.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Fiat 126 BIS - Bis się grzeje i ma spadek mocy...

Biszko - 2014-12-20, 17:25
Temat postu: Bis się grzeje i ma spadek mocy...
Pomocy!

Mam problem,
wczoraj zauważyłem, że mój bis się grzeje, zatrzymałem się na chwile po czym usłyszałem "bulkanie" od strony chłodnicy, wyciekł prawie cały płyn chłodniczy, dolałem płynu, i od tego czasu trzyma obroty jak na ssaniu (a na ssaniu jeszcze wyższe).

Domage - 2014-12-20, 18:50

o ile dobrze pamiętam, BIS ma jakiś elektrozaworek do podnoszenia obrotów przy załączonym wentylatorze. Może tam szukaj przyczyn ?
Nikita - 2014-12-20, 19:06

pierwsza sprawa termostat - może się zacina i do końca nie otwiera

druga sprawa obrotów - przyspieszacz na aparacie

trzecia sprawa - czujnik od wentylatora za późno się załącza

wiecej grzechów nie pamiętam :D

rafal.likus - 2014-12-20, 19:44

Nikita napisał/a:
pierwsza sprawa termostat - może się zacina i do końca nie otwiera

trzecia sprawa - czujnik od wentylatora za późno się załącza

wiecej grzechów nie pamiętam :D

Z mojego doświadczenia z przed 17 lat to ja mi się taki objaw pojawił w BISie to właśnie problem polegał na:
skubaniec zwyczajnie się przekręcił

Anzel - 2014-12-20, 21:30

Elektrozawór zapobiega spadkowi obrotów silnika w momencie załączenia się elektrowentylatora (jest to kawał drania i skutecznie obciąża silnika).

Przyczyn przegrzewania się Bisa jest kilka i niestety wszystkie są poważne:

1. Niedrożna,uszkodzona chłodnica - ~400zł
2.Wycieki przez uszkodzone złącza i sparciałe przewody - nowe niedostepne w handlu,trafiaja się pojedyńcze sztuki w horrendalnych cenach;
3.Wypalona UPG - dobry zamiennik od 80PLN w górę + obróbka głowy,płyny,silikony itp.

Nie rozpisuję się o drobiazgach typu uszkodzony termik chłodnicy,zacięty termostat,zapowietrzony układ czy rozsypany układ napędu pompy wody.System chłodzenia w 703 nie należy do prostych,ale można go skutecznie usprawnić,eliminując słabe punkty lub zwyczajnie przeprowadzając gruntowną rewizję wszystkich elementów.

Na początek uruchom auto na postoju i monitoruj wskazania czujnika temp. i stan wizualny motoru,sprawdzając czy i kiedy uruchomi się wiatrak,czy temperatura spada i czy przewody chłodzenia gwałtownie twardnieją.

W moim Bisie budowałem układ chłodzenia od zera, a i tak pokonało mnie ukryte partactwo poprzedniego właściciela :|

Krzysztof0430 - 2014-12-20, 21:41

Anzel napisał/a:
1. Niedrożna,uszkodzona chłodnica - ~400zł
szukałem nowej chłodnicy do BISa i trudny temat. :/
Piotrek Oława - 2014-12-20, 22:34

Krzysztof0430, znalazłeś?Dzwoniłeś pod numer ode mnie?
Krzysztof0430 - 2014-12-20, 22:47

Piotrek Oława, znalazłem gościa który w mojej chłodnicy zalutował drobne wycieki, ale dzięki za numer. ;) Jak będzie trochę kasy to będę do tamtego gościa dzwonił żeby kupić chłodnicę do siebie na zapas.
Domage - 2014-12-20, 23:40

Gdzieś pod gliwicami jest zakład który robi chłodnice pod wymiar.
ATi - 2014-12-20, 23:43

Jeśli dużo płynu uciekło to problemem mogą być sparciałe przewody, weź dokładnie wszystkie sprawdź i dociągnij cybanty. Mogła też paść uszczelka pod głowicą, ciśnienie wali w układ chłodzenia, stąd te bulgotanie. Sprawdź stan oleju czy woda sie tam nie dostała i czy na załączonym silniku ten gruby wąż nie "puchnie".

Co do chłodnicy to są zakłady które regenerują je.

Krzysztof0430 - 2014-12-20, 23:49

Domage, chodzi Ci o Sośnicowice?
grzesiol - 2014-12-21, 00:03

A wąż przed termostatem jest zimny czy ciepły? Otwiera się on w ogóle? Wentylator się zapewne nie włącza?
rarytas19 - 2014-12-21, 00:47

podepnę się pod temat dorobienia nowej chłodnicy do bisa jakie koszta mniej więcej?
rafal.likus - 2014-12-21, 09:57

Domage napisał/a:
Gdzieś pod gliwicami jest zakład który robi chłodnice pod wymiar.

Powstańców 6 44-153 Sośnicowice, Polska‎
+48 32 238 70 03

Biszko - 2015-01-05, 15:56

Doszedłem do tego co się stało, nieszczelny układ chłodzenia.
jest taka rura, która idzie od chłodnicy do silnika (gruba rura) z wyjściem na doł (chyba do pompy wody) potrzebowałbym nową rure w kształcie litery T. Czy ktoś wie o co mi chodzi (dopiero zaczynam z Bisem i ciężko mi określić :)

ATi - 2015-01-05, 16:22

Biszko, ciężki temat z tym przewodem. Używki nie ma co szukać, bo Bis ma strasznie słabej jakości te przewody, twarda guma. A za nówkę to z 200 złotych musisz liczyć.
Ja miałem ten element zgrzewany (trójnik) wycięty i w zamian wsadzony kawałek rury z dospawaną cienką rurką na kształt litery "T". Nic nie ciekło i działało tak jak powinno, moim zdaniem dobry patent na czas poszukiwania nówki w lepszej cenie.