.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Nasze dupowozy - Fiat Uno 1.4'92

Rocky - 2014-10-01, 22:24
Temat postu: Fiat Uno 1.4'92
Miał być polonez,a wyszło to...

Ale nie wybrzydzam,bo auto dostałem za darmo od dziadka.Dużo rzeczy jest do poprawy,ale dam radę.Czeka spokojnie u dziadka,aż zdam prawko. Ma podtlenek LPG,co jest dla mnie wielką zaletą.Ogólnie auto jest do roboty blacharsko(podłoga,progi,nadkola wew. tylne,p.t. drzwi i ogólnie zaprawki porobić),wnętrze jest całe zasyfione,deska rozdzielcza podziurawiona, fotel kierowcy przetarty i takie tam ;) Ogólnie opcje są dwie:
Ogarnięcie go,zawias -40/40,sport kiera,licznik z SXa,jakieś alusy(BBS RA'13 lub ATS Classic również '13),czarne boczki i sufit(żeby je uratować) i poprawić niedomagania,potem trochę pojeździć,pogonić i szukać Poloneza,albo pojeździć,dopóki się nie rozsypie. Sam nie wiem... Ale tak czy inaczej,traktuje go jako "tymczasowe auto do nauki",więc nie ma co wydziwiać. Pozdrawiam.

synchro - 2014-10-01, 23:24

Rocky napisał/a:
"tymczasowe auto do nauki"
Rocky napisał/a:
pojeździć,dopóki się nie rozsypie.
Dokładnie po ogarniaj, aby był schludny i bezpieczny technicznie. Moim zdaniem, nie ma sensu ładować w to kasy na tuningi i tracić czas, jak maluch czeka. Zanim skończysz, pewno się zutylizuje. Wiadomo, 1 auto /nie licząc 126p/ i chciałoby się dodać coś od siebie :) . To dobre auto na początek.
CZESIO1958 - 2014-10-02, 05:49

Bardzo dobre na początek.
seba650 - 2014-10-02, 07:20

Zdałeś już to prawko?
Mały DomaRZ - 2014-10-02, 12:37

Rocky napisał/a:
.Czeka spokojnie u dziadka,aż zdam prawko.

ignac2004 - 2014-10-02, 13:06

Gdzieś pamiętam taką akcję, że do Uno MK2 pasowały zegary ze Sieny/PalioWeekend z obrotomierzem :)
Anzel - 2014-10-02, 13:24

ignac2004 napisał/a:
Gdzieś pamiętam taką akcję, że do Uno MK2 pasowały zegary ze Sieny/PalioWeekend z obrotomierzem :)

Napewno zegary z Palio pasują do Punto Mk1. Siena ma coś całkiem innego,możliwe że pasują do Uno.Szczerze to nigdy nie przyglądałem się uniaczom,zawsze zanim przeszedłem do szczegółów,odstraszała mnie blacha :mrgreen:

Rocky - 2014-10-02, 14:45

Ja za to słyszałem,że w Uno słabe blachy mają te gorzej wyposażone wersje,produkowane w Polsce :) O zegarach ze Sieny/Palio nie słyszałem,ale za to po małych przeróbkach pasują z Poloneza Plusa ;) Na razie chciałbym ogarnąć lakier i blachę,potem wnętrze,a na końcu może jakieś alusy ;) Pozdrawiam.
seba650 - 2014-10-02, 21:08

Ja miałem zegary polonezowskie w uniaku.
Znacznie lepiej wyglądają niż te ze sieny

mily24 - 2014-10-02, 21:50

Rocky napisał/a:
Na razie chciałbym ogarnąć lakier i blachę,potem wnętrze,a na końcu może jakieś alusy ;) Pozdrawiam.

nie szkoda wogóle pakować jakikolwiek hajs w fiata uno? biorąc pod uwagę że fajnego poloneza można mieć za 1500 złotych to zbierałbym dalej i spieniężył uniaka ;)

Rocky - 2014-10-02, 23:32

Zrobić,pojeździć,sprzedać,taki jest plan ;) Na poldka miałem hajs odłożony,ale pojawił się dziadek z Uno,a że darowanemu koniowi się w zęby nie patrzy,to sami wiecie ;)
seba650 - 2014-10-02, 23:57

za 1500zł kupi średnio ładne caro bez gazu, tankować poldona za 50zł to wstyd, bo jedno odpalenie i koniec paliwa :E
Rocky - 2014-10-03, 14:15

Dlatego jakbym miał kupować Poldka,to tylko Rovera albo GSI w gazie. A że dziadek dał,to szkoda trochę go od razu sprzedać ;)
lukasz_bis - 2014-10-04, 10:42

