.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Układ hamulcowy - Problem z zapowietrzonym układem.

radzio126p - 2014-02-23, 17:30
Temat postu: Problem z zapowietrzonym układem.
Witajcie!
Podczas remontu malucha postanowiłem wymienić układ hamulcowy, wpadły nowe węże gumowe i miedziane, cylinderki, 3 pompy hamulcowe, okładziny, używany króciec do pompy.
Problem mam taki, że po wymianie ciągle wpada pedał hamulca w podłogę. Pedał hamulca jest twardy ( daje dość mocny opór), ale nadal wpada w podłogę. Podczas odpowietrzania było widać jak pracują wszystkie cylinderki, dają na bębny opór że luźno ręką nie da się pokręcić, lecz puszczają przy mocniejszym obciążeniu.
5 razy już odpowietrzałem układ i nadal nic, zastanawiam się czy może to nie jest wina króćca, lub bębnów, bo tylko ich nie zmieniłem ( Ale czy bębny mają coś do odpowietrzenia i wpadania hamulca w podłogę? ). Jeśli ktoś posiada taki nowy króciec czy by mógł mi podać dokładne wymiary? Skończyły mi się pomysły proszę o pomoc!
Pozdrawiam

Mateusz23maw - 2014-02-23, 19:37

Może wina pompy, michu wie coś na ten temat ;) Wymieniałeś na nową? Jeśli tak to jaki kolor korków był?
Tasok - 2014-02-23, 21:01

Głupie pytanie, ale może sprężyny źle założyłeś od szczęk?
Michu - 2014-02-23, 22:27

Sprawdź najpierw czy aby na pewno masz dobrze założone sprężyny. U mnie to było powodem niemożności odpowietrzenia układu.
radzio126p - 2014-02-23, 23:06

Pompy już miałem trzy. 1 Ori FSM, 2 Delphi, 3 LPR i na nich wszystkich taki sam efekt. Próbowałem z zmianą sprężynek.
Mam zestaw hebli od seja, chyba założę na przód, kupie zestaw nowych sprężynek i pożyczę na próbę nowe bębny z kolegi malucha, czy to coś pomorze.
Dużo osób mi właśnie proponowało zmianę pompy i sprężynek, zrobiłem to i nadal dupa.

Tasok - 2014-02-23, 23:08

Płynu nie ubywa? Zwracałeś na to uwagę?
Dar00 - 2014-02-23, 23:30

a czy podczas odpowietrzania bąbelki nadal uciekają czy leci sam płyn? wypływa z odpowietrzników z dużym ciśnieniem czy ledwie leci?
radzio126p - 2014-02-23, 23:35

Teraz już leci czysty płyn, bez bąbli. Leci dość szybko ;)

Płynu nigdzie nie ubywa.

ignac2004 - 2014-02-24, 10:11

Uzupełniałeś ciągle płyn przy odpowietrzaniu? A może jednak źle odpowietrzyłeś cały układ -tzn w zły sposób została przeprowadzona cała "procedura"?
Ewentualnie możesz podjechać do mechanika niech odpowietrzą maszynką aż będzie dobrze ;)

radzio126p - 2014-02-24, 21:05

Uzupełniałem na bieżąco, pożyczyłem z warsztatu maszynkę i ten sam efekt ;)
Ptak1992 - 2014-02-25, 14:09

podepne sie do tematu , zalozylem nowe szczeki trw , hamuje bdb ale za drugim razem , pytnie czy uklad moze byc zapowietrzeno , dodam ze jak wymienialem cylinderek to przypadkowo nie dokrecilem przewodu i troche pocieklo , czy w ten sposob moglo sie zapowietrzeyc , bo podczas hamowania sciaga mnie w prawo , a to bylo przy lewym przednim kole , wiec to by sie zgadzalo ale chce znac opinie innych
Tasok - 2014-02-25, 14:59

Ptak1992 napisał/a:
podepne sie do tematu , zalozylem nowe szczeki trw , hamuje bdb ale za drugim razem , pytnie czy uklad moze byc zapowietrzeno , dodam ze jak wymienialem cylinderek to przypadkowo nie dokrecilem przewodu i troche pocieklo , czy w ten sposob moglo sie zapowietrzeyc , bo podczas hamowania sciaga mnie w prawo , a to bylo przy lewym przednim kole , wiec to by sie zgadzalo ale chce znac opinie innych

Więc odpowietrz zgodnie z procedura i wtedy zobacz.

Ptak1992 - 2014-02-25, 18:17

odpowietrzenie na wiele nie moglo , zostaje mi tylko wymienic z tylu szczeki , mozliwe ze samoregualtory puszczaja
Ptak1992 - 2014-02-26, 13:25

czy wam sie kiedys zdarzylo ze plyn po 2 miesiacach stracil swoje wlasciwisci i byl ciemny , bo u mnie z tylu tak bylo , wymienilem plyn i pomoglo ,
ptaku - 2014-02-26, 14:31

Ptak1992 napisał/a:
czy wam sie kiedys zdarzylo ze plyn po 2 miesiacach stracil swoje wlasciwisci i byl ciemny , bo u mnie z tylu tak bylo , wymienilem plyn i pomoglo ,

Nie

Errr - 2014-08-02, 02:15

wiecie gdzie polega problem!!! z rozpiętości cyliderka, a średnicą bębna... w obydwóch przypadkach nie był wymieniany bęben... chodzi o to że naciśnięciu pedała hamulca, cylinderek zasysa maksymalną ilość płynu która to i tak nie jest wystarczająca do całkowitego dociśnięcia, szczęk do bębna, dlatego pedał w wpada w podłogę a drugie naciśnięcie pedała jest już ok, ponieważ płyn nie zdążył wrócić, pozostał jeszcze w takiej objętości w cylinderku i drugi skok pedała hamulca jest już mniejszy...

pozostaje wymienić bębny bądź napawać materiału do szczęk tj, przy wypustach na cylinderek...

może odgrzałem kotleta ale chyba wyjaśniłem problem

BigBadWolf - 2014-08-05, 00:07

Ptak1992 napisał/a:
samoregualtory puszczaja

tu jest problem

kula - 2014-11-30, 10:24

w górę.
Miałem temat jak kolega, nie mogę tego odpowietrzyć. Przy jednym naciśnięciu wpada i prawie nie hamuje, przy drugim piskami hamuje. Leci sam czysty płyn bez bąbelków z dużym ciśnieniem. (odpowietrzałem chyba ze 2 godziny bo miałem cały płyn spuszczony).
U siebie wymieniłem tylko wszystkie cztery cylinderki. Gdzie szukać? Pompa na 99% jest dobra bo przed wymianą cylinderków hamował dobrze.
Czy też jest możliwość tak jak kolega wyżej pisał? Mam rozumieć to tak, że bębny już mogą być na tyle zjechane, że mają większą średnicę wewnątrz + szczęki wytarte co daje taki efekt? Jeśli tak to dlaczego w taki razie na starych cylinderkach dobrze hamował? Przecież miał te same szczęki i bębny...

Tasok - 2014-11-30, 13:48

kula napisał/a:
w górę.
Miałem temat jak kolega, nie mogę tego odpowietrzyć. Przy jednym naciśnięciu wpada i prawie nie hamuje, przy drugim piskami hamuje. Leci sam czysty płyn bez bąbelków z dużym ciśnieniem. (odpowietrzałem chyba ze 2 godziny bo miałem cały płyn spuszczony).
U siebie wymieniłem tylko wszystkie cztery cylinderki. Gdzie szukać? Pompa na 99% jest dobra bo przed wymianą cylinderków hamował dobrze.
Czy też jest możliwość tak jak kolega wyżej pisał? Mam rozumieć to tak, że bębny już mogą być na tyle zjechane, że mają większą średnicę wewnątrz + szczęki wytarte co daje taki efekt? Jeśli tak to dlaczego w taki razie na starych cylinderkach dobrze hamował? Przecież miał te same szczęki i bębny...

A sprężyny szczęk to założone prawidłowo? Miałem identyczne objawy i właśnie sprężyny były źle założone.

kula - 2014-11-30, 14:39

Jak można źle je założyć? Dolna u góry a górna na dole? Jeśli tak to na pewno są dobrze bo tylko mi wystarczyło jedną sprężynkę, tą górną zawsze wyciągnąć.
Tasok - 2014-11-30, 14:40

Odpowietrzałeś od najdalszego koła? Odpowietrzałeś na pompie?
kula - 2014-11-30, 20:43

od najdalszego. Prawy tył, lewy, prawy przód, lewy. Na pompie nie ruszałem.
Tasok - 2014-11-30, 20:48

to spróbuj pompę odpowietrzyć. A najdalsze koło to jest lewe tylne o ile pamiętam. Jeżeli nie to proszę mnie poprawić.
Krzysztof0430 - 2014-11-30, 20:50

Tasok, zgadza się. Koło tylne lewe jest najdalej od pompy hamulcowej.
tomek458 - 2014-11-30, 20:50

A nie czasem prawe tylne?
Hanss - 2014-11-30, 20:53

tomek458, dobrze mówi od prawego tyłu się zaczyna.
Krzysztof0430 - 2014-11-30, 20:54

tomek458, schyl się pod auto. Zobacz jak idą przewody hamulcowe z tyłu od trójnika do kół i do którego koła z tyłu jest najdłuższy przewód.
Hanss - 2014-11-30, 20:57

Krzysztof0430, jednak niestety ci racje musze przyznać
Mateusz23maw - 2014-11-30, 20:59

Kurde, a ja patrzyłem na koła od góry i wyszło prawe przy odpowietrzaniu :roll: Ale niby hamuje jak trzeba :)
CZESIO1958 - 2014-11-30, 21:05

Panowie tylko spokojnie.
Na pompie pierwsze od pedału są przewody przednich kół tak ??
Więc sugerował bym od nich zaczynać . Bo jak nie będzie ciśnienia na pierwszej sekcji to jak odpowietrzyć drugą.

kula - 2014-11-30, 22:35

czyli w końcu jak? :shock:

Ps. Czyli jeszcze mam pompę odpowietrzyć? Jeśli tak to jak się ją odpowietrza?

Deryt - 2014-11-30, 22:52

Miałem ten sam problem, tez szukałem przyczyn (przez jakis miesiąc) az w koncu dalem sobie spokoj... po przejechaniu ok. 200, 300 km hamulce sa lepsze o 80%. Moim zdaniem to wszystko kwestia czasu i cierpiliwosci, objawy mialem identyczne jak posty wyzej. Jedyne co mi utkwilo w glowie jest to, ze po dwukrotnym gwaltownym hamowaniu odczulem wyrazna poprawe hamulcy, ;)
kula - 2014-12-01, 23:59

A co z tą pompą?
Tasok - 2014-12-02, 11:09

kula napisał/a:
A co z tą pompą?

No pisałem żebyś odpowietrzył.

kula - 2014-12-02, 13:47

A ja pytałem w jaki sposób. Nie robiłem tego nigdy.
Mic.n 126p - 2015-01-20, 10:54

Ja bym sprawdził te przewody hamulcowe , bo nawet nowe nie kiedy maja zle zarobione końcówki (te grzybki gdzie się przykręca przewód ) niech ktoś Ci naciska pedał hamulca a ty przy każdym przewodzie gdzie się łańczy sprawdz czy nie cieknie .
Gregortech - 2015-02-08, 22:19

Moim zdaniem to za duże luzy miedzy szczękami a bębnem hamulcowym spowodowane nie trzymaniem samoregulatorów. Można to zauważyć na sucho (bez bębna) naciskając lekko pedał hamulca ze szczeki nie trzyma samoregulator. Sam miałem kiedyś takie objawy na współczesnych szczękach po wymianie na stare(GRUBE) oryginalne FOMAR problemy zniknęły. W tej chwili ciężko dostać takie szczeki ale zdarzają sie na allegro.
kjub - 2018-05-31, 17:59

I mnie dopadł problem zapowietrzonego układu.
Wszystko nowe. Przewody, szczęki, sprężynki, tarcze kotwiczne, wsio nowe. Odpowietrzniki ładnie puszczają, leci sam płyn pod wysokim ciśnieniem.
Problem przed pompą w przewodzie elastycznym bliżej ściany grodziowej gdzie pojawia się bańka powietrza, która sama nie przejdzie dalej. Popuszczę przewód, powietrze uleci i po pompowaniu pedałem po chwili znowu się pojawi. Jakieś pomysły? Pedał hamulca miękki, przy trzymaniu i odkręcaniu odpowietrznika wpada ok 2cm.

Piter7391 - 2018-06-03, 19:09

kjub napisał/a:
I mnie dopadł problem zapowietrzonego układu.
Wszystko nowe. Przewody, szczęki, sprężynki, tarcze kotwiczne, wsio nowe. Odpowietrzniki ładnie puszczają, leci sam płyn pod wysokim ciśnieniem.
Problem przed pompą w przewodzie elastycznym bliżej ściany grodziowej gdzie pojawia się bańka powietrza, która sama nie przejdzie dalej. Popuszczę przewód, powietrze uleci i po pompowaniu pedałem po chwili znowu się pojawi. Jakieś pomysły? Pedał hamulca miękki, przy trzymaniu i odkręcaniu odpowietrznika wpada ok 2cm.

Spotkalem sie z tym problemem w 3 maluchach, po przewalkowaniu kilku nowych pomp padlo na kupno oryginalnej uzywki i dziala tak jak trzeba :twisted:
Druga rzecz to podobno niektore pompy powinny miec nieco dluzszy ten bolec, ludzie cos spawaja by go wydluzyc i podobno dziala, ale tego patentu nie testowalem.

CZESIO1958 - 2018-06-03, 19:25

Bolec czyli popychacz.
Ten od pedału do pompy 😁

kjub - 2018-06-05, 11:58

Spróbuję z nową pompą :(
buczek21 - 2018-06-05, 13:19

kjub,
A powiedz podstawową rzecz...
Jaką masz pompę..
Taką gdzie od spodu masz odpowietrzenie-śrubki na sekcjach chyba M6...
Czy taki nowy wynalazek... gdzie od dołu masz surowy odlew..

Te drugie to przynajmniej wg mnie małe szanse sensownie odpowietrzyć..

kjub - 2018-06-06, 18:49

Nówka współczesna Delphi. Spróbuję zmienić tylko się zastanawiam na co? Metelli jest ok?
Piter7391 - 2018-06-06, 22:05

kjub napisał/a:
Nówka współczesna Delphi. Spróbuję zmienić tylko się zastanawiam na co? Metelli jest ok?

Podobno z AD Polska sa dzialajace, ale nie mialem z nimi stycznosci.
To troche zabrzmi jak druciarstwo ale oryginalna uzywka swierzo wyjeta z auta tez jest dobra opcja.

michals - 2018-06-06, 23:07

Jestem trochę sceptycznie nastawiony, że to wina pompy.

Kilka lat temu w podobnym przypadku (także wędrujący bąbel pomiędzy pompą, a zbiorniczkiem) na szybko wydarłem pompę z innego 126p. Problem nie ustąpił. Rozwiązało go dopiero odpowietrzenie układy przy pomocy odsysania płynu (taka pompka jak do roweru, ale działa w drugą stronę)

Gregortech - 2018-11-15, 20:49

Główną przyczyna wpadającego pedału hamulca jest wina samoregulatorów szczęk. Te stare szczeki miały grubą blachę i chropowatą powierzchnie w miejscu styku z tarczką samoregulatora. Jedyne wyjście to szukać szczęk z górnej półki lub samoregulatorów wymienialnych zamiast zakuwanych i podłożyć podkładkę pod sprężynę.
michals - 2018-11-15, 21:22

Nawet na tych z górnej półki można się przejechać. Podobno szczęki robione są pod CNQ, Seicento itp. a tam lądują na tył do odciągania jest jeszcze linka ręcznego.
Piter7391 - 2018-11-15, 21:25

Byly dedykowane bdb szczeki ferodo i brembo do 126p ale w tej chwili zostalo tylko cc i sc a bebny w tych pojazdach podobno maja nieco inna srednice i moze byc kijowo z hamowaniem, ale nie jest to potwierdzone.
michals - 2018-11-15, 21:45

Piter7391 napisał/a:
Byly dedykowane bdb szczeki ferodo i brembo do 126p ale w tej chwili zostalo tylko cc i sc a bebny w tych pojazdach podobno maja nieco inna srednice i moze byc kijowo z hamowaniem, ale nie jest to potwierdzone.

nie no co Ty to jest to samo. Ferodo czy Fomar hamują wyśmienicie pod warunkiem....że zdejmie się górne sprężynki

ywel84 - 2018-11-16, 10:57

Potwierdzam, bez górnych sprężyn hamują ostro.
Tylko trzeba uważać, żeby sobie zębów o kierownicę nie wybić :lol2: