| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Fiat 126p - Bis - słabe i mocne strony
mexykanin500 - 2010-09-20, 22:03 Temat postu: Bis - słabe i mocne strony Od dłuższego czasu marzę o BISie...jest tu ktoś, kto użytkował bądź użytkuje BISa? Jakie są jego słabe i mocne strony, jak wygląda sprawa z częściami i jak to jeździ?
Kubson - 2010-09-20, 23:38
Jest kilku posiadaczy obecnych BIS-a na forum... wystarczy poczytać.
kaszlak_maniak - 2010-09-20, 23:44
Najlepiej porozmawiaj sobie z fifim. Fifi jeździ swoim bisem na co dzień.
Jako nie posiadający bisa mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że samochód generalnie bardzo podobny do FLa, największe różnice są w układzie kierowniczym (chociaż są też FLe z listwą i wtedy nie ma pewnie żadnych ) no i sam silnik. Do silnika generalnie większość rzeczy pasuje od CC700 (ale nie wszystkie z racji tego że silnik CC kręci się w drugą stronę i ma inaczej rozwiązany układ smarowania - po szczegóły udaj się do bardziej obeznanych ). Najciężej może być z częściami typowymi dla bisa, takie jak np. tylna klapa, jej zamek, czy belka tylna... Ale to już pytaj bisowców, gdzie się zaopatrują w części.
Kubson - 2010-09-21, 00:04
kaszlak_maniak, z klapami jest ok, zawsze jakaś wisi na allegro podobnie jak z silnikowymi, natomiast wyposażenie wnętrza... bisy miały inny rozmiar opon i felg (R13).
Do tego dochodzi pięciobiegowa skrzynia oraz wloty powietrza na przednim podszybiu.
Tomash85 - 2010-09-21, 00:07
"Mechanicy" różnej maści będą Ci odradzać BISa.Bo nie którzy nie potrafią naprawić BISika i zamiast w siebie szukać "niedouczania" to wmówili większości Polakom ze silniki w nich są "dupiatę"
Kubson - 2010-09-21, 00:08
Tomash85, dokładnie. Tak samo z wszelkimi Boxerami jest, żaden wioskowy mechanik się nie podejmie
kaszlak_maniak - 2010-09-21, 00:09
Kto Ci naopowiadał takich głupot że bis miał 5 biegów? Ma taką samą skrzynię jak maluchowska, tyle że ma inne przełożenie główne.
Z silnikiem już pisałem - nie ma problemu, bo dużo (ale nie wszystko) rzeczy pasuje z CC 700.
A felgi i opony co mają do tego? Przecież można sobie założyć jakie się chce a felga 13 żadnym larytasem nie jest, tak samo jak i opony. Tyś kiedy bisa na oczy widział?
Wlot na podszybiu ma jeden (do nagrzewnicy?) a drugi to ozdobna zaślepka, żeby było symetrycznie.
Pytaj kogoś kto ma i zna się na bisie, a nie słuchaj bajkopisarza garbatego.
Kubson - 2010-09-21, 00:12
kaszlak_maniak, dobra dobra, mój błąd przyznaje się Ale synchronizowaną 1 ma czy nie?
xemup - 2010-09-21, 00:13
Nie
kaszlak_maniak - 2010-09-21, 00:14
NIE MA! SKRZYNIA JEST TAKA SAMA JAK W ZWYKŁEJ 650-tce!! Różni się tylko przełożeniem głównym i ma inny dzwon (bo blok silnika bisa ma inny kształt i nie przykręcisz do niego skrzyni z dzwonem maluchowskim).
Kubson - 2010-09-21, 00:16
kaszlak_maniak, spokojnie pytałem tylko... to już nie wiem skąd mi się to kołatało we łbie
Co nie zmienia faktu, że BIS-y są zajebiste
kaszlak_maniak - 2010-09-21, 00:19
To jak się nie znasz, to nie [censored] głupot na lewo i prawo dobre?
I nie pytałeś tylko, tylko stwierdziłeś nieprawdziwy fakt, który wacek wie skąd się wziął w tej Twojej mózgownicy.
Bis jak bis, taki troszkę szybszy maluch z dodatkowym bagażnikiem i mniej awaryjnym ogrzewaniem.
Trzeba by spytać kogoś, kto ma i czy tak jest faktycznie, ale ponoć seryjny bis pali mniej niż seryjna 650tka.
Kubson - 2010-09-21, 00:22
kaszlak_maniak, i możliwe że był składany przez moją Mamę A jak bym wiedział że nie miał piątki, to bym nie pisał logiczne chyba
kaszlak_maniak - 2010-09-21, 00:31
Jak by bis miał piątkę, to już 3/4 maluchów by jeździło na skrzyni piątce...
Jeszcze co do słabych stron bisa - z racji tego, że to silnik prawie (powtarzam PRAWIE a o różnicach już pisałem wyżej) identyczny jak cieniasowski, to pewnie taką typową usterką która będzie go nękać, to stosunkowo dosyć często padają uszczelki pod głowicą.
Kubson - 2010-09-21, 00:33
kaszlak_maniak, I gaźniki, z gaźnikami bywa krucho podobno...
Inna wada bis-a to że silnik jest cięższy, oraz niżej zawieszony... co wymiernie glebienie utrudnia.
Tomash85 - 2010-09-21, 00:38
| kaszlak_maniak napisał/a: | to pewnie taką typową usterką która będzie go nękać, to stosunkowo dosyć często padają uszczelki pod głowicą. | Słyszałem o tym właśnie
FreddieM - 2010-09-21, 08:25
Garbi ale pierdolisz głupoty... jeżeli usterką auta jest to że silnik utrudnia glebienie to świat się kończy... skrzynia 5tka...
Onomato - 2010-09-21, 15:10
| Garbi napisał/a: | kaszlak_maniak, I gaźniki, z gaźnikami bywa krucho podobno...
Inna wada bis-a to że silnik jest cięższy, oraz niżej zawieszony... co wymiernie glebienie utrudnia. |
co wy z ta glebą ?! Co z tego ze silnik jest niżej skoro mamy z tyłu bagaznik, od chuja (na malucha) miejsca na bagaż i jeszcze mozna złozyc oparcie. Według mnie Bis to najnowocześniejszy i najlepiej skonstruowany Maluch. Tylko Bis miał mocniejszy silnik, lepsze ogrzewanie itd. A to że mechanicy nie umieja go naprawiać no to już nie jest wina auta.
LOBUZ88 - 2010-09-21, 15:18
To nie jest kwestia nieumiejętności naprawiania tylko chujowego układu chłodzenia - tzn mało wydajnego . Po prostu najdrobniejsza awaria układu chłodzenia, choćby głupie przycięcie się termostatu powoduje od razu natychmiastowe przegrzanie co owocuje albo padniętą uszczelką pod głowica albo awarią samej głowicy .
Dodatkowo kiepsko pomyślane mocowanie alternatora które skutkuje dość częstym urwaniem się go
Sama jazda bisem - jeżeli idzie o zawias zwykły maluch, układ kierowniczy listwa więc kieruje się fajnie . Jest troszkę ciszej aczkolwiek trzeba się przyzwyczaić do tego dziwnego "innego" odgłosu pracy silnika, zmienione przełożenie - odczuwalne na trasie . Najważniejsze - dobre ogrzewanie....przekleństwo tego silnika czyli szybkie nagrzewanie się w tej kwestii jest na plus Spalanie trochę niższe od 650'tkowego
Generalnie mnie Bisem jeździło się bardzo fajnie -taki bardziej cywilizowany Maluch
kaszlak_maniak - 2010-09-21, 15:23
| LOBUZ88 napisał/a: | Dodatkowo kiepsko pomyślane mocowanie alternatora które skutkuje dość częstym urwaniem się go |
Polecam poszperać i obejrzeć materiały z ogólnopolskiego w Poznaniu, gdzie na jednym z nich właśnie fifi po swoim przejeździe na torze wyciągał alternator z auta w kawałkach (a mimo to wygrał wtedy zawody, był szybszy nawet od swapów!).
mexykanin500 - 2010-09-21, 16:22
Dzięki. Zawsze chciałem mieć Bisa, toteż zapytałem, bo słyszałem różne opinie...
...a to że przy zmianie świecy koło trzeba odkręcać, a to że bardzo się psuje i słyszałem też że jest praktycznie bezawaryjny i super się nim jeździ (znam gościa co zrobił coś ok. 200 tys km takim autkiem właśnie i bardzo sobie chwali)...
Onomato - 2010-09-21, 16:42
| mexykanin500 napisał/a: | | super się nim jeździ |
napewno fajniej niz zwykłym 126
lukasz_bis - 2010-09-21, 16:43
| Tomash85 napisał/a: | | kaszlak maniak napisał/a: | | to pewnie taką typową usterką która będzie go nękać, to stosunkowo dosyć często padają uszczelki pod głowicą. |
Słyszałem o tym właśnie |
No mi w najgorszych chwilach wywalalo co 3 miesiace, ale zastosowalem patent dzieki któremu juz rok sie nic nie dzieje
A ogrzewanie cud malina No wiadomo trzeba o niego bardziej dbac odpowietrzac uklad pamietac o dolewce plynu
Onomato - 2010-09-21, 17:33
| lukasz_bis napisał/a: | | No wiadomo trzeba o niego bardziej dbac odpowietrzac uklad pamietac o dolewce plynu |
nie należy zapomnieć że Bis jak każde normalne auto, posiada chłodnicę.
lukasz_bis - 2010-09-21, 17:38
Akurat ten typ chlodzenia (wymuszone) wymaga wiekszej opiekunczosci
Kubson - 2010-09-21, 19:40
FreddieM, prześwit tyłu jest mniejszy niż w zwykłym mogę się założyć o czteropak;P
Ale fakt śmiga to to pięknie (niższe opony, magiel, mocniejszy silnik, lepsze wygłuszenie... ogólnie inny świat troszkę) moja wychowawczyni ma czerwonego, ale właśnie gaźnik padł
FreddieM - 2010-09-21, 19:42
Garbi, ok ale jaka to usterka/minus/wada?
Kubson - 2010-09-21, 19:46
FreddieM, to że we wszystkich okolicznych BIS-ach jakie widziałem lub znałem (będzie z 5 sztuk) siadały gaźniki (pewnie kwestia skomplikowania i dupnych mechaników) oraz uszczelki pod głowicą...
Po prostu BIS wymaga większej kontroli i doglądu niż zwykły fiat inaczej zacyna się sypać, silnik bis-a można porównać do silników alfy, jak nie dbasz na bieżąco i czesto doglądasz to wychodzą kwiatki.
PS... następny mój fiacik ( a raczej mamy bo ja mam Fasola) to będzie właśnie BIS
FreddieM - 2010-09-21, 19:52
| Garbi napisał/a: | | Inna wada bis-a to że silnik jest cięższy, oraz niżej zawieszony... co wymiernie glebienie utrudnia. |
O to mi chodzi że wadą samochodu jest utrudnienie glebania....
Onomato - 2010-09-21, 20:01
magiel to i ja mam
| FreddieM napisał/a: | | O to mi chodzi że wadą samochodu jest utrudnienie glebania.... |
wg mnie trzeba miec troche niepokolei żeby robić glebe w Bisie.. jest ich zajebiście mało ... i troche szkoda. (jak ktos ma glebe w swoim to bez urazy)
Tomash85 - 2010-09-21, 23:23
| sigo napisał/a: | | bis jest MOCNO czuły na wszelkie niedogodności. Trzeba na prawdę zadbać o dobre płyny i być na bieżąco z potrzebami samochodu, wtedy jest ok i nie ma prawa się psuć. Jeśli będziesz traktować bisa po macoszemu jak air-cooled 126p którego naprawia sie drutem i taśmą klejącą, to sorry. |
Obraziłeś ka4rgu1a
Ja miałem chrapkę na BISa ale chyba nici z owego pomysłu będzie
mexykanin500 - 2010-09-22, 14:42
ja mam chrapkę na BISa ale dopiero w okolicach lata, jeśli moja dziołcha będzie chciała dostanie eleganta, jak zrobi prawko a ja sobie Bisa sprawię...
lukasz_bis - 2010-09-22, 16:46
sigo, a ty w swoim bisie miales seryjnie zegary z CC czy zakladales?
lukasz_bis - 2010-09-22, 17:19
Bo widzialem na YT filmik jak bisem jezdziles po miescie w nocy
Domage - 2010-09-22, 17:21
sigo, prześladuje cie
A ja bym Bisa zakupił. To auto już w tej chwili nadaje się na zabytek
mexykanin500 - 2010-09-22, 19:06
http://otomoto.pl/fiat-12...-C15306213.html - ładny, szkoda że musiał teraz wypłynąć...tylko te zielone "kopłaki"
lukasz_bis - 2010-09-22, 20:54
Na moje oko byl robiony, np na prog i ten brak listew i ta rejestracja
Lukasz15 - 2010-09-23, 10:19
i na pewno nie ma takiego przebiegu
Onomato - 2010-09-23, 15:53
| mexykanin500 napisał/a: | | tylko te zielone "kopłaki" |
kołpaki to akurat najmniejszy problem. Gorzej z drzwiami od str. pasażera, jakieś takie pogięte. jak dla mnie to on wygląda podejrzanie.
mexykanin500 - 2010-09-23, 16:35
owszem, prawy próg był robiony bo brak listwy i jakoś tak dziwnie wygląda...ma też wgniecenie (albo refleks od słońca) na pasie przednim z prawej strony, ale bisów jak na lekarstwo
lukasz_bis - 2010-09-23, 21:29
Ale tylko u nas duzo jest ich w Anglii i Turcji
|
|