewie to było oryginalne fiatowskie do el-a. Mój kumpel miał takiego żółtego el-a (uboga wersja, bez pr. lusterka, grzania tylnej szyby i z krzesłami nierozkładanymi).
Spokojnie przykręcało się to do lewarka w fl-u. Wiele osób tak robiło wtedy :) , podobnie, jak i z tapicerką deski.
Potem pokazały się takie czerwone, niebieskie i żółte, ale te były prywaciarskie.

Quick07 - 2011-01-07, 13:24

Ale i tak nie ma to jak gałeczka z STka :mrgreen:
synchro - 2011-01-07, 17:25

Quick07 napisał/a:
Ale i tak nie ma to jak gałeczka z STka :mrgreen:
o to, TO :mrgreen: najlepsza ;)
Lukasz15 - 2011-01-07, 19:31

Zapewne chodzi wam o ta kulkę czarną :?: Też ją mam u siebie :> Jest świetna idealnie pasuje do dłoni, wygląda ładnie i fajnie biegi się wrzuca :mrgreen:
frank - 2011-01-08, 11:08

Panowie, a w elegantach seryjnie wychodziło coś innego niż ten gumowy kondom?
Klakier - 2011-01-08, 11:43

Nie.
Jakub - 2012-03-01, 20:33

hmm, żeby nie zakładać nowego tematu: jak wyciągnąć drążek z FLa? muszę go skrócić, bo wybitnie blokuje mi się o udo (za wysoki jestem do kaszlaka :roll: ) poza tym, te drogi prowadzenia też nie za krótkie :/
kaszlak_maniak - 2012-03-02, 19:42

Odkręcić pierw samą gałkę (zwykle są luźne, więc wystarczy ręką wykręcić), ściągnąć plastikową osłonę tunelu, ściągnąć gumową osłonę z lewarka (nie pamiętam czy jest przykręcana, czy luźno leży pod plastikiem), lewarek złapać np. jakimś morsem czy czymś takim i przekręcić w lewo, żeby puściło i wykręcić.
xemup - 2012-03-02, 19:45

Jeśli chcesz go całkiem wyciągnąć, to odkręcasz dwie śruby z prawej strony tunelu (od pasażera) i od lizaka przy skrzyni, ale chyba nie ma takiej potrzeby do samego ucięcia ;)
Jakub - 2012-03-02, 19:45

kaszlak_maniak, ale on się obraca, to jak go odkręcić? manszeta jest przykręcana blachą i 4 blachowkrętami, mam już mechanizm wewnątrz kanału "na wierzchu" i dumałem od 5 jak go wydłubać, ale nic konkretnego nie wymyśliłem, więc wasza pomoc mi bardzo potrzebna :)
xemup - 2012-03-02, 19:48

On się zawsze kręci w miejscu, ale musisz wyjąć i ten pionowy i poziomy. Czyli podsumowując:
- odkręcasz plastiki z tunelu
- ściągasz gumę lewarka
- odkręcasz dwie śruby z prawej strony tunelu
- odkręcasz lewarek od lizaka
- przesuwasz całość do przodu auta (musisz mieć zdjęty ten metalowy tunel od ogrzewania), i wyciągasz do góry :)

kaszlak_maniak - 2012-03-02, 20:10

Raz w życiu miałem potrzebę wymienić lewarek (ze względu na zniszczone "jabłuszko") i nie przypominam sobie, bym wyciągał cały mechanizm. Drążek po prostu odkręciłem, wkręciłem nowy i banglało.
Jakub - 2012-03-02, 20:39

to chyba w elegancie :/ w FLu się kręci swobodnie, el ma wypust na tej kulce ślizgowej(?)

pumex, da się odkręcić lizak bez wchodzenia pod auto? chwilowo nie mam dostępu do kanału, a nie wiem jak z tym jest, mało wiem o 126p od tej strony :/

kaszlak_maniak - 2012-03-02, 20:40

No właśnie sęk w tym, że drążek zmieniałem w FLu. Poza tym te mechanizmy się niczym od siebie nie różnią (oprócz gałek).
Jakub - 2012-03-02, 21:41

hmm, to nie wiem jak dałeś radę :D oglądałem schematy i jakoś mnie nie olśniło :/ a może tam coś wsadzałeś w mechanizm, żeby przyblokować? :]
ckkielce - 2012-03-02, 22:46

flexa w lape i skroc sobie drazek :E
Tasok - 2012-03-02, 23:39

Ja ostatnio wymieniałem cały mechanizm w swoim FL'u i idzie to mniej więcej tak:

