.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Silnik z osprzętem i układ przeniesienia napędu - Półoś

PolakKaktus - 2014-01-01, 23:33
Temat postu: Półoś
Witam. Może ktoś będzie wiedział czy będzie pasować półoś http://allegro.pl/polos-d...3795803961.html do eleganta. Są jakieś różnice z tymi półosiami pomiędzy st, fl, el?
rządek - 2014-01-01, 23:39

Pasuje. Nie ma różnic.
PolakKaktus - 2014-01-01, 23:53

To zamawiam bo tak co chwile bede kielichy wymieniał.
Aslan - 2014-01-02, 11:47

A wiesz coś o ustawianiu luzu na łożyskach przy wymianie półosi? Bo ja chciałem wymienić kiedyś ale nigdzie nie znalazłem żadnych informacji o tym jak to zrobić...
sr99 - 2014-01-02, 11:57

przy wymianie samej półosi łożysk nie ruszasz
Aslan - 2014-01-02, 12:50

Ta? A jak rozkręcisz mechanizm różnicowy to te łożyska się nie przestawiają w żaden sposób? To nie wiedziałem...
PolakKaktus - 2014-01-02, 18:02

Co może powodować zużywanie się tych zbieraków? Miesiąc temu zatarł mi się zbierak, wymieniłem na nowy i znowu się poddał i to ten sam z prawej strony. Przed wymianą przy przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem było słychać takie tarcie z prawego tyłu. Po wymianie problem ustał na 30km i potem znowu zaczęło trzeć przy hamowaniu silnikiem aż w końcu napęd przestał działać i nie może ruszyć. Podejrzewam że półos jest temu winna że te zbieraki dostają za swoje. Chyba że coś innego może być jeszcze tego przyczyną?
xemup - 2014-01-02, 21:33

Jeśli zakładasz zabezpieczenie na końcówce półosi, to raczej tylko sama półoś albo krzywa buda ;)
Emilienko126p - 2014-01-02, 21:38

Kiedyś kiedyś jak mój ojciec miał malucha to działa się rzecz podobna, mianowicie po 1 jeździe zabierak nadawał się na złom. Później okazało się że wahacz był krzywy, po spotkaniu zimą z krawężnikiem. :oops:
Anzel - 2014-01-02, 21:46

Od pół roku walczę z zabierakami i przegubami w moim Oslo.Wymieniałem już wszystko,dopiero regeneracja skrzyni biegów do spółki z nowymi łożyskami kół i podejrzanym wahaczem przyniosły efekt.

Kiepska geometria (po krawężniku,dziurze etc),marne łożyska a nawet niewidoczne gołym okiem bicie półosi - w kilka dni wykończysz przeniesienie napędu.Ja zdemolowałem łącznie 8 przegubów w pół roku,w tym naprawdę solidne rad-moty.

Na spokojnie przeglądnij łozyska i geometrię tyłu,aby wyeliminować krzywy zawias.
Co do półosi,to polecam zainwestować w orginały.Facet z Krakowa ma w ciągłej sprzedaży na Allegro orginalne Ricambi w cenie 50-60pln/szt.Do tego solidne zabieraki i przeguby i musi działać.Łączna kwota będzie spora,ale w ogólnym rozrachunku będziesz na plus.Policzyłem,ile wydałem na przeguby i zabieraki i więcej nie popełnię tego błędu :)

GRABARZ - 2014-01-02, 22:32

Z zabierakami to i ja miałem problem. Jak się ukręcił raz, to potem co tydzień nowy. U mnie okazała się za długa półoś. W mechanizmie różnicowym już brakowało miejsca i półoś uderzała o nakrętkę przegubu (stąd słychać uderzenia przy kole).
Wymień półoś, ale koniecznie oryginał, to ważniejsze niż zabierak.

PolakKaktus - 2014-01-03, 01:39

xemup napisał/a:
Jeśli zakładasz zabezpieczenie na końcówce półosi, to raczej tylko sama półoś albo krzywa buda ;)

Zabezpieczenie czyli to coś okrągłe, takie małe?