Ja bym jeździł do zdychu. ;)
Majonez - 2014-10-04, 14:16

Rocky napisał/a:
Dlatego jakbym miał kupować Poldka,to tylko Rovera albo GSI w gazie. A że dziadek dał,to szkoda trochę go od razu sprzedać ;)

A diesel, gaźnik i monowtrysk to nie łaska ;) ?

seba650 - 2014-10-04, 15:13

Majonez napisał/a:
gaźnik

Nasz w zime po przejechaniu 6km w zimie nie dał wyłaczyć sobie ssania bo zdychał . :lol2: Dopiero keidy osiągnął tam jakąś temp. można było zrzucić ssanie

Ja jak najbardziej uwielbiam polonezy, najbardziej własnie carówkę, tylko że ja gdybym był w posiadaniu takiego auta to używałbym go czasem, do jakiegoś nocnego krusingu niż do jazdy na codzień.

Masz uno, to zadbaj, a będziesz długo i bez awaryjnie jeździł...
(dopóki nie zgnije :luj: )

Rocky - 2014-10-04, 19:57

Majonez napisał/a:
Rocky napisał/a:

A diesel, gaźnik i monowtrysk to nie łaska ;) ?

Powiem tak: Chciałbym Caro Plusa na co dzień,więc GSI albo Rover,bo GLI jakoś nie za bardzo mi się widzi(nie wiem,może przez ten wtrysk Bosha),ale skłaniam się bardziej ku GSI,a "kiedyś tam" swap na 1.6 16v ;)

KamaN - 2014-10-04, 20:32

Darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby, pyrkawka jak na pierwsze dobra, pewno pojeździsz póki go ziemia nie pochłonie
Paweł M-11 - 2014-10-04, 21:17

Rocky napisał/a:
Zrobić,pojeździć,sprzedać,taki jest plan ;)

Ja bym na twoim miejscu w to nie inwestował, na Uno raczej nie zarobisz.

Rocky - 2014-11-14, 22:01

Więc tak:Auto już jakiś czas u mnie.Trasę 66km pokonał z małymi problemami na początku,ale postraszyłem go,że go na złom oddam,to od razu zaczął normalnie jechać :) Zdjęć jako takich nie robiłem,ale mam słaby filmik z odciny:
http://www.youtube.com/watch?v=FzHjkva3scM

W sumie okazał się totalnym trupem pod względem blacharskim,więc prawdopodobnie pojeżdżę nim jeszcze trochę i spróbuję pogonić. Jedynymi zmianami jakie planuje jest licznik z Poloneza plusa(ze względu na obrotomierz i licznik dzienny km,czego u mnie nie ma,a nie będę bulił 100zł na licznik z SX),pokrowce na fotele i naklejki na desce rozdzielczej w celu zasłonięcia dziur. Pozdrawiam.

tokiroki - 2014-11-14, 22:05

Zdaleś już prawko? :mrgreen:
Rocky - 2014-11-14, 22:10

A idź z tym prawkiem :lol2: Jeszcze nie zdałem,ale auto się przydaje :P
Rocky - 2015-04-05, 14:23

Taki VT na szybko strzeliłem :)
Auto niedługo przejdzie budżetowy remont blacharki i lakieru(aby był w miarę sprawny technicznie),A rekiny chcę zamontować,bo i tak muszę naciągnąć na coś letnie kapcie. Podczas sprzedaży Rekiny zostaną u mnie ;) Ostatnio nic nowego,oprócz tego,że muszę zajrzeć do hamulców.

Ps. Uprzedzam pytania: Prawka jeszcze nie zdałem.

Kuba. - 2015-04-05, 18:22

kumpel ma uniacza takiego, chciał, żebym mu podklepał podłogę ale jak to zobaczyłem, to powiedziałem, że nie ma sensu, naprawa przekroczy wartość auta :E

ile już to prawko robisz? :E

Rocky - 2015-04-05, 20:21

Kuba., Ponad rok już. Szczerze mówiąc później mi się już nie spieszyło,ale teraz już chcę zrobić,bo sam się źle z tym czuję,że jeszcze nie mam.
Rocky - 2015-07-18, 11:55

Sprzedany. Można przenieść do byłych/zamknąć.
Trochę mi go szkoda,ale lepiej,żeby służył,niż miałby stać. Przeżyłem w nim jeszcze za kadencji,kiedy był u dziadka,mnóstwo fajnych chwil,u mnie zresztą też. Płakać nie zamierzam,ale będzie zawsze w moich wspomnieniach,bo dobry skurwiel z niego był :) Zostało mi trochę gratów z niego,także będę miał pamiątkę.