-Najpierw odłącz akumulator ( wiem że to śmieszne, ale mnie zrobiło dziadostwo zawarcie tak że wywaliło bezpiecznik kiedy wyciągałem ten mechanizm z wnętrza samochodu, więc dla świętego spokoju ostrzegam, gdyż nie wiem czy to przypadłość ogólna czy tylko ja tak miałem)
-Odkręć gałkę czy co tam masz
-Odkręć śruby palikowej nakładki na tunel
-Odkręć śruby mocujące płaską gumę do tunelu i zdejmij ją wraz z osłoną
-Zdejmij gumową nakładkę która jest w okolicy pedału "gazu"
-Odkręć śruby mocujące mechanizm do karoserii
-Zdejmij metalową osłonę która jest koło tylnej kanapy na tunelu ogrzewania
-Odkręć lizak
-Wyjmij przekładnie i ją zregeneruj czy co tam potrzebujesz
-Powtórz czynności w odwrotnej kolejności

Wydaje mi się także że to będzie prostsze gdy wyciągniesz ten mechanizm niż gdy będzie tkwił w "budzie"

Mam nadzieje że pomogłem.

Jakub - 2012-03-03, 16:13

nom :) wszyscy pomogliście :D coś mi się zdaje, że bez zdejmowania wykładziny się nie obędzie :D w przyszlym tyg się tym zajmę, bo dzisiaj jestem już zbyt padnięty :)
jedynie niezbyt ten punkt czaję
tasok napisał/a:
-Zdejmij gumową nakładkę która jest w okolicy pedału "gazu"

Tasok - 2012-03-03, 22:27

Jest taka jak "skarpetka" co łączy ten tunel a "rozdzielacz ciepłego powietrza" nie weim jak to nazwać jest tak i już :E
Jakub - 2012-03-04, 09:48

aaaa, ta harmonijka gumowa, co idzie do mieszalnika :D ok, już czaję :) sporo z tym roboty, no ale cóż, drążek się sam nie skróci :D
Tasok, a jak ten drążek wyprowadzić stamtąd? trochę tam ciasno :D obejdzie się bez zdejmowania mieszalnika?
EDIT (jeszcze mi się przypomniało): żeby z 2 na 3 przeskoczyć, muszę drążek w prawo odchylić, bo inaczej słyszę tylko mielenie trybów, co to może być?

xemup - 2012-03-04, 10:28

A po co chcesz go wyciągać? Nie możesz uciąć flexem włożonego? :) Wydaje mi się że powinien wyjść z włożonym mieszalnikiem, ale pewny nie jestem, bo wyciągałem jak już miałem wyjęte wnętrze :)

A co do tego problemu, to masz na 99% poduszki do wymiany / ustawienia ;)

Domage - 2012-03-04, 10:45

skracanie dźwigni to jakieś nieporozumienie...Kto to widział żeby zwiększać sobie odległość od lewarka do kierownicy ?? we wszystkich samochodach sportowych lewarek jest tuż przy kierownicy, żeby nie trzeba było daleko sięgać.
kaszlak_maniak - 2012-03-04, 10:52

Mechanizm wychodzi bez ściągania mieszalnika.

Domarz, masz teraz zadanie na nudne wieczory. Przekonstruuj lewarek w maluchu tak, żeby był jak najbliżej kierownicy i żeby nie wadził kierowcom o wysokim wzroście.

Jakub - 2012-03-04, 11:50

kaszlak_maniak, rozwaliłeś mnie :E
Domage, muszę kolano prawej nogi lokować pod brodą, żeby wbić 1 bądź 2 i jest to jakby nie patrzeć wkurzające oraz niewygodne :) decyzję podjąłem, iż drążek będzie skrócony o 3cm
pumex, jeszcze go po skróceniu chce przetoczyć i nagwintować :)

dzięki za pomoc :)

głodny - 2012-03-13, 16:45

kaszlak_maniak napisał/a:
Domarz, masz teraz zadanie na nudne wieczory. Przekonstruuj lewarek w maluchu tak, żeby był jak najbliżej kierownicy i żeby nie wadził kierowcom o wysokim wzroście.

Nie ma problemu.

Suchy2 - 2024-10-06, 22:33

Czy cała dźwignia lewarka powinna się kręcić swobodnie, czy być sztywna?
wojt - 2024-10-07, 18:37

Kręci się
romek - 2024-10-11, 22:17

Chyba że to elegant to nie ;)
Suchy2 - 2024-10-17, 21:38

Zwykły FL, kurde, czyli to, że w FL gała się dziwnie niekomfortowo kręci jest wpisane w DNA jazdy Kaszlakiem?
bsw - 2024-10-18, 12:33

Oryginalna gałka biegów to symetryczna pałka - zatem z każdej strony taka sama - jej obrót nic nie zmienia.

U mnie (FL 92') się kręci ale ze sporym oporem. Zatem sama się nie przestawi podczas jazdy.
Mam zamontowaną gałkę sportową - tuningową :-) Gdyby się sama obracała byłoby niefajnie...

https://drive.google.com/file/d/1RO_Se6M7KiEuGMTYsjssx6otWW17Z3Hq/view?usp=sharing