Geometrie jutro prawdopodobnie u gościa będe ustawiał z przodu to przy okazji tył sie obczai.

Tak zauwazyłem ze lewa półoś ma taki delikatny luz a prawa wogule.

Tak czy siak półoś wymienie kompletnie z przegubami i z łożyskiem ale najpierw sprawdzę wahacz.

Kupiłem już półoś ze zbierakiem i tymi pierdołami w polmozbycie. Raczej jest to orginalna półoś chodź w 100% pewności nie mam. Za to zbierak jest ricambi

xemup - 2014-01-03, 08:19

PolakKaktus napisał/a:
Zabezpieczenie czyli to coś okrągłe, takie małe?

Tak ;)

'free - 2014-01-03, 17:14

Aslan napisał/a:
A wiesz coś o ustawianiu luzu na łożyskach przy wymianie półosi? Bo ja chciałem wymienić kiedyś ale nigdzie nie znalazłem żadnych informacji o tym jak to zrobić...

Luz na łożyskach kół czy regulacja docisku łożysk mechanizmu różnicowego?
Zerknij sobie na zeszyty napraw tom 4 tam masz zarówno to jak i to opisane 'step by step'.

Jak demontujesz pokrywy łożysk przy skrzyni (tam gdzie wchodzą lub wychodzą półośki - zależy jak oko przyłożysz) dobrze jest sobie oznaczyć wzajemne położenie jak i strony (L, P) owych pokryw... bardzo ułatwia.

'free - 2014-01-03, 17:19
Temat postu: Re: Półoś
PolakKaktus napisał/a:
Witam. Może ktoś będzie wiedział czy będzie pasować półoś http://allegro.pl/polos-d...3795803961.html do eleganta. Są jakieś różnice z tymi półosiami pomiędzy st, fl, el?

A jeżeli chodzi o ten zestaw.
Kupiłem (ten sam), wymieniłem, przejechałem 3 km i niestety zabierak rozerwało.
a) albo za mocno dokręciłem,
b) albo materiał trefny,
c) ablo wykonanie takie sobie,
d) albo najprawdopodobniej wszystko na raz...

Mateusz126FSM - 2014-01-03, 17:32

bądźmy szczerzy że części w tych czasach są gownianej jakości biorąc na przykład uszczelkę pokrywy zaworów... kupisz nową za 3zł i po tygodniu trzeba ją wymienić bo już cieknie. A znalazłem ze starych zapasów oryginalną to już któryś miesiąc jest sucho i nic nie cieknie. Zabieraków to samo dotyczy lub przeszkadza krzywy wahacz i półoś..
GRABARZ - 2014-01-03, 23:09

Nie kupuj półosi w sklepie z półki, bo na 90% będzie to słaby zamiennik. Oryginalne są ciężko zdobyczne. Mi się udało kupić przez internet.

Półoś musi mieć luz w skrzyni, bo inaczej uszkadza zabierak.

PolakKaktus - 2014-01-04, 00:48

Właśnie jedna ma luz i jest dobrze a druga nie ma luzu i cyrki się dzieją.
Anzel - 2014-01-04, 08:24

To montowałem u siebie:

http://allegro.pl/polos-n...3835856301.html

Nie warto oszczędzać na zamienniku z gównolitu,dołóż po dwie dychy na półoś i masz spokój.

sr99 - 2014-01-04, 10:36

Aslan napisał/a:
Ta? A jak rozkręcisz mechanizm różnicowy to te łożyska się nie przestawiają w żaden sposób? To nie wiedziałem...

Rozkręcasz cały kosz mechanizmu różnicowego i wyciągasz półosie od środka.

Przy nowych półosiach wypada założyć nowe "kamienie" wraz z podkładkami - one również się zużywają.

Mystic - 2014-06-15, 22:14

No to aż sie prosi zeby ktos wrzucił zdjęcia jak wyglada fabryczna półoś, bo sprzedający moze powiedzieć wszystko.