| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Koła - Przechowywanie opon / kół
FreddieM - 2014-07-01, 11:34 Temat postu: Przechowywanie opon / kół Sytuacja jest taka:
Uzbierałem sobie kilka opon - dokładniej 2 komplety ładnych, mało używanych d124 z roczników 2002 - 2008. Opony są w stanie bdb.
Są to opony "na zapas" czyli przez najbliższe kilka lat nie będą jeździć ani nawet nie będzie na nich stał żaden samochód.
Pytanie jest takie:
W jaki sposób najlepiej je przechowywać?
Luzem, bez felg? Jedna na drugiej leżąco czy pionowo jedna obok drugiej?
A może założyć na felgi i nabić powietrze?
Miejsce składowania też ma znaczenie? Wilgotna piwnica czy suchy garaż?
Znajomy ma maluszka który ma stomile z lat 80tych w stanie idealnym jak nowe opony więc jakiś sposób na zachowania tych gum jest
Tasok - 2014-07-01, 12:25
Suchy garaż z w miarę stałą temperaturą. Opony najlepiej luzem, bez felg. Możesz jedna na drugiej możesz i pionowo. Ja będą jedna na drugiej to przewrócić je na drugą stronę co jakiś czas. Jeżeli zostawisz na felgach to tylko jedna na drugiej i koniecznie ze spuszczonym powietrzem.
Jak zdejmiesz opony to porządnie je umyj i wysusz. Potem jakiś preparat do konserwacji opon albo nawet zwykłą pasta do butów (chodzi o ograniczenie oddziaływania promieniowania) potem do czarnego worka (np. dużego na śmieci lub są specjalne na opony) i z zacienione miejsce w garażu.
ignac2004 - 2014-07-01, 13:14
Jeśli opony na felgach to jedna na drugiej.
Jeśli opony luzem to na stojąco, jedna obok drugiej i co jakiś czas musisz ją obrócić.
Jak dasz opony luzem jedna na druigiej, to pod wpływem ciężaru, ta która będzie na samym dole zrobi się z niej beczka...
FreddieM - 2014-07-04, 13:19
Dzięki za pomoc Od razu poszedłem zmienić ułożenie opon, bo trzymałem je właśnie jedna na drugiej
http://www.oponylider.pl/...CFVIPtAodQHoAaw
jeszcze taka fajną stronkę znalazłem w necie.
| Tasok napisał/a: | | zdejmiesz opony to porządnie je umyj i wysusz. Potem jakiś preparat do konserwacji opon |
to akurat zrobiłem Ale w sumie zakryć je workami też można.
|